Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Γνωμοδότηση για την αντισυνταγματικότητά του δημοσιοποίησε ο ΣΕΓΑΣ

Ο ΣΕΓΑΣ με ανακοίνωσή του προχώρησε στη δημοσιοποίηση γνωμοδότησης του συνταγματολόγου Νίκου Αλεβιζάτου στην οποία χαρακτηρίζονται αντισυνταγματικές οι διατάξεις του αθλητικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης που αφορούν τους χρονικούς και ηλικιακούς περιορισμούς στις θητείες των προέδρων και μελών των ΔΣ των Ομοσπονδιών. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, σύμφωνα με την γνωμάτευση οι προβλέψεις του νομοσχεδίου για την αναδρομικότητα των θητειών και τα όρια ηλικίας για την εκλογιμότητα των προέδρων των αθλητικών Ομοσπονδιών είναι αντισυνταγματικές, παραβιάζουν το αυτοδιοίκητο των αθλητικών φορέων και τα ατομικά δικαιώματα των στελεχών του αθλητισμού.

Απάντηση Β. Σεβαστή για το καταστατικό

Παράλληλα, ο ΣΕΓΑΣ έδωσε στη δημοσιότητα τη θέση του προέδρου της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Στίβου (ΙAAF), Σεμπάστιαν Κόου, για τα παραπάνω ζητήματα, έπειτα από σχετική ενημέρωση που του έγινε από τον ΣΕΓΑΣ. Βασιζόμενος και στα όσα τονίζει ο πρόεδρος της IAAF, ο γενικός γραμματέας του ΣΕΓΑΣ, Bασίλης Σεβαστής, απάντησε στον ισχυρισμό του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, σχετικά με τη διατύπωση του άρθρου 7 παρ. 5 του καταστατικού της IAAF.

Θυμίζουμε ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή της Βουλής ο υφυπουργός ισχυρίστηκε πως το εν λόγω άρθρο διατυπώνει την άποψη ότι «πάνω από κάθε Ομοσπονδία κράτους είναι η νομοθεσία του κράτους». Οπως όμως τονίζει ο γγ του ΣΕΓΑΣ, η επιστολή Κόου ξεκαθαρίζει πως στο καταστατικό της IAAF «είναι άλλο πράγμα να λειτουργεί μια Ομοσπονδία - μέλος της IAAF σύμφωνα με τους νόμους της χώρας και άλλο η εναρμόνιση με το καταστατικό της IAAF σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης (θητείες - όρια ηλικίας κ.λπ.)».

Σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια

Θυμίζουμε ότι το σχέδιο νόμου για τον αθλητισμό θα συζητηθεί και θα τεθεί προς ψήφιση σήμερα Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής. Μια σειρά από διατάξεις του έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τον αθλητικό κόσμο, ενώ και στους βασικούς άξονες που αφορούν την καταπολέμηση της βίας και τα μέτρα για τους χειραγωγημένους αγώνες, ακολουθώντας την πεπατημένη προηγούμενων νομοσχεδίων του παρελθόντος, δεν αγγίζει την ουσία της δημιουργίας των προβλημάτων: Την επιχειρηματική δράση στο χώρο του αθλητισμού, που γεννά και αναπαράγει φαινόμενα βίας, διαφθοράς και διαπλοκής.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org