Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η μόνη διέξοδος

Ο Φρανς Φίσλερ, αρμόδιος για τη γεωργία επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπογράμμισε, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ότι είναι αναγκαίο να μεγαλώσουν οι αγροτικές μονάδες στην Ελλάδα. Ο Φρανς Φίσλερ δε λέει την προσωπική του γνώμη, ούτε κάνει ευχές. Αναφερόμενος, μ' αυτό τον τρόπο, στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αγροτική οικονομία στη χώρα μας, υπενθυμίζει στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να προχωρήσει γρηγορότερα κι αποτελεσματικότερα η πολιτική συγκέντρωσης της γης και της αγροτικής παραγωγής σε λιγότερα χέρια. Κι όλοι αντιλαμβάνονται πως, για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα πρέπει να εξαναγκαστούν οι μικροί και μεσαίοι αγρότες να παραδώσουν τα χωράφια και την κτηνοτροφία τους σε μεγαλοεπιχειρηματίες- αγροτοκαπιταλιστές.

Εκεί, ακριβώς, στοχεύει η αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις. Οι περιορισμοί στις καλλιέργειες, οι ποσοστώσεις στην παραγωγή, οι περικοπές στις επιδοτήσεις, οι ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια οδηγούν στη δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος και στη χρεοκοπία χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών. Η οικονομική δυσπραγία, σε συνδυασμό με τη γενικότερη υποβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο - λόγω της συνεχούς υποβάθμισης των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας και της ανυπαρξίας πολιτιστικής υποδομής και δημιουργικής δραστηριότητας - προκαλούν ανυπέρβλητα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο κι αναγκάζουν πολλούς από τους ξεκληρισμένους να φύγουν από τα χωριά τους.

Το χειρότερο είναι, δε, ότι η πολιτική αγροτικού ξεκληρίσματος, που εφαρμόζεται, δεν προβλέπει εναλλακτική λύση για τους αγρότες. Δεν προβλέπει, δηλαδή, δημιουργία θέσεων εργασίας στη βιομηχανία, στο εμπόριο, ή αλλού, εντός και εκτός του πρωτογενούς τομέα, όπου θα μπορούσαν αυτοί ν' απασχοληθούν. Ο αγρότης που θα πουλήσει το χωράφι του ή τα ζώα του, είναι αναγκασμένος να μετακομίσει στη μεγαλούπολη, ψάχνοντας, μαζί με χιλιάδες άλλους άνεργους, οπουδήποτε κι οποιαδήποτε δουλιά, ή να μεταναστεύσει για τα σκλαβοπάζαρα της ξενιτιάς. Αργότερα, όταν ολοκληρωθούν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στον αγροτικό τομέα, οι ξεκληρισμένοι αγρότες θα έχουν μια ακόμα «εναλλακτική λύση»: Να μετατραπούν σε «κολίγους» των «νεοτσιφλικάδων».

Η δύσκολη κι επικίνδυνη κατάσταση για τον αγροτικό κόσμο, που διαμορφώνεται στην ύπαιθρο, και η ζοφερή προοπτική για την ελληνική αγροτική οικονομία, που διαφαίνεται στον ορίζοντα, προκαλούν τις μαζικές και δυναμικές αγωνιστικές αντιδράσεις της αγροτιάς. Οι εξεγερμένοι αγρότες δεν παλεύουν απλώς για να μην ξεκληριστούν. Αγωνίζονται για μια αγροτική ανάπτυξη, που θ' αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, θα στηρίζεται σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς, θα διασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα, θα εξασφαλίζει την αγροτική απασχόληση, θα καλύπτει τις σύγχρονες και υγιεινές διατροφικές ανάγκες του ελληνικού λαού, θα προμηθεύει με πρώτες ύλες τη μεταποιητική βιομηχανία και θα προστατεύει το περιβάλλον.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ