Πέμπτη 14 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πεδίο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών η Μέση Ανατολή

Στη συζήτηση για την «κατάσταση στη Συρία» στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος και κατήγγειλε τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων, των συμμάχων τους, αλλά και των ανταγωνιστών τους για τη Συρία, στην επικράτεια της οποίας ο πόλεμος μαίνεται τώρα για 8 χρόνια.

Στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: «Οι ΗΠΑ δεν αποχωρούν ουσιαστικά από τη Συρία.

Αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή, αναβαθμίζοντας την παρουσία τους. Με το Ιράν στο στόχαστρο, μέσα σε ένα κουβάρι οξύτατων αντιθέσεων, με το δάχτυλο στη σκανδάλη και ταυτόχρονα παζάρια με Ρωσία, Ισραήλ, χώρες του Κόλπου, Αίγυπτο, την Τουρκία σε αναβαθμισμένο ρόλο που έχει κάνει δύο στρατιωτικές επεμβάσεις, κατέχει συριακό έδαφος και απειλεί με τρίτη επέμβαση.

Ετσι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής και Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Στην ίδια κατεύθυνση, Ευρωπαϊκή Ενωση, Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία επεμβαίνουν στρατιωτικά και επιχειρηματικά. Προωθούνται "τριμερείς άξονες" όπως Ισραήλ, Κύπρου, Ελλάδας, με άμεση συμμετοχή των ΗΠΑ, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε ρόλο "μεντεσέ" και σημαιοφόρου, διαύλου επικοινωνίας τους με την Τουρκία στα πλαίσια των γενικότερων ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων.

Μεταξύ άλλων μπαίνει σε άμεσο κίνδυνο η Κύπρος, με μεθόδευση διχοτόμησής της υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα, πέραν των τουρκικών διεκδικήσεων κατά της Ελλάδας.

Καταρρέει ο μύθος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ διασφαλίζουν την ειρήνη στην περιοχή. Διασφαλίζουν μόνο ανταγωνισμούς, πόλεμο, δυστυχία, που δεν τελειώνουν. Μόνη λύση ο αγώνας των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το σύστημα της εκμετάλλευσης που τον γεννά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπλεγμένη η Ελλάδα στους σφοδρούς ανταγωνισμούς (10/1/2016)
Να διαχωρίσει ο λαός τη θέση του (29/8/2013)
Συρία και ενεργειακά στο τραπέζι των συζητήσεων (29/5/2013)
Με αφορμή το ταξίδι Ερντογάν στις ΗΠΑ (18/5/2013)
Καταγγέλλει την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία (7/7/2012)
Αντιιμπεριαλιστική πάλη (2/6/2010)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org