Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να διαφυλαχτεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ και να ενισχυθεί η δράση του

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή συζήτηση

Eurokinissi

Εκφραση βεβαίως του κυβερνητικού αυταρχισμού αποτελεί και η παρέμβαση στο ΚΕΘΕΑ. Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης για τον διορισμό των μελών του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, ως Κόμμα σταθήκαμε αντίθετοι.

Σταθήκαμε αντίθετοι γιατί θεωρούμε ότι είναι μια πολιτική παρέμβαση της κυβέρνησης που στοχεύει στο χτύπημα της ίδιας της φιλοσοφίας που πρεσβεύει το ΚΕΘΕΑ, δηλαδή της φιλοσοφίας της «στεγνής» θεραπείας.

Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού η στρατηγική που ακολουθείτε στο θέμα της τοξικοεξάρτησης είναι η διαχείριση του προβλήματος, η διαχείριση της βλάβης που προκαλεί η εξάρτηση.

Η πολιτική της ΕΕ για την τοξικοεξάρτηση, μέσα από τα 8 διαφορετικά στρατηγικά σχέδια που έχει αλλάξει από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ μέχρι σήμερα, προσδιορίζει την τοξικομανία ως ιατρικό κυρίως πρόβλημα, γι' αυτό προτάσσει και ως μοντέλο θεραπείας τα υποκατάστατα ηρωίνης, όπως η μεθαδόνη και η βουπρενορφίνη.

Η ίδια η πολιτική της ΕΕ για τα ναρκωτικά είναι φανερό ότι προσπαθεί να συγκαλύψει την πραγματική αιτία του φαινομένου, που είναι βασικά οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες μέσα στις οποίες εμφανίζεται.

Δυστυχώς, αυτήν την πολιτική της ΕΕ, που όλα τα κόμματα πίνουν νερό στο όνομά της, την εφάρμοσαν διαδοχικά στη χώρα μας όλες οι κυβερνήσεις. Είναι μια πολιτική που αθωώνει την τοξικομανία και την αποσυνδέει από τα κοινωνικά της αίτια, στοχεύει στη διαμόρφωση κοινωνικής ανοχής στο φαινόμενο, διαμορφώνει στάση ιατρικοποίησης του φαινομένου, άρα και στην αντιμετώπιση του φαινομένου, ενισχύοντας έτσι και την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας με τη μαζική παραγωγή υποκατάστατων ηρωίνης.

Συντηρεί το φαινόμενο της τοξικομανίας, αφού το αποσυνδέει από τις αιτίες που το γεννούν και το αναπαράγουν. Η εξάρτηση από ψυχοδραστικές ουσίες είναι κοινωνικό φαινόμενο, στο οποίο ενέχονται πολλοί παράγοντες - οικογένεια, κοινωνία, κουλτούρα, οικονομική κατάσταση, πολιτιστικό περιβάλλον, η ίδια η προσωπικότητα του ατόμου. Αρα μιλάμε για ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο είναι πολυπαραγοντικό και έχει τις ρίζες του, ως προς τον τρόπο εμφάνισης και διάδοσής του, στα αδιέξοδα που γεννά αυτό εδώ, το ίδιο το σύστημα, ο καπιταλισμός, στον άνθρωπο.

Ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζεις το χαρακτήρα της εξάρτησης είναι αναγκαία συνθήκη για να την αντιμετωπίσεις κιόλας. Προσεγγίζοντας την εξάρτηση με μια τάση ιατρικοποίησης, την αντιμετωπίζεις κυρίως φαρμακολογικά, με υποκατάστατα ηρωίνης. Προσεγγίζοντας την εξάρτηση ως ένα δυναμικό και σε διαρκή εξέλιξη φαινόμενο - γιατί δεν είναι το ίδιο το προφίλ του χρήστη της δεκαετίας του '60 με αυτό της δεκαετίας του '90 και σήμερα, δηλαδή είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο - μπορείς να την αντιμετωπίσεις μέσα από τη «στεγνή» θεραπευτική προσέγγιση.

Εμείς στηρίζουμε την ενίσχυση της «στεγνής» θεραπείας κυρίως γι' αυτό που στοχεύει ως θεραπευτική φιλοσοφία. Στοχεύει να απελευθερώσει τον άνθρωπο από οποιαδήποτε σχέση εξάρτησης, με οποιονδήποτε εξαρτησιογόνο παράγοντα.

Με αυτήν την αφετηρία στηρίζουμε τόσα χρόνια την ίδια τη φιλοσοφία που πρεσβεύει το ΚΕΘΕΑ. Οπως και τα υπόλοιπα «στεγνά» προγράμματα στη χώρα μας, όπως είναι το 18 ΑΝΩ, το ΑΡΓΩ στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, η μονάδα ΔΙΑΠΛΟΥΣ στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Λέμε καθαρά ότι ο διορισμός του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από την κυβέρνηση είναι άμεση παρέμβαση στο χαρακτήρα και τη λειτουργία του, με στόχο να ασκεί την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική για τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις, όπως έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια με τον ΟΚΑΝΑ.

Συμπλέετε στρατηγικά και στο ζήτημα των ναρκωτικών

Θέλουμε να σταθούμε σε ένα - δύο ζητήματα που τα θεωρούμε πολύ σοβαρά και τα οποία φανερώνουν και τη στρατηγική σύμπλευση όλων των άλλων κομμάτων και στο ζήτημα των ναρκωτικών.

Θεωρούμε ότι είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για το χτύπημα στο ΚΕΘΕΑ και τη φιλοσοφία του ως «στεγνό» θεραπευτικό πρόγραμμα, όταν η όλη πολιτική που άσκησε ως κυβέρνηση για το ζήτημα των ναρκωτικών ουσιαστικά έστρωνε το δρόμο για να γιγαντωθεί η κοινωνική ανοχή στα ναρκωτικά και στην εξάρτηση από αυτά.

Η πολιτική που άσκησε η προηγούμενη κυβέρνηση ουσιαστικά ναρκοθέτησε ακόμα περισσότερο την Πρόληψη, αλλά και τη Θεραπεία, αφού με την κοινωνική ανοχή για τα ναρκωτικά εξοβελίζεται στον νεανικό και στον γενικό πληθυσμό το κίνητρο για θεραπεία.

Γιατί, δεν συμφωνείτε όλοι σας σήμερα με τον αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά και μαλακά», λες και υπάρχουν «σκληρές και μαλακές» αιτίες που στρέφουν έναν νέο άνθρωπο στη χρήση και την εξάρτηση;

Για εμάς σημασία δεν έχει στη χρήση ή στην εξάρτηση η χημική υπόσταση της ουσίας, αλλά οι συνέπειες σε ό,τι αφορά την αποξένωση του ανθρώπου από το κοινωνικό σύνολο, η αποκοινωνικοποίησή του, από τον ίδιο τον προσδιορισμό του δηλαδή μέσα στην κοινωνία.

Γιατί, δεν συμφωνείτε όλοι σας στη νομιμοποίηση ναρκωτικών με αιχμή την κάνναβη;

Εχετε προσδώσει στην κάνναβη τις ιδιότητες «βιομηχανική» και «ιατρική», γιατί σας ενδιαφέρει η νομιμοποίηση της ψυχαγωγικής χρήσης της κάνναβης. Δηλαδή να αποδεχτούμε ως τρόπο διασκέδασης τη φυγή από την πραγματικότητα. Ξέρετε πολύ καλά τι κάνετε και πού στοχεύετε.

Η βάση της συμφωνίας σας είναι στην αποδοχή της ναρκω-κουλτούρας ως τρόπου ζωής. Κόπτεστε όλοι για το «ατομικό δικαίωμα» στη χρήση ναρκωτικών, απομονώνοντας τις κοινωνικές αιτίες που στρέφουν έναν νέο άνθρωπο στα ναρκωτικά, αφού ήδη του έχετε καταπατήσει κάθε άλλο δικαίωμα στη μόρφωση, στην υγεία, στην εργασία, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, με την αντιλαϊκή πολιτική που ασκείτε.

Για να υπερασπιστείτε την πολιτική σας, για να περπατήσει χωρίς αντιδράσεις η στρατηγική για την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου, θέλετε τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις και η ίδια η κοινωνική και πολιτική πείρα έχει δείξει πως η διάδοση των ναρκωτικών αξιοποιείται και ως μέσο κοινωνικής καταστολής. Θέλετε τη νεολαία ναρκωμένη και στο περιθώριο, θέλετε «ανθρώπους - σκιές», έξω από κάθε κοινωνική δράση.

Από αυτή σας την κοινή αφετηρία, συμφωνείτε όλοι και στους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης. Δεν σας ενδιαφέρει ο χρήστης, απλά να μην ενοχλεί και να μην είναι ορατός, σας νοιάζει, να μη χαλάει τη μόστρα της Αθήνας, για να γίνει το κέντρο της πιο θελκτικό για τις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου.

Η ίδια η αποδοχή των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης, που ως ζήτημα το άνοιξε η ΝΔ το 2012 και το 2018 το νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει όχι μόνο την αντίληψή σας για τις εξαρτήσεις αλλά κυρίως πώς θέλετε τον άνθρωπο, έξω από την κοινωνική ζωή και δράση.

Τι θα πετύχετε με τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης;

Να δημιουργηθεί ακόμα μεγαλύτερη ανοχή για το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, να μεταφερθούν οι πιάτσες σε υποβαθμισμένες περιοχές μακριά από το κέντρο της Αθήνας.

Συμβάλατε στην αθώωση των ναρκωτικών στην κοινωνική συνείδηση

Με την πολιτική σας διαδοχικά, όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ έχετε ρίξει πολύ «νερό στο μύλο», ώστε και τα ναρκωτικά να αθωωθούν στην κοινωνική συνείδηση και κυρίως στους νέους ανθρώπους, αλλά και να απαξιώσετε κάθε κίνητρο για θεραπεία.

Η πολιτική που διαδοχικά έχουν ασκήσει οι κυβερνήσεις στη χώρα μας για το ζήτημα των ναρκωτικών, είναι αυτή που έχει αθωώσει τα ναρκωτικά. Για αυτό σήμερα έχουμε τριπλασιασμό της χρήσης στις μαθητικές ηλικίες, τις νέες κοπέλες, δηλαδή τις μαθήτριες, να μπαίνουν πιο δυναμικά στη χρήση κυρίως με χρήση χαπιών, τον πειραματισμό με τα ναρκωτικά, κυρίως με κάνναβη, να έχει κατέβει στα 14 έτη, δηλαδή στο Γυμνάσιο.

Δεν απέχουμε πολύ από αυτό που συμβαίνει σε χώρες της ΕΕ, στις ΗΠΑ επίσης, που έχουν νομιμοποιηθεί τα ναρκωτικά και αυξάνεται συνεχώς η χρήση τους, όπως και η εγκληματικότητα. Τέτοιο είναι το αμερικανικό και ευρωπαϊκό μοντέλο σας. Δεν είναι τυχαίο ότι, ενώ στην Ελλάδα η μέση χρήση κάνναβης στον μαθητικό πληθυσμό είναι κοντά στο 9%, στο σύνολο της ΕΕ είναι κοντά στο 24% και στις ΗΠΑ στο 36%.

Η ίδια η ζωή και η κοινωνική πείρα έχει δείξει ότι σε χώρες που νομιμοποιήθηκε η κάνναβη ή διαμορφώθηκε ανοχή στη χρήση, έχει πολλαπλασιαστεί η χρήση στις πολύ μικρές ηλικίες. Η μέση χρήση σήμερα στις μαθητικές ηλικίες στην Τσεχία φτάνει στο 54%, στη Γαλλία στο 42%, στην Ισπανία στο 39%, στη Δανία στο 38%.

Εκεί οδεύει και η δική σας πολιτική και την ίδια περίοδο έρχεστε και απαξιώνετε ακόμα περισσότερο τη «στεγνή» θεραπεία.

Οπως είπα και πριν, συνολικά τις εξαρτήσεις δεν πρέπει να τις βλέπεις στατικά, αλλά ως ένα κοινωνικό φαινόμενο που αντικειμενικά διαρκώς εξελίσσεται, ώστε να προσαρμόζεις και τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου. Σήμερα το προφίλ του χρήστη στη χώρα μας καθορίζεται από την πολυ-τοξικομανία. Αφού, στη χώρα μας πάνω από 7 στους 10 εξαρτημένους «κάνουν» παράλληλα πάνω από 3 ουσίες. Αρα να αναρωτηθούμε, πόσο αποτελεσματικό είναι το μοντέλο της διαχείρισης ουσιαστικά της εξάρτησης με τα υποκατάστατα ηρωίνης, όταν οι αμιγώς ηρωινομανείς είναι σήμερα ένας μικρός υποπληθυσμός, μέσα στο σύνολο αυτών των εξαρτημένων;

Η παντελής αποτυχία της προσέγγισης με τα υποκατάστατα ηρωίνης ως θεραπεία έχει απαντηθεί ήδη, πάλι από τη ζωή. Για παράδειγμα, σε χώρες της Ευρώπης η μεθαδόνη είναι η κύρια ουσία εξάρτησης για την οποία απευθύνεται σε «στεγνό» πρόγραμμα, όπως στη Δανία, που είναι περίπου ο 1 στους 2, ενώ στην ίδια χώρα το 45% των θανάτων από ναρκωτικά έχουν ως βάση τη μεθαδόνη.

Ξαναλέμε ότι εμείς ως Κόμμα στηρίζουμε και προτάσσουμε τη «στεγνή» θεραπευτική προσέγγιση, γιατί απευθύνεται σε όλες τις ουσίες όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, γιατί μπορεί να απαντήσει στην εξέλιξη του φαινομένου της εξάρτησης και στις νέες εξαρτήσεις όπως είναι το διαδίκτυο ή ο τζόγος, αλλά κυρίως γιατί στοχεύει να απελευθερώσει τον άνθρωπο από οποιαδήποτε σχέση εξάρτησης, με οποιονδήποτε εξαρτησιογόνο παράγοντα. Ενισχύει την ικανότητα του ανθρώπου να προσδιορίζεται μέσα στο κοινωνικό σύνολο ως κοινωνικό ον.

Σ' αυτήν τη διαδικασία της ανάληψης ευθύνης και δράσης εδράζεται και το αυτοδιοίκητο στο ΚΕΘΕΑ, ως συνολικό κομμάτι της θεραπευτικής προσέγγισης για τον εξαρτημένο.

Θέλουμε τον άνθρωπο συμμέτοχο στην πολιτική και κοινωνική ζωή, όχι στο περιθώριο της ζωής και της δράσης

Η δική μας αντίληψη για το ζήτημα της τοξικοεξάρτησης έχει ως βάση τη θέση του ανθρώπου ως κοινωνικού όντος, στο κέντρο της κοινωνίας ως παραγωγού, αλλά και συμμέτοχου στην άσκηση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Η κοινωνία για την οποία εμείς παλεύουμε θέτει τον άνθρωπο και τις διευρυμένες ανάγκες του στο επίκεντρο, θέτει τον άνθρωπο πρωταγωνιστή και δημιουργό της ίδιας της κοινωνίας. Κανένας άνθρωπος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι στο περιθώριο της ζωής και δράσης. Από αυτήν τη σκοπιά, εμείς ως Κόμμα έχουμε ασίγαστο μέτωπο με όλα τα ναρκωτικά, με τις εξαρτήσεις από ψυχοτρόπες ουσίες.

Εμείς θέλουμε τον νέο άνθρωπο με καθαρό μυαλό, με καθαρή σκέψη, ικανό μέσα από τη συλλογική δράση να παλεύει για τη ζωή του, ικανό να φέρει τη ζωή στα μέτρα των δικών του αναγκών.

Η αντίληψή μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου σήμερα εδράζεται στο τρίπτυχο: Πρωτογενής Πρόληψη - θεραπεία - κοινωνική επανένταξη.

Δηλαδή έμφαση στην πρόληψη σε πληθυσμούς που ακόμα δεν έχουν πειραματιστεί με τις ουσίες, «στεγνή» θεραπευτική προσέγγιση (με τα προγράμματα υποκατάστασης να αφορούν πολύ συγκεκριμένους πληθυσμούς, όπως υπερήλικες χρήστες, εγκυμονούσες κ.λπ., και να γίνονται ολοκληρωμένα και αυτά, π.χ. και με ψυχολογική υποστήριξη του χρήστη), ουσιαστικά μέτρα για την κοινωνική επανένταξη του πρώην χρήστη ή εξαρτημένου, όπως στήριξη για εργασία, μόρφωση, καταπολέμηση του στιγματισμού και άλλα.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση της ΝΔ, που αξιοποιώντας το δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ και στο ζήτημα της θεραπείας από τα ναρκωτικά, που φαίνεται να οδεύει προοπτικά στη συνέργεια δυο τελείως διαφορετικών φιλοσοφιών - της υποκατάστασης και της «στεγνής» θεραπείας - να αποσύρει τώρα την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το ΚΕΘΕΑ.

Εμείς ως Κόμμα δεν μπαίνουμε σε «παζάρια» για μια πιο δήθεν διορθωμένη ή περισσότερο δήθεν αυτοδιοικητική πρόταση για το ΚΕΘΕΑ. Για παράδειγμα, λέει η κυβέρνηση θα χρηματοδοτώ το ΚΕΘΕΑ με 20 εκατ. ετησίως. Μα καλά, στατικές είναι οι ανάγκες για απεξάρτηση;

Το ΚΕΘΕΑ έχει αποψιλωθεί από χρηματοδότηση και προσωπικό τα τελευταία χρόνια. Την τελευταία 10ετία έχουμε μείωση της χρηματοδότησης από το κράτος κατά 25%. Μείωση 7% το τελευταίο έτος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού έγιναν το 2009 και μόλις 35 το 2017.

Την τελευταία 10ετία έχει μειωθεί κατά 20% το προσωπικό του ΚΕΘΕΑ και έχουν γίνει καθεστώς πλέον οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, που από το 2009 αντιπροσωπεύουν σταθερά κάθε έτος περίπου το 11% των εργαζομένων του.

Είδαμε τι έγινε με τις εφτά Πολυδύναμες Μονάδες του ΚΕΘΕΑ που έκλεισαν πριν από 4 χρόνια, όταν δηλαδή σταμάτησε η χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ, αφήνοντας στον αέρα εκατοντάδες εξαρτημένους με διπλή διάγνωση.

Και ειδικά σε χώρους όπως η απεξάρτηση, με την ιδιαιτερότητα που αντικειμενικά έχει η σταθερή σχέση θεραπευτή - θεραπευόμενου, φαίνεται πολύ περισσότερο πόσο αναγκαία είναι η σταθερή και μόνιμη εργασία.

Το ΚΕΘΕΑ στις τέσσερις δεκαετίες δράσης του στη χώρα μας έχει δώσει «δείγματα γραφής». Είναι χιλιάδες οι νέοι και οι οικογένειές τους, που από το δρόμο των ναρκωτικών σήμερα είναι λειτουργικά ενταγμένοι στην κοινωνική ζωή και δράση.

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει όχι μόνο για να διαφυλαχτεί αυτός ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, αλλά και για να ενισχυθεί η δράση του με νέες μονάδες, με επαρκές μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Γι' αυτό καλούμε τους εργαζόμενους, τους θεραπευόμενους, τις οικογένειές τους, αλλά και όλη την κοινωνία συνολικά να δώσει τη μάχη και μετά από αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για να μην αλλοιωθεί ο ίδιος ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ