Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σήμερα η συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς

Πραγματοποιείται σήμερα η συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς, με την παρουσία του Αλβάρο ντε Σότο, όπου αναμένεται να συζητηθεί το πρόβλημα του Κυπριακού και να γίνει προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση θα γίνει ανασκόπηση των βασικών θέσεων των δύο πλευρών, ώστε να διαπιστωθεί αν μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές συνομιλίες.

Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι θα ήταν καλό να συμπληρωθεί η διεργασία αυτή σε μία συνάντηση, διαφορετικά, είπε, δεν αποκλείεται δεύτερη ή και τρίτη συνάντηση. Μόνο δογματικοί άνθρωποι θα απέκλειαν το ενδεχόμενο αυτό, τόνισε ο εκπρόσωπος. Μιλώντας στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου «Ελ-Τζι-Αρ» ο κ. Παπαπέτρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι τελείως απίθανο ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, να προσέλθει στη συνάντηση, για να επαναλάβει τις αρνητικές του θέσεις και να διατυπώσει ένα τελεσίγραφο.

Ακόμη και αν πρόκειται περί ελιγμού, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, ο Ραούφ Ντενκτάς θα τον διανθίσει με τέτοιο τρόπο, ώστε να δίνει ελπίδες για συνέχεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι εάν ο Ραούφ Ντενκτάς έχει στόχο να συνεργαστεί εποικοδομητικά, για να αρθεί το αδιέξοδο και να συνεχιστεί η διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών στην ίδια βάση και με βάση τα ψηφίσματα και τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα, τότε θα βρει και την ανάλογη ανταπόκριση.

Εάν, όμως, τόνισε, στις 4 Δεκεμβρίου στόχος του είναι να μπλοφάρει ή να εκτρέψει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού από τη σωστή της βάση και πλαίσια, τότε και πάλι θα βρει από τον Πρόεδρο Κληρίδη την ανάλογη απάντηση. Οσον αφορά το θέμα σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών ως βάσης προς συζήτηση μεταξύ των μερών, ο κ. Κασουλίδης παρατήρησε ότι αυτό δεν είναι άμεσο και ότι για να υπάρξει τέτοιο θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, πρέπει αυτές οι διαπραγματεύσεις να πάρουν σάρκα και οστά, γεγονός, είπε, το οποίο δεν μπορεί κανείς να προβλέψει.

Ο κ. Κασουλίδης μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του από την Κίνα, όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη.

Δεν ανοίγει τα χαρτιά του ο Ντενκτάς

Ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, κρατά μεν κλειστά τα χαρτιά του για τη σημερινή συνάντηση, διπλωματικές πηγές, ωστόσο, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξουν εκπλήξεις από τουρκικής πλευράς.

Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες ο Ντενκτάς αποφεύγει για λόγους τακτικής τις αναφορές σε συνομοσπονδιακή λύση (μετά από απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας), οι ίδιες πηγές θεωρούν πως το ενδεχόμενο να καταθέσει έγγραφες προτάσεις είναι μεγάλο.

Ενδεικτικό, πάντως, των προθέσεών του, είναι και η επιμονή του χτες να υπογράψουν εν πολλοίς δήλωση αναγνώρισης του ψευδοκράτους οι εκπρόσωποι των κομμάτων που θα μετέβαιναν στα Κατεχόμενα, για να παραστούν στο συνέδριο του Κινήματος Εθνικής Ενότητας. Σήμερα, ο Ντενκτάς θα πραγματοποιήσει σύσκεψη με τα εντός της ψευδοβουλής κόμματα.

Πάντως, ο Αλβάρο ντε Σότο θα έχει ουσιαστικά ρόλο παρατηρητή στη σημερινή συνάντηση, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ. Παρά τις έντονες παρεμβάσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας για το ρόλο του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών, τελικά επικράτησε η αμερικανική θέση ότι «η συνάντηση θα υποβοηθηθεί περισσότερο εάν ο κ. ντε Σότο απλώς παρακολουθεί τη συζήτηση». Ο κ. ντε Σότο, ο οποίος χτες είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δεν αναμένεται να μεταβεί σε Αθήνα και Αγκυρα.

Ο λόγος της ματαίωσης των ταξιδιών του αυτών, οφείλεται στο γεγονός ότι η τουρκική κυβέρνηση αποθάρρυνε κάτι τέτοιο, αφήνοντας σε εκκρεμότητα τις συναντήσεις που θα είχε ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πάγο» από Ντενκτάς(2002-12-24 00:00:00.0)
Μέχρι τη Δευτέρα η απάντηση στον Ανάν(2002-12-21 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε και ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών(2002-08-03 00:00:00.0)
Νέα συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς(2002-07-24 00:00:00.0)
Αρχίζουν σήμερα οι απ' ευθείας συνομιλίες(2002-01-16 00:00:00.0)
«Παιχνίδια» από τον Ντενκτάς(2001-09-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ