Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ Τουρκίας και Β. Μακεδονίας

Συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στη Γενεύη, στο περιθώριο της Συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ με θέμα τον «Στρατηγικό Διάλογο για τα Δυτικά Βαλκάνια», σε άλλη μια ένδειξη ότι το παζάρι συνεχίζεται παντού και σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είχαν «χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων», με τη συζήτηση να εστιάζεται «σε ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος».

Η συνάντηση των υπουργών Ελλάδας και Τουρκίας ήρθε σχεδόν ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο οποίος, αντιδρώντας στην πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου στην Αρμενία και στο γεγονός ότι κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Γενοκτονίας των Αρμενίων, σημείωσε πως «η Ελλάδα συνεχίζει να παίρνει θέση δίπλα σε εχθρικούς προς την Τουρκία κύκλους και απόψεις», προσθέτοντας ότι «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις θηριωδίες που έκανε η Ελλάδα στους Τούρκους και στους υπόλοιπους Οθωμανούς κατά τη διάρκεια της Ιστορίας», ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι και σήμερα «υιοθετεί απάνθρωπες πρακτικές απέναντι στην τουρκική μειονότητα», όπως την αποκαλεί.

Απαντώντας, το ελληνικό ΥΠΕΞ σημείωσε πως «η επιμονή της Τουρκίας να διαστρεβλώνει την Ιστορία δεν αρμόζει σε ένα σύγχρονο κράτος». Συνέστησε παράλληλα στην Τουρκία «να εργαστεί επιτέλους για την εδραίωση σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή μας και, βέβαια, της ευρωπαϊκής της προοπτικής».

Με Ντιμιτρόφ

Στη Γενεύη ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε και με τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπό το φως της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μη δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Ελληνας υπουργός τόνισε τη «σταθερή, διαχρονική υποστήριξη από την πλευρά της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας» και την «ανάγκη ορθής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών στο σύνολό της», σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, αναδεικνύοντας τη στρατηγική ταύτιση των κυβερνήσεων στο ΝΑΤΟικής κοπής κομπρεμί με τη γείτονα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ