Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
Νέες συναντήσεις Λουτ στην Κύπρο

Ενόψει της άτυπης τριμερούς στο Βερολίνο στις 25/11

«Θέλω να ελπίζω ότι, εάν και η άλλη πλευρά διαθέτει την ίδια αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση με αυτή που διαθέτουμε εμείς, η συνάντηση μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα», δήλωσε την Παρασκευή ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στην άτυπη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί να έχει στις 25 Νοέμβρη στο Βερολίνο με τον γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί.

Επίσης, ο Κύπριος ηγέτης ανακοίνωσε ότι η ειδική απεσταλμένη του Γκουτέρες, Αμερικανίδα Τζέιν Χολ Λουτ, θα βρεθεί τη βδομάδα που ξεκινά πάλι στην Κύπρο και ήδη έχει σχεδιαστεί συνάντηση μαζί της στις 16 Νοέμβρη.

Ακόμα, την Τετάρτη 13 Νοέμβρη θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο, όπου συμμετέχουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι πρώην Πρόεδροι της χώρας.

Τις επισημάνσεις για την αξία της «διευθέτησης» του Κυπριακού αναζωπύρωσε μεσοβδόμαδα και η συμφωνία που η κυπριακή κυβέρνηση οριστικοποίησε για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» («οικόπεδο» 12 της κυπριακής ΑΟΖ) με την αμερικανική «Noble Energy», τη βρετανική «Shell» και την ισραηλινή «Delek». Η συμφωνία προβλέπει μεταφορά φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» μέχρι τον τερματικό σταθμό υγροποίησης στο Ιντκού της Αιγύπτου, μέσω απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού. Από εκεί θα εξάγεται ως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη και σε άλλες διεθνείς αγορές. Η κίνηση αυτή σχετίζεται και με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς για τη λεγόμενη «διαφοροποίηση» της ενεργειακής προμήθειας της ΕΕ, με στόχο την «απεξάρτηση» από το ρωσικό αέριο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ