Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στην «ευελιξία» και τα «δουλεμπορικά»

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
«Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε»: Το μήνυμα αυτό έστειλαν κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία της Βιομηχανίας με τη χτεσινή τους συγκέντρωση ενάντια στις «ευέλικτες» εργασιακές σχέσεις και τα σύγχρονα «δουλεμπορικά» γραφεία.

Η προγραμματισμένη συγκέντρωση μεταφέρθηκε λόγω της αδιάκοπης βροχόπτωσης στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων, ενώ τα σωματεία θα προγραμματίσουν σε νέα ημερομηνία την παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε επίσης μαζικά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής.

Τα 13 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία που ανέλαβαν από κοινού την πρωτοβουλία οργάνωσαν το προηγούμενο διάστημα δεκάδες εξορμήσεις, αναδεικνύοντας την ανάγκη κοινού αγώνα όλων των εργαζομένων ενάντια στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, στην εργολαβική εργασία, στην «ενοικίαση» εργαζομένων, στη μερική απασχόληση, στην εκ περιτροπής εργασία. Προχώρησαν σε δύο παρεμβάσεις σε εταιρείες που παρέχουν «υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού», δηλαδή «νοικιάζουν» εργαζόμενους σε άλλες επιχειρήσεις.

Το επόμενο διάστημα θα δώσουν συνέχεια στη συζήτηση με τους εργαζόμενους και στη διεκδίκηση με νέες πρωτοβουλίες.

Πάλη ενάντια στο σύγχρονο «δουλεμπόριο»

«Οι "ευέλικτες" σχέσεις εργασίας είναι η γάγγραινα των εργατών τον 21ο αιώνα και δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με αυτές αν δεν στοχεύσουμε σωστά», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Δαμασκηνός (Μάης) Μέντης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και μέλος της εργοστασιακής επιτροπής του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου».

«Για να μπορέσουμε να ξεμπερδέψουμε μια για πάντα απ' όλη αυτήν τη βαρβαρότητα που ζούμε, που αντικατοπτρίζεται και στις σχέσεις "δουλεμπορίου", είναι αναγκαίο η εργατική τάξη να βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλό της, το ίδιο το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του», σημείωσε.

Στην κατεύθυνση αυτή, ξεκαθάρισε ότι τα συνδικάτα της Βιομηχανίας ανοίγουν «πιο οργανωμένα έναν αγώνα μακρύ και δύσκολο, έναν αγώνα απέναντι σε ένα σύστημα που ζει από τη δική μας εκμετάλλευση και φτώχεια, έναν αγώνα σκληρό απέναντι στο "δουλεμπόριο" του 21ου αιώνα, και το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε στην εργατική τάξη είναι ότι θα τον φτάσουμε μέχρι τέλους».

Χαμένοι οι εργαζόμενοι...

Τα μέλη των σωματείων που έκαναν την πρωτοβουλία δική τους υπόθεση και υλοποίησαν πλατύ άνοιγμα σε εργοστάσια και γραφεία χαιρέτισε ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Εργαζομένων Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας.

«Παίρνοντας την ανακοίνωση στα χέρια τους, πολλοί ήταν αυτοί που κοντοστάθηκαν το πρωινό στην πύλη και ρίχνοντάς της μια ματιά απάντησαν, "πείτε τα", "έχετε δίκιο"», ανέφερε, συνοψίζοντας την πείρα από αυτό το άνοιγμα, η οποία επιβεβαιώνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν με το «βραχνά» της «ευελιξίας».

«Αλλος περιμένει στο τηλέφωνο αν θα χτυπήσει για να πάει την επόμενη μέρα στη δουλειά, άλλος ζει με την ανασφάλεια αν θα ανανεωθεί η σύμβασή του και άλλος ξέρει ότι τελειώνει το έργο και τον περιμένει η ανεργία», σημείωσε, αναφερόμενος στις απαράδεκτες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Από τις συνθήκες αυτές κερδίζουν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και «τα λεγόμενα γραφεία ενοικίασης εργασίας, αυτά που ο κόσμος έχει βαφτίσει "δουλεμπορικά". Εργολάβοι που δεν νοικιάζουν μηχανήματα, αλλά ανθρώπινη εργασία. Νοικιάζουν εργάτες και εργάτριες, υπαλλήλους, ακόμα και επιστήμονες». Η δραστηριότητα αυτή όχι μόνο προβλέπεται αλλά και προωθείται από τις Οδηγίες της ΕΕ και τους νόμους των εκάστοτε κυβερνήσεων, που φροντίζουν για τα κέρδη των μεγαλοεργοδοτών.

...κερδισμένοι «άμεσοι» και «έμμεσοι» εργοδότες

Διπλά και τριπλά κερδισμένοι από τις εργασιακές αυτές σχέσεις είναι οι εργοδότες, αφού «αντικαθιστούν εργαζόμενους με σταθερές εργασιακές σχέσεις και ωράριο με ελαστικά απασχολούμενους, ανάλογα με τις ανάγκες της παραγωγής και της αγοράς, με χαμηλότερες αποδοχές, χωρίς υποχρεώσεις Δώρων, αποζημιώσεων και άλλων παροχών». Αξιοποιούν την «ενοικιαζόμενη» και εργολαβική εργασία ως «δούρειο ίππο» για να παρακάμπτουν και να καταργούν εργασιακά δικαιώματα και ΣΣΕ.

«Η εργοδοσία έχει ιδιαίτερο συμφέρον να ξεφορτώνεται υποχρεώσεις απέναντι στους εργαζόμενους. Τους πληρώνει λοιπόν για τη δουλειά τους, έμμεσα, μέσω του εργολάβου, καλύπτοντας το μισθό του εργαζόμενου και ταυτόχρονα και το κέρδος του μεσάζοντα, του σύγχρονου "δουλέμπορου". Ακόμα και σε περιπτώσεις που βγαίνει σχετικά ακριβά αυτή η ανάθεση έργου σε εργολάβο (υπάρχουν περιπτώσεις που ο εργαζόμενος παίρνει 6 ευρώ ωρομίσθιο μεικτά και ο εργολάβος 36 ευρώ), μακροπρόθεσμα ο πραγματικός εργοδότης έχει κέρδος, και αυτοί κοιτάνε σε βάθος χρόνου», επισήμανε ο Χρ. Ματαράγκας.

Εξηγώντας τα οφέλη που αποκομίζουν οι εργοδότες, σημείωσε ακόμα τα εξής: «Αναθέτουν λοιπόν αυτήν τη βρώμικη δουλειά σε μεσάζοντες, βγαίνοντας οι ίδιοι από το κάδρο του κακοπληρωτή, αυτού που επιτίθεται στα εργασιακά δικαιώματα. Το κάνει ο "δουλέμπορος" γι' αυτούς. Ετσι, όλη η αλυσίδα των εργοδοτών είναι πιο ικανοποιημένη. Αυτός που χρησιμοποιεί την εργολαβική εργασία ξεφορτώνεται από περιττά βαρίδια στον αγώνα του για την ενίσχυση της θέσης του στον ανταγωνισμό με τους άλλους εργοδότες και ο εργολάβος βάζει στην τσέπη χρήμα με τα κεφάλια των εργαζομένων που έχουν γίνει λάστιχο, οι οποίοι είναι σίγουρα κακοπληρωμένοι και συχνά - πυκνά ανασφάλιστοι ή ακόμα και απλήρωτοι».

Ανοίγουμε το δρόμο για την ανατροπή της σημερινής αθλιότητας

«Πολλές φωνές σαν σειρήνες ηχούν στα αυτιά μας να κάνουμε υπομονή, να συμβιβαστούμε. Στο όνομα του ότι από την οικονομική ανάπτυξη θα πέσουν χάμω κάποια ψίχουλα, μας καλούν να ζήσουμε με αυτά», τόνισε ο Χρ. Ματαράγκας. «Αυτό που δεν μας λένε, όμως, είναι ότι ο ολοένα παραγόμενος πλούτος αυξάνεται δραματικά. Οτι το κομμάτι που απολαμβάνει ο εργαζόμενος λαός, ολοένα και μικραίνει», πρόσθεσε.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να αναλογιστούν τα βήματα που έχουν γίνει στην τεχνολογία και στην επιστήμη, στην ίδια την παραγωγική διαδικασία και τις δυνατότητες που αυτά διαμορφώνουν: «Θα μπορούσαμε να δουλεύουμε λιγότερο, να απολαμβάνουμε περισσότερα. Αντί όμως η ζωή του εργαζόμενου να καλυτερεύει από κάθε σκοπιά, χτυπιέται από παντού. Αντί να μειώνεται, για παράδειγμα, ο εργάσιμος χρόνος, αυξάνεται η ανεργία και παράλληλα εντατικοποιείται η δουλειά. Αντί να αυξάνονται οι μισθοί, παίρνονται ολοένα μέτρα για να χτυπιούνται τα μεροκάματα και οι συντάξεις. Αντί να έχουμε υψηλού επιπέδου παροχές Υγείας και συνθήκες ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, οι επαγγελματικές ασθένειες αυξάνονται, το ίδιο και τα εργατικά "ατυχήματα", ακόμα και τα θανατηφόρα».

Στο έδαφος αυτό, κάλεσε τους εργαζόμενους να αναρωτηθούν τι είναι αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην ικανοποίηση των αναγκών τους και έδειξε την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να αναζητήσουν την απάντηση: «Αυτό που μπαίνει τροχοπέδη στην ικανοποίηση των αναγκών μας είναι η μοναδική κινητήρια δύναμη της καπιταλιστικής οικονομίας, που είναι η ακόρεστη δίψα των καπιταλιστών για κέρδη. Αυτή καταδικάζει τις μάζες στην πάλη για επιβίωση. Αυτή, μαζί με τη στήριξη των κυβερνήσεων, το πολιτικό τους προσωπικό, που φροντίζουν να οικοδομούν και να ανανεώνουν το ατελείωτο αντεργατικό οπλοστάσιο», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

«Η σημερινή πάλη των σωματείων πρέπει να υπηρετεί και να ανοίγει το δρόμο για την ανατροπή αυτής της κατάστασης», κατέληξε και έδωσε το στίγμα για τα επόμενα βήματα στον αγώνα ενάντια στον σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα: «Ολοι οργανωμένοι στα συνδικάτα μας. Εχουμε τη δύναμη να τους ανατρέψουμε. Το έχει αποδείξει η ιστορία των αγώνων της εργατικής τάξης. Με δυνατό ταξικό εργατικό κίνημα και συνεχή αγώνα που θα βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών, δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε!».

Τα αιτήματα των συνδικάτων
  • Κατάργηση όλων των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων. Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη, σύγχρονα δικαιώματα.
  • Υπογραφή και εφαρμογή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλους. Ανάκτηση των απωλειών. Κανένας κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Κανένας εργάτης στα «δουλεμπορικά». Κλείσιμο όλων των «δουλεμπορικών» γραφείων.
  • Αμεση απορρόφηση των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις που εργάζονται.
  • Μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ