Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το στίγμα του νομοσχεδίου είναι η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου

«Η πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, ικανοποιώντας απροκάλυπτα και προκλητικά ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων σε μια σειρά από τομείς και σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, είναι το στίγμα του νομοσχεδίου», ανέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, με χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, κάνοντας ειδική αναφορά, πέρα από το ΚΕΘΕΑ, στις ρυθμίσεις για το Ελληνικό και αυτές για την πρώτη κατοικία.

Οσον αφορά το Ελληνικό σημείωσε πως «φτάνετε μέχρι του σημείου να δίνετε τους κοινόχρηστους χώρους, τους χώρους κοινής ωφέλειας πράγμα απαράδεκτο. Βέβαια, όλοι μαζί ψηφίσατε την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού. Δηλαδή, την κατασκευή μιας ολόκληρης ιδιωτικής πόλης μέσα στην πόλη για πολύ υψηλά εισοδήματα. Μιας πόλης μακριά από την κάλυψη λαϊκών αναγκών, καθώς έχει σχεδιαστεί για καζίνο, μαρίνες θαλαμηγών, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, ουρανοξύστες. Στην ιδιωτική αυτή πόλη των 6.000 στρεμμάτων τα 2,5 χλμ. ακτογραμμής ιδιωτικοποιούνται για τις ανάγκες ξενοδοχειακών ζωνών, για ιδιωτικές μαρίνες κ.ο.κ. και που δεν θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων των γύρω δήμων. Βέβαια, δεν καταλαβαίνω τις αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αφού αυτά ψήφιζε γιατί τώρα διαμαρτύρεται;».

Για την ΠΝΠ, που αφορά στην πρώτη κατοικία σημείωσε ότι είναι εμπαιγμός, αφού «το υποτυπώδες σύστημα "προστασίας" που έχει απομείνει στην α' κατοικία έχει ημερομηνία λήξης την 31η Δεκέμβρη 2019, με βάση τη διάταξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την οποία βέβαια τηρεί η ΝΔ, στο πλαίσιο των "μεταμνημονιακών" δεσμεύσεων. Βέβαια, τα παραπάνω συνδέονται με τους διαδοχικούς "κόφτες" (εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια) στην όποια παρεχόμενη προστασία. Λεόντειοι, λοιπόν, οι όροι που προβλέπονται και για τις ρυθμίσεις "διευκόλυνσης" που προσφέρουν οι τράπεζες σε όσους ενταχθούν στη ρύθμιση. Τελικά, σφίγγει κι άλλο η θηλιά των εκβιασμών, κλιμακώνονται οι απειλές για μαζικό ξεσπίτωμα λαϊκών νοικοκυριών».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, ανέδειξε ότι μπορεί να φαίνονται διαφορετικές ως προς το περιεχόμενο οι ΠΝΠ και άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, ωστόσο όλες τις διαπερνούν ως νήμα οι δεσμεύσεις και της κυβέρνησης της ΝΔ, απέναντι στο κεφάλαιο, για την πιστή εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εφερε ως παράδειγμα την ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ, που «πρόκειται - τόνισε - για πιστή εφαρμογή της στρατηγικής επιλογής της ΕΕ για τα ναρκωτικά, που στοχεύει στην υποβάθμιση των στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων, στρώνοντας το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης, της προώθησης, νομιμοποίησης της πώλησης, της χρήσης και της καλλιέργειας κάνναβης».

Στο πλαίσιο αυτό, που καθορίζουν οι κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου κινείται, επισήμανε, η ΠΝΠ για την ακύρωση των δημοπρασιών στην ηλεκτρική ενέργεια (ΝΟΜΕ). Αφορά στην προώθηση της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας που θέλει η ΕΕ, μετατρέποντας αυτό το αγαθό σε είδος πολυτελείας για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες που καταδικάζονται διαρκώς σε ενεργειακή φτώχεια και ανατρέποντας κάθε εργασιακό δικαίωμα των εργαζομένων στον κλάδο.

Η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων διαπερνά και τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τους «ελεύθερους χώρους» του Ελληνικού, η χωροθέτηση των μεγάλων υδατοκαλλιεργειών, ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές συνεχίζουν να αγωνίζονται για την υπογραφή ΣΣΕ, καθώς είναι στον «αέρα».

Τον ίδιο στόχο, πρόσθεσε, εξυπηρετούν και οι ρυθμίσεις της ΠΝΠ που προβλέπουν γενναίες φοροαπαλλαγές και άλλες διευκολύνσεις για τους μεγαλοξενοδόχους λόγω της πτώχευσης της εταιρείας «Thomas Cook», ενώ στους εργαζόμενους δεν έχει δοθεί ακόμα ούτε το επίδομα ανεργίας. Απαίτησε την ουσιαστική προστασία των εργαζομένων κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ