Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Το ζήτημα της Καταλονίας κυριαρχεί στις εκλογές της Κυριακής

Με το σύνθημα «Τώρα κυβέρνηση» επιχειρεί να χειραγωγήσει λαϊκές δυνάμεις ο σοσιαλδημοκράτης Σάντσεθ, για λογαριασμό της αστικής τάξης

Copyright 2019 The Associated

Με το σύνθημα «Τώρα κυβέρνηση» επιχειρεί να χειραγωγήσει λαϊκές δυνάμεις ο σοσιαλδημοκράτης Σάντσεθ, για λογαριασμό της αστικής τάξης
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Οι νέες πρόωρες εκλογές στην Ισπανία την Κυριακή - μέρος διεργασιών στο πολιτικό σκηνικό που έχουν ξεκινήσει από το 2015 - διεξάγονται σε μια περίοδο που οι επιχειρηματικοί όμιλοι και η ΕΕ επιζητούν «σταθερότητα», ενώ οι δημοσκοπήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα έδειχναν δυσκολίες στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη, που αναζωπυρώθηκαν από τις καταδίκες των 12 αυτονομιστών πρώην ηγετών της Καταλονίας, αναμένεται να επιδράσουν στο εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς μέχρι και την τελευταία βδομάδα ενισχυμένα εμφανίζονταν το Λαϊκό Κόμμα (PP) και το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό «Vox», που ζητούν πιο σκληρή αντιμετώπιση των αυτονομιστών διαδηλωτών και ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος. Ενόψει των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή 10/11 «σημαντικός αριθμός» αστυνομικών δυνάμεων θα σταλούν στην Καταλονία προκειμένου «να διασφαλιστεί η κανονικότητα», ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Π. Σάντσεθ εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα πριν από τις εκλογές να «σηκώνει τους τόνους» απέναντι στο Καταλανικό ζήτημα, όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις τάσσονται κατά της απόσχισης από την Ισπανία, προκειμένου να αντλήσει ψηφοφόρους που αντιτίθενται στην «αυτοδιάθεση» και τις αυτονομιστικές διαδηλώσεις. Σε άρθρο του στο «Project Sindicate» ο Π. Σάντσεθ σημείωσε ότι «η αποσχιστική πρόκληση στην Καταλονία» είναι «εναντίον και εκτός του συνταγματικού πλαισίου της Ισπανίας» και «αποτελεί πρόκληση για την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους».

Επίσης, στην τηλεμαχία της περασμένης βδομάδας φάνηκε να αποστασιοποιείται από τους «Ουνίδας Ποδέμος», το σοσιαλδημοκρατικό συνονθύλευμα των «Ποδέμος» και της Ενωμένης Αριστεράς (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας), με τους οποίους διαπραγματευόταν για κυβερνητική συνεργασία μετά τις εκλογές του Απρίλη. Από την πλευρά τους οι «Ποδέμος» εμφανίζονται ανοιχτοί για μια μετεκλογική συνεργασία.

Πάντως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα είναι δύσκολες οι διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Στην τελευταία δημοσκόπηση της «40Db», για την εφημερίδα «El Pais», το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) προηγείται στην πρόθεση ψήφου, εμφανίζεται όμως να χάνει δύο έδρες σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Απρίλη, εξασφαλίζοντας 121 έδρες (από 123). Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) εμφανίζεται με 91 έδρες (από 66), ενώ το εθνικιστικό - ευρωσκεπτικιστικό «Vox» εκτοξεύεται στις δημοσκοπήσεις στην τρίτη θέση με 46 έδρες (από 24). Το «Ουνίδας Ποδέμος» υποχωρεί στις 31 έδρες (από 42). Επίσης, οι κεντροδεξιοί «Πολίτες» εμφανίζονται να κατακρημνίζονται στις 14 έδρες (από 57).

Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις κανένα σοσιαλδημοκρατικό ή συντηρητικό κυβερνητικό σχήμα δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία των 176 εδρών (σε σύνολο 350) του Κοινοβουλίου. Πάντως, μέχρι και την περασμένη βδομάδα 1 στους 5 δήλωνε αναποφάσιστος.

ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας: Επίλεξε το απαραίτητο

Στις δύσκολες συνθήκες χειραγώγησης του λαού από τα αστικά κόμματα, με αξιοποίηση και των διαφοροποιήσεων που υπάρχουν στη χώρα, με πληθώρα γλωσσών, πολιτιστικών παραδόσεων και εθνοτικών προσδιορισμών, δίνει τη δική του μάχη το Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας, με κάλεσμα στους εργάτες και όλους τους εκμεταλλευόμενους να κυριαρχήσει το ταξικό κριτήριο, ανεξάρτητα από καταγωγή, γλώσσα ή άλλη διαφορά. Το Κόμμα με τις μικρές του δυνάμεις συμμετέχει με υποψηφίους στο 71% όλων των περιφερειών, ένα σημαντικό επίτευγμα.

Με κεντρικό σύνθημα «Επίλεξε το απαραίτητο», καλεί το λαό να οργανώσει την πάλη του στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές, στους χώρους Εκπαίδευσης, ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου. Ως βασικές διεκδικήσεις ξεχωρίζει: «1. Την πλήρη απασχόληση και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας σε όλους τους τομείς. 2. Μια βιομηχανία που εγγυάται τη βιομηχανική και ενεργειακή κυριαρχία της χώρας. 3. Καθολική Υγεία και Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν. 4. Εφαρμογή ενός δικτύου κοινωνικών υπηρεσιών που καλύπτει τις ανάγκες όλων και θέτει τις βάσεις για τη χειραφέτηση των γυναικών. 5. Αξιοπρεπής στέγη για όλους. 6. Ρήξη με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και το ευρώ. 7. Σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με όλους τους λαούς του κόσμου». Καταλήγει ότι πρέπει να συνειδητοποιείται ότι «η πλήρης χειραφέτηση της τάξης μας μπορεί να επιτευχθεί μόνο αφαιρώντας την εξουσία από τους αστούς, με την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος (...)

Η πάλη για μια χώρα για την εργατική τάξη είναι άμεσο καθήκον όλων εμάς που ζούμε από τη δουλειά μας. Αυτό είναι σήμερα το απαραίτητο, γι' αυτό χρειάζεσαι ένα ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ