Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Η μαχητική απάντηση στο νέο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ αφορά συνολικά το λαό της περιοχής

Συλλαλητήριο αύριο στις 7 μ.μ. στην Πτολεμαΐδα

Από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση του ΣΕΕΕΝ Δυτ. Μακεδονίας
Από παλιότερη απεργιακή κινητοποίηση του ΣΕΕΕΝ Δυτ. Μακεδονίας
Σε μαχητική απάντηση στο νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης με τίτλο «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ» καλεί το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, υπογραμμίζοντας ότι η απάντηση αυτή αφορά συνολικά το λαό της περιοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΣΕΕΕΝ Δυτ. Μακεδονίας οργανώνει αύριο Παρασκευή στις 7 μ.μ. συλλαλητήριο στην Κεντρική Πλατεία Πτολεμαΐδας.

Παράλληλα προετοιμάζεται για τη 48ωρη απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ, που ξεκινά τα μεσάνυχτα της Κυριακής 17/11 για τους σταθμούς και στις 7 το πρωί της Δευτέρας 18/11 για τα ορυχεία.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, που προωθεί και αυτό το νομοσχέδιο, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων παρεμβάσεων από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, τα βιώνουν ήδη με οδυνηρό τρόπο τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, που είδαν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να εκτοξεύεται πάνω από 150% στη διάρκεια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, με πιο πρόσφατες τις ανατιμήσεις στα τιμολόγια και τη μείωση της «έκπτωσης συνέπειας» από την κυβέρνηση της ΝΔ, με πρόσχημα την «εξυγίανση» και τη «διάσωση» της επιχείρησης.

Για το λαό της Δυτικής Μακεδονίας, ωστόσο, οι συνέπειες, χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η διαδικασία της «απελευθέρωσης» και της «απολιγνιτοποίησης», είναι ήδη καταστροφικές.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ αντιμετώπισαν μειώσεις που έφτασαν το 55% στους μισθούς τους, με ταυτόχρονη επέκταση του «δουλεμπορίου» των εργολαβιών, με 12ωρη και 16ωρη εργασία, με έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό, καθώς και με απαρχαιωμένο εξοπλισμό, που εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή τους.

Συνολική επίθεση στα δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζομένων

Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρείται να δοθεί το τελειωτικό χτύπημα στους εργαζόμενους της ΔΕΗ με τα «10 σημεία» του νομοσχεδίου, που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης.

Αξιοποιώντας το πρόσχημα της «πιο ανταγωνιστικής» και «πιο ευέλικτης» ΔΕΗ ΑΕ, η κυβέρνηση προωθεί την πλήρη κατάργηση της μόνιμης εργασίας. Αυτό αποπειράται με την κατάργησή της για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους, καθώς και το άνοιγμα της κερκόπορτας για τις προγραμματισμένες χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στη ΔΕΗ (με «εθελούσιες» αποχωρήσεις, μη ανανέωση των συμβάσεων με έκτακτους εργαζόμενους κ.ο.κ.).

Το σχέδιο απολύσεων πατά φυσικά και στο γνωστό «business plan», το οποίο πρότεινε μείωση του προσωπικού κατά 4.414 στην 5ετία 2018 - 2022. Ο αριθμός αυτός, ωστόσο, με βάση και τις διακηρύξεις της κυβέρνησης ΝΔ για κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων και των ορυχείων τους έως το 2028, αναμένεται να αυξηθεί.

Ταυτόχρονα, για όσους εργαζόμενους απομείνουν και για όσους προσληφθούν με το νέο καθεστώς, ισοπεδώνεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με την κατάργηση του μέτρου για μειωμένο τιμολόγιο για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, ενώ το ύψος του μισθού πλέον θα καθορίζεται από μια «επιτροπή αμοιβών και προσλήψεων».

Ακόμα, τα κίνητρα που δίνονται σε στελέχη επιχειρήσεων για να ενταχθούν στη ΔΕΗ ΑΕ έχουν στόχο να διαμορφώσουν έναν καλοκουρδισμένο μηχανισμό εντός της επιχείρησης, ο οποίος θα επιδιώκει ακόμα περισσότερο τη μέγιστη κερδοφορία της επιχείρησης μέσα από την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων.

Πέρα από το σχεδιασμό πώλησης υδροηλεκτρικών σταθμών και άλλων θυγατρικών της ΔΕΗ ΑΕ, η κυβέρνηση ετοιμάζει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση τμήματος του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ, σε μία διόλου τυχαία χρονική περίοδο. Το δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί πανελλαδικά το μοναδικό έτοιμο προς αξιοποίηση για την ανάπτυξη δικτύου κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G), γεγονός που το καθιστά «φιλέτο» ειδικά για τα μονοπώλια των τηλεπικοινωνιών. Επενδυτικό ενδιαφέρον έχει εκφραστεί στα τελευταία ταξίδια του Κυρ. Μητσοτάκη από γερμανικά και ιταλικά μονοπώλια του κλάδου, όπως η ΕΟΝ και η ENEL. Αλλά και από την Κίνα, κατά τις επαφές που είχε στη Σαγκάη ο επικεφαλής της ΔΕΗ, μεταξύ αυτών και από τη ΖΤΕ, εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιών.

Οργάνωση και αγώνας, απέναντι στην υπονόμευση και τον αποπροσανατολισμό

Το νέο βήμα στην «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, με δεδομένη την αντιμετώπιση της ηλεκτρικής ενέργειας ως πανάκριβου εμπορεύματος για το λαό, αναμένεται να εκτινάξει την ανεργία στη Δυτική Μακεδονία, στέλνοντας ταυτόχρονα και άλλα τμήματα του λαού στην ενεργειακή φτώχεια.

Το ΣΕΕΕΝ Δυτικής Μακεδονίας, από κοινού με τις ταξικές δυνάμεις και τους φορείς του λαϊκού κινήματος, συνεχίζει την οργάνωση της αντεπίθεσης των εργαζομένων και του λαού της περιοχής.

Σε πρόσφατη σύσκεψη για το σχεδιασμό της μάχης μπροστά στο αυριανό συλλαλητήριο και στη 48ωρη απεργία συμμετείχαν επίσης το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Εορδαίας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ και ο Σύλλογος Γυναικών Εορδαίας.

Στη σύσκεψη σχεδιάστηκαν μαζικές εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς για την ενημέρωση των εργαζομένων και την προετοιμασία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Ηδη, κλιμάκια με επικεφαλής μέλη της διοίκησης του ΣΕΕΕΝ έχουν βρεθεί στα Γεωτρύπανα, στο Ορυχείο Βόρειου Πεδίου, στο Ορυχείο Καρδιάς, στο κεντρικό μηχανουργείο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και στο Ορυχείο Νότιου Πεδίου.

Οι ταξικές δυνάμεις, στη διαδικασία αυτή κινητοποίησης τόσο των εργαζομένων της επιχείρησης όσο και συνολικά του λαού της περιοχής, βρίσκονται απέναντι σε ένα διπλό μέτωπο.

Από τη μία οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού καλλιεργούν τη συντεχνιακή λογική στους εργαζόμενους τις επιχείρησης, ενώ από την άλλη, κυβέρνηση και δυνάμεις των αστικών κομμάτων στην Τοπική Διοίκηση αξιοποιούν τον λεγόμενο «κοινωνικό αυτοματισμό» για να συκοφαντήσουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της ΔΕΗ και προωθούν ως υποτιθέμενη λύση για τα αποτελέσματα της μεταλιγνιτικής εποχής το «Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης». Καλλιεργούν την αντίληψη ότι για την κατάσταση στη ΔΕΗ φταίνε τα δικαιώματα των εργαζομένων, ώστε να αποπροσανατολίσουν από την πραγματική αιτία της κατάστασης.

Στην πραγματικότητα, το «Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης» θα αποτελέσει ουσιαστικά μηχανισμό παροχής ζεστού χρήματος για τα μονοπώλια και δεν πρόκειται να αναιρέσει τις τραγικές συνέπειες της «απολιγνιτοποίησης» για την περιοχή.

Με τη δημιουργία του Ταμείου «κουμπώνουν» τα σχέδια για δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στην περιοχή, για τη δημιουργία μιας «στεγανής» από εργασιακά δικαιώματα ζώνης για την εξασφάλιση της κερδοφορίας των καπιταλιστικών επενδύσεων.

Ενδεικτικά για το χαρακτήρα των επενδύσεων αυτών και για τα κριτήριά τους, όπως προειδοποιεί το ΣΕΕΕΝ, είναι τα σχέδια για την καρκινογόνα για το λαό και «χρυσή» για το κεφάλαιο καύση απορριμμάτων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, και πιο συγκεκριμένα στα ορυχεία της ΔΕΗ.

Εντατικοποίηση, επικίνδυνες συνθήκες και πλήγμα στην τηλεθέρμανση για τα λαϊκά νοικοκυριά

Απέναντι στην υπονόμευση και τον αποπροσανατολισμό, τα ταξικά σωματεία και οι φορείς που συντονίζονται αγωνιστικά, ξεκαθαρίζουν πως για τη σημερινή τραγική κατάσταση που βιώνει ο λαός της περιοχής ευθύνεται η πολιτική της «απελευθέρωσης», η οποία «δεν είναι τέκνο ούτε της κρίσης, ούτε των μνημονίων. Είναι η στρατηγική επιλογή της ΕΕ, που προωθήθηκε από τη δεκαετία του '90».

Πέρα από τις παραπάνω συνολικότερες συνέπειες, επισημαίνουν πως το κλείσιμο των ατμοηλεκτρικών μονάδων θα βάλει σε κίνδυνο για άγνωστο χρονικό διάστημα την ικανοποίηση αναγκών θέρμανσης στις περιοχές που τροφοδοτούνται από το δίκτυο τηλεθέρμανσης, όπως η Πτολεμαΐδα και το Αμύνταιο.

Ειδικά για τη μονάδα που τροφοδοτεί το δίκτυο τηλεθέρμανσης του Αμύνταιου, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για αλλαγή του καυσίμου από λιγνίτη σε βιοκαύσιμα, αναμένεται μεγάλη αύξηση του κόστους θέρμανσης, που θα επιβαρύνει τα λαϊκά νοικοκυριά.

Τα προβλήματα ωστόσο δεν αφορούν μονάχα τη «μεταλιγνιτική εποχή». Κατά τις περιοδείες διαπιστώθηκαν τα τεράστια προβλήματα εντατικοποίησης της δουλειάς στα συνεργεία των μονάδων και των ορυχείων, από τη μείωση του προσωπικού και τη συγχώνευση συνεργείων, πολλές φορές με διαφορετικά αντικείμενα εργασίας. Ο αριθμός των μόνιμα και σταθερά εργαζόμενων στην επιχείρηση, από 38.000, έχει καταλήξει σήμερα στους 17.000...

Η υποστελέχωση, μαζί με την επικίνδυνη έλλειψη μέτρων ασφαλείας στην εργασία και συντήρησης του εξοπλισμού, ειδικά στους σταθμούς που έχει ήδη δρομολογηθεί το κλείσιμό τους και έχουν απαξιωθεί σημαντικά, ανεβάζει κατακόρυφα τους κινδύνους «ατυχημάτων» στους χώρους εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ