Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προειδοποιήσεις Ερντογάν προς συμμάχους

ΑΓΚΥΡΑ.--

Δυσαρέσκεια για τις αντιδράσεις των συμμάχων της Τουρκίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ σε σχέση με την πολιτική που ασκεί σε Ανατολική Μεσόγειο και Συρία, ενόψει και της Συνόδου του ΝΑΤΟ τον προσεχή Δεκέμβρη στο Λονδίνο, εξέφρασε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επιστρέφοντας το απόγευμα της Παρασκευής από την Ουγγαρία.

Ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι τα τουρκικά στρατεύματα δεν πρόκειται να φύγουν από τη Συρία εάν δεν αποχωρήσουν όλες οι χώρες από εκεί, ισχυριζόμενος ότι τάχα «όλη η έγνοια μας είναι αυτή τη στιγμή η Συρία, η ενότητα, η ολότητα και η εδαφική ακεραιότητα αυτής της χώρας». «Εμείς δεν θα αφήσουμε αυτή τη δουλειά αν δεν αποχωρήσει από την περιοχή και ο τελευταίος τρομοκράτης», επαναλαμβάνοντας ότι οι Κούρδοι μαχητές των δυνάμεων YPG δεν έχουν απομακρυνθεί από τη λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας». Επιπλέον, αποδοκίμασε τις χώρες της ΕΕ γιατί δεν υποστήριξαν την τουρκική επίθεση στη ΒΑ Συρία, εκτιμώντας ότι «μερικές είναι ενοχλημένες επειδή χάλασαν τα παιχνίδια τους». Τις κατηγόρησε επίσης πως «το μόνο που τις ενδιαφέρει» είναι πώς θα εμποδίσουν την Τουρκία «να κάνει έρευνες στην Ανατ. Μεσόγειο»...

Τόνισε πως θα θέσει αυτά τα ζητήματα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, που θα γίνει στις 3 και 4 Δεκέμβρη, ασκώντας κριτική στα άλλα μέλη της Βορειοατλαντικής λυκοσυμμαχίας και για την επιλεκτική χρήση του άρθρου 5 περί συλλογικής άμυνας. «Μόνο όταν γίνεται πόλεμος ενεργοποιείται το ΝΑΤΟ; Το άρθρο 5 ενεργοποιείται όταν γίνεται πόλεμος; Το άρθρο 5 δεν ενεργοποιείται όταν γίνεται αγώνας κατά της τρομοκρατίας; Αυτό εγώ το ρώτησα στον Στόλτενμπεργκ (σ.σ. τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας). Μέχρι στιγμής το ΝΑΤΟ δεν έκανε το παραμικρό βήμα», πρόσθεσε.

Επίσης τόνισε ότι στην επικείμενη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τραμπ θα θέσει επίσης τα ζητήματα των ρωσικών «S-400», των «F-35», καθώς και το θέμα του διμερούς εμπορίου των 100 δισ. δολαρίων και του «αγώνα κατά του Φετουλάχ Γκιουλέν».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org