Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τις νέες αυθαίρετες φυλακίσεις συνδικαλιστών στο Καζακστάν

Σοβαρή ανησυχία για την καταπάτηση στοιχειωδών δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων προκαλούν οι πληροφορίες που έρχονται από το Καζακστάν, τονίζει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος στην Ερώτηση τονίζει: «Στα μέσα Οκτώβρη, στις φυλακές οδηγήθηκε ο Γιερζάν Μπαλταμπάι, πρώην επικεφαλής του σωματείου "Αξιοπρεπής Δουλειά". Ο συνδικαλιστής καταδικάστηκε σε πέντε μήνες φυλακή, επειδή αρνήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο που του επιδικάστηκε αντί επταετούς φυλάκισης. Ο Μπαλταμπάι, που ήταν μέλος της ηγεσίας της Συνομοσπονδίας των Ανεξάρτητων Συνδικάτων του Καζακστάν, η οποία απαγορεύτηκε από τις αρχές, σε δήλωσή του μίλησε για κατασκευασμένη υπόθεση από την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας του Καζακστάν, αποκαλύπτοντας πως οι αρχές ίδρυσαν ένα παράλληλο σωματείο με το ίδιο όνομα, με σκοπό να διαλύσουν το πραγματικό συνδικάτο. Η αρχική καταδίκη του αφορούσε την άρνησή του να παραδώσει τις συνδρομές των μελών του σωματείου σε αυτό που ίδρυσαν οι αρχές.

Την ίδια περίοδο ο Γερζάν Ελσιμπάγιεφ, επικεφαλής του κινήματος των ανέργων της πόλης Ζαναοζέν, καταδικάστηκε σε πενταετή ποινή με κατασκευασμένες κατηγορίες για "επίθεση εναντίον περαστικού", που συνέβη πριν από τρία χρόνια. Στη δίκη, το θύμα και οι μάρτυρες δεν αναγνώρισαν τον Ελσιμπάγιεφ ως εκείνον που επιτέθηκε, ωστόσο ο δικαστής έστειλε τον συνδικαλιστή στη φυλακή. Συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς του Καζακστάν θεωρούν πολιτική δίωξη την καταδίκη του Ελσιμπάγιεφ».

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε το παρακάτω ερώτημα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή για τις νέες αυθαίρετες φυλακίσεις συνδικαλιστών στο Καζακστάν και τα αιτήματα να αρθούν οι φυλακίσεις, που έχουν επιβληθεί με πολιτικά κίνητρα, να σταματήσουν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις, να διασφαλιστεί το δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση, στις διαδηλώσεις, το δικαίωμα στην απεργία;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ