Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Με ενισχυμένες δυνάμεις στις μάχες του επόμενου διαστήματος

Την οργάνωση της δράσης του μπροστά στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι του κλάδου για τα κέρδη του κεφαλαίου συζήτησε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στη Γενική Συνέλευσή του, την περασμένη Κυριακή.

«Η ΝΔ κάνει λόγο για "ανάπτυξη" και "επιστροφή στην κανονικότητα", οι εργαζόμενοι όμως στο Εμπόριο αυτήν την "ανάπτυξη" και την "κανονικότητα" την γνωρίζουν από πρώτο χέρι. Χιλιάδες συνάδελφοι δουλεύουν 10ωρα - 12ωρα, σπαστά ωράρια, Κυριακές, 6ήμερα, χωρίς ρεπό, απλήρωτοι, με συμβάσεις κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των εργοδοτών», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου, Ντίνα Γκογκάκη.

Τόσο η εισήγηση όσο και οι τοποθετήσεις που ακολούθησαν αποτύπωσαν την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, την προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων, τα βήματα που μετρά ο Σύλλογος, ενώ μέσα από τη συζήτηση εμπλουτίστηκε το πρόγραμμα δράσης για το επόμενο διάστημα.

Το λόγο στη συνέλευση πήραν πολλοί εργαζόμενοι σε σούπερ μάρκετ, πολυκαταστήματα, μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, επιχειρήσεις στο χώρο του Βιβλίου.

Συνεχίζοντας το πλατύ άνοιγμά του, ο Σύλλογος θέτει στόχους να ενισχύσει την παρουσία του στους χώρους δουλειάς, να μετρήσει νέες Επιτροπές Αγώνα. Με δεδομένο ότι στις γραμμές του έχει έναν σημαντικό αριθμό νέων μελών, σχεδιάζει εκδήλωση την Κυριακή 1/12 για το καλωσόρισμά τους.

Η ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης είναι «λύση» μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους

Ξεχωριστή θέση στη συζήτηση είχε η πάλη για την Κοινωνική Ασφάλιση, απέναντι στον νέο γύρο επίθεσης που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ενώ ο Σύλλογος αποφάσισε τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο στις 30 Νοέμβρη.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκαν και τα απατηλά «επιχειρήματα» που στρώνουν το δρόμο στη νέα κλιμάκωση της επίθεσης. Νέοι εργαζόμενοι, εμποροϋπάλληλοι που δουλεύουν με μερική απασχόληση, εργαζόμενοι που οι μισθοί τους είναι συρρικνωμένοι, δέχονται «συμβουλές» να συμβιβαστούν με το γεγονός ότι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη ή αν πάρουν αυτή θα περιορίζεται σε ένα ξεροκόμματο, προκειμένου να αναζητήσουν τη λύση στην ιδιωτική ασφάλιση. Στην ίδια κατεύθυνση συμβάλλουν εργοδότες, κυρίως στα σούπερ μάρκετ, που παρουσιάζουν ως «παροχή» στους εργαζόμενους τα προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης, όπως και τα εργοδοτικά επιχειρησιακά σωματεία που διαφημίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

«Η ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης είναι "λύση" μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα βάλουν στο χέρι τα δισεκατομμύρια ευρώ των ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς μάλιστα να αναλαμβάνουν καμία δέσμευση για το τι θα επιστρέψουν στους ασφαλισμένους μετά από 35 και 40 χρόνια δουλειάς», ξεκαθάρισε η πρόεδρος του Συλλόγου και κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση με «μαχητική αγωνιστική υπεράσπιση του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης».

Καθημερινή δράση ενάντια στην εργασιακή ζούγκλα

Σε μια σειρά τοποθετήσεων αναδείχθηκαν πλευρές της δράσης του σωματείου: Με παρεμβάσεις το προηγούμενο διάστημα σε καταστήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ μπήκε «φρένο» στα σχέδια της εργοδοσίας να επιβάλει 6ήμερη εργασία. Σε άλλο κατάστημα οι ταμίες διεκδίκησαν και πέτυχαν τη χορήγηση κυλιόμενου ρεπό. Αντίστοιχα, σε άλλες περιπτώσεις η εργοδοσία αναγκάστηκε να πάρει μέτρα για το χώρο των παραλαβών, καθώς η ανυπαρξία κατάλληλων υποδομών, το ξεφόρτωμα και οι παραλαβές στο πεζοδρόμιο έχουν κοστίσει ακόμα και τη ζωή εργαζομένων, ενώ προκαλούν πολύ συχνά «ατυχήματα».

Σε συνέχεια της δράσης αυτής, ο Σύλλογος προγραμματίζει παρεμβάσεις ενάντια στο κλίμα τρομοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, καθώς απειλούνται με απόλυση επειδή ζήτησαν να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους στη γονική άδεια ή επειδή τους καταλογίστηκε κάποιο λάθος.

Για την προσπάθεια του επιχειρησιακού Σωματείου στα «Praktiker» να οργανώσει τον αγώνα για τη διεκδίκηση Συλλογικής Σύμβασης μίλησαν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές στην επιχείρηση, υπογραμμίζοντας πως το Σωματείο προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 1/12.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγέλλει την απόλυση εργαζόμενης και την προκλητική στάση της εργοδοσίας(20/12/2019)
Συνθήκες «γαλέρας» για τα κέρδη και τις επενδύσεις των επιχειρήσεων(31/10/2019)
Παρεμβάσεις στο Εμπόριο ενάντια στην «απελευθέρωση» του ωραρίου(7/5/2019)
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες από τους εργαζόμενους στο Εμπόριο(19/4/2019)
Οργανώνει την πάλη απέναντι στην εργοδοσία, στην κυβέρνηση και τους συνδικαλιστές τους(3/4/2019)
Κρίθηκε «ακατάλληλη» μετά από 10 χρόνια!(28/2/2009)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org