Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Δύο χρόνια από τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα

Από τα αποτελέσματα της πλημμύρας
Από τα αποτελέσματα της πλημμύρας
Σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια από την καταστροφική πλημμύρα της Μάνδρας. Το πρωί της 15ης Νοέμβρη του 2017, μετά από έντονη βροχόπτωση, μια ξαφνική πλημμύρα έπνιξε τη δυτική Αττική και περισσότερο τη Μάνδρα, τη Νέα Πέραμο, τη Μαγούλα και την Ελευσίνα, προκαλώντας 24 θανάτους και μεγάλες υλικές καταστροφές. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πλημμύρα που έχει πλήξει την Αττική με βάση τον αριθμό των νεκρών. Μέσα σε μόλις 90 λεπτά καταρρακτώδους βροχής στο όρος Πατέρας και στην ευρύτερη περιοχή, δύο μεγάλα ρέματα κοντά στη Μάνδρα, οι Σούρες και η Αγία Αικατερίνη, υπερχειλίζουν, με αποτέλεσμα τεράστιοι όγκοι νερού, φερτών υλικών και λάσπης να πνίξουν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Οι αυτοψίες στην περιοχή της Μάνδρας είχαν καταγράψει τότε 1.064 καταστροφές κτιρίων, από τα οποία 794 ήταν κατοικίες, τα 126 επαγγελματικοί χώροι, τα 8 δημόσια κτίρια και τα υπόλοιπα 136 αποθήκες και υπόγεια. Στις περιοχές των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, η αυτοψία είχε δείξει 448 καταστροφές κτιρίων, με τα 228 να είναι κατοικίες, τα 38 επαγγελματικοί χώροι, τα 6 δημόσια κτίρια και τα εναπομείναντα 123 αποθήκες και υπόγεια. Αξίζει να σημειωθεί πως τον περσινό Ιούνη είχαν πλημμυρίσει ξανά η Μάνδρα και η Μαγούλα.

Οι καταστροφές από τις πλημμύρες που έπληξαν για πολλοστή φορά την περιοχή ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Ενα έγκλημα που είχε ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, μαζί με την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση και οδήγησε μέσα στην Αττική με μια ισχυρή φθινοπωρινή βροχή να χαθούν ζωές και οι λαϊκές οικογένειες να βλέπουν τους κόπους τους να χάνονται λόγω των καταστροφικών πλημμυρών. Αυτή η πολιτική οδηγεί στην άτακτη οικιστική επέκταση προς όφελος των κατασκευαστικών ομίλων, χωρίς την ουσιαστική οριοθέτηση υδατορεμάτων, χωρίς την εξασφάλιση της απρόσκοπτης απορροής των επιφανειακών νερών και την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής. Οδηγεί στην καταπάτηση, στην κάλυψη των ρεμάτων, ακόμα και των εκβολών τους, στην εξαφάνισή τους ή στον περιορισμό τους από μεγάλα οδικά έργα αλλά και από μεγάλες επιχειρήσεις πάνω στην κοίτη των χειμάρρων.

Σήμερα, το αντιπλημμυρικό έργο στη Μάνδρα στο σημείο που ενώνονται τα ρέματα της Αγ. Αικατερίνης με τις Σούρες έχει προχωρήσει αρκετά. Ομως, δεν έχουν γίνει λεκάνες ηρεμίας στα βουνά, ενώ χρειάζονται πρόσθετα αντιπλημμυρικά έργα στη Μαγούλα και τις εργατικές πολυκατοικίες της Μάνδρας. Παράλληλα, για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής χρειάζεται ένα πλήρες έργο για όλο το Θριάσιο και όχι μόνο για τη Μάνδρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ