Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση για το «τέλος φοίτησης» στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Πάτρας

Να τοποθετηθεί το υπουργείο Παιδείας σχετικά με την εισαγωγή «τέλους φοίτησης» στο προπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών καλεί το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή. Παράλληλα, ζητά μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η δωρεάν φοίτηση και ενίσχυση των σπουδών για τους φοιτητές.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση, «η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, με την απόφασή της με αριθμό πρωτοκόλλου 5/20-11-2019, αποφάσισε στην ουσία την εισαγωγή διδάκτρων, τα οποία αποκαλεί "τέλος φοίτησης", στο προπτυχιακό επίπεδο των σπουδών. Η απόφαση αυτή είναι απόρροια των πολιτικών της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων που "απελευθέρωσαν" τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, αναγνώρισαν τα κολέγια και την ιδιωτική Ανώτατη Εκπαίδευση, έχουν εμπορευματοποιήσει πλευρές της λειτουργίας των ΑΕΙ. Η λογική της ανταποδοτικότητας των ΑΕΙ είναι στο DNA της πολιτικής τους, πηγάζει από την ευρωενωσιακή στρατηγική που θέλει το πανεπιστήμιο ανώνυμη εταιρεία».

«Το αποκαλούμενο "αυτοδιοίκητο" των ΑΕΙ, στον πυρήνα της εκπαιδευτικής πολιτικής και της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επιβολή διδάκτρων κατά το δοκούν, περαιτέρω επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ», τονίζουν οι βουλευτές Ν. Καραθανασόπουλος και Ν. Παπαναστάσης, που υπογράφουν την Ερώτηση προς την υπουργό: Πώς τοποθετείται απέναντι στην απόφαση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πάτρας; Τι μέτρα θα πάρει ώστε να εξασφαλιστεί η δωρεάν φοίτηση των φοιτητών, ενισχύοντας παράλληλα τις σπουδές με πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου διδακτικού και λοιπού προσωπικού, αποκλειστικά δωρεάν φοιτητική μέριμνα, διασφάλιση του 5ετούς ενιαίου κύκλου σπουδών, χωρίς καμίας μορφής αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ