Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμακώνουν την επίθεση και τους εκβιασμούς για την υφαρπαγή λαϊκών κατοικιών
  • Νέα συγκέντρωση χτες από το ΠΑΜΕ και την ΟΒΣΑ ενάντια σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας χρεωμένου νοικοκυριού
  • Διμοιρίες των ΜΑΤ παρέταξε ξανά η κυβέρνηση

Από τη χτεσινή κινητοποίηση, όπου για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση έκανε «πλάτες» στα «κοράκια» παρατάσσοντας τα ΜΑΤ...
Από τη χτεσινή κινητοποίηση, όπου για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση έκανε «πλάτες» στα «κοράκια» παρατάσσοντας τα ΜΑΤ...
Με εντατικούς ρυθμούς κλιμακώνεται η επίθεση στην πρώτη κατοικία χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών, καθώς οι τράπεζες, πατώντας πάνω στο αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που από κοινού θέσπισαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, αποσπούν με πλειστηριασμούς πρώτες κατοικίες νοικοκυριών τα οποία αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δόσεις και τους υπέρογκους τόκους.

Λαϊκά νοικοκυριά, αφού προηγουμένως είχαν αποπληρώσει ένα σεβαστό ποσοστό από το δάνειο που είχαν λάβει, βλέπουν το σπίτι τους να πλειστηριάζεται, έναντι «πινακίου φακής», ενώ συχνά εξακολουθούν να μένουν χρεωμένα στην τράπεζα και μετά τον πλειστηριασμό.

Απέναντι στις άθλιες μεθοδεύσεις των τραπεζών με τις «πλάτες» της κυβέρνησης

Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση ανέδειξαν το ΠΑΜΕ και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), πραγματοποιώντας χτες κινητοποίηση ενάντια στον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας χρεωμένου ελεύθερου επαγγελματία, τον οποίο προώθησε η Alpha Bank.

Ο συγκεκριμένος δανειολήπτης είχε λάβει επιχειρηματικά δάνεια το 2004 και τα αποπλήρωνε κανονικά για όσο διάστημα η μικρή βιοτεχνία του λειτουργούσε και απέφερε τζίρο ικανό να καλύπτει τα έξοδα και τα δάνεια. Από το 2009 κι έπειτα, όμως, με το χτύπημα της οικονομικής κρίσης, αδυνατούσε να εξυπηρετεί κανονικά τα δάνειά του, ενώ από το 2012, οπότε μπήκε «λουκέτο» στη βιοτεχνία, ο επαγγελματίας έμεινε «φορτωμένος» με χρέη προς τις τράπεζες και το Δημόσιο.

Σήμερα, και ενώ ο ίδιος είναι μακροχρόνια άνεργος, η τράπεζα απέρριψε την πρόταση των παιδιών του να καταβάλλουν κάθε μήνα ένα σεβαστό ποσό για την κάλυψη του δανείου, απαιτώντας να μπουν τα ίδια εγγυητές των δανείων με τα περιουσιακά τους στοιχεία για 40 χρόνια! Με δυο λόγια, η τράπεζα απαίτησε να σφίξει τη «θηλιά» και στο δικό τους λαιμό...

Ενάντια στις εκβιαστικές μεθοδεύσεις και πρακτικές της τράπεζας, δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΟΒΣΑ πραγματοποίησαν από νωρίς το πρωί χτες κινητοποίηση έξω από το συμβολαιογραφείο όπου θα διεξαγόταν ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός, στο κέντρο της Αθήνας, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αρπαγή της λαϊκή κατοικίας από τις τράπεζες.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι προχώρησαν σε συγκέντρωση έξω από το κατάστημα της Alpha Bank στη Σταδίου, κρατώντας πανό με σύνθημα «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Οργάνωση και αγώνας ενάντια στις κατασχέσεις σπιτιών και καταθέσεων των λαϊκών νοικοκυριών».

Απέναντι και στις δύο συγκεντρώσεις η κυβέρνηση παρέταξε για μία ακόμα φορά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Χαρακτηριστικό των άθλιων μεθοδεύσεων των τραπεζών είναι εξάλλου το γεγονός ότι εκπρόσωποι της Alpha Bank επικοινώνησαν κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης με την δικηγόρο του δανειολήπτη και κάλεσαν σε συνάντηση, υποτίθεται για να συζητήσουν και να καταθέσουν νέα πρόταση. Οπως αποδείχτηκε όμως αργότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης κατέθεσαν ξανά την ίδια απαράδεκτη πρόταση, ενώ ενημέρωσαν τον δανειολήπτη ότι ο πλειστηριασμός ολοκληρώθηκε, με την ίδια την τράπεζα να παίρνει το σπίτι του σε τιμή που δεν καλύπτει την πραγματική του αξία, αφήνοντας κι ένα μεγάλο μέρος του δανείου ακάλυπτο, το οποίο συνεχίζει να βαραίνει τον δανειολήπτη...

Η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς καταγγέλλει τους εκβιασμούς και τις άθλιες μεθοδεύσεις της τράπεζας, τονίζοντας ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση του σπιτιού και συνολικά ενάντια στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών συνεχίζεται.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωσή του για τη χτεσινή κινητοποίηση, καθώς και για τη στάση της κυβέρνησης, το ΠΑΜΕ τονίζει τα εξής:

«Για μια ακόμη φορά η Επιτροπή του ΠΑΜΕ για τους Πλειστηριασμούς βρέθηκε μαζί με φορείς των επαγγελματοβιοτεχνών σε συμβολαιογραφείο (Σταδίου 43) όπου τα κοράκια έβγαζαν στο σφυρί το σπίτι ενός φτωχού ανθρώπου από το Καματερό.

Καταγγέλλουμε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την κυβέρνηση για την απαράδεκτη κατάσταση που έστησε απέξω δεκάδες ροπαλοφόρους των ΜΑΤ. Είχαν ζώσει όλο το τετράγωνο έτοιμοι να επιτεθούν στον κόσμο που διαδήλωνε. Το ίδιο έκαναν και έξω από την τράπεζα Alpha Bank, η οποία χρησιμοποιεί εκβιαστικούς τρόπους απέναντι σε φτωχούς ανθρώπους (την έζωσαν στην κυριολεξία με τις δυνάμεις καταστολής), όπου διαδήλωσε η Επιτροπή του ΠΑΜΕ με τους φορείς. Με τα ΜΑΤ κάνουνε τις "πλάτες" για να αρπάξουν τα σπίτια του κοσμάκη.

Απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να παρέμβει για να σωθεί το σπίτι του φτωχού ανθρώπου από τα "κοράκια". Συνεχίζουμε τον αγώνα, κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org