Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Κορόνα - γράμματα» η ζωή των εργαζομένων για τα κέρδη της εργοδοσίας

Παρεμβάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων για τις επικίνδυνες συνθήκες μέσα σε χώρους δουλειάς

Από παλιότερη κινητοποίηση για τα εργατικά «ατυχήματα» στη Ναυπηγοεπισκευή

INTIME NEWS

Από παλιότερη κινητοποίηση για τα εργατικά «ατυχήματα» στη Ναυπηγοεπισκευή
Το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων αναδεικνύουν με παρεμβάσεις τους συνδικαλιστικές οργανώσεις, με αφορμή μια σειρά «ατυχήματα» μέσα σε χώρους δουλειάς, καταγγέλλοντας ότι οι εργοδότες, προκειμένου να ενισχύσουν τα κέρδη τους, βάζουν τους εργαζόμενους να παίζουν «κορόνα - γράμματα» τη ζωή τους.

Φωκίδα: Σοβαρό εργατικό «ατύχημα» σε μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας

Σοβαρά τραυματίστηκε 51χρονος εργαζόμενος στη Φωκίδα, την Παρασκευή 1/11, όταν έπεσε από ύψος τεσσάρων μέτρων.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια εργασιών στη στέγη της μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας της επιχείρησης «Νηρέας» στη Χιλιαδού Φωκίδας, ο εργαζόμενος, που κατάγεται από την Ινδία, βρέθηκε στο κενό. Αρχικά, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου και στη συνέχεια διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Ρίου, όπου και νοσηλεύεται.

Το εργατικό «ατύχημα» καταγγέλλει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Φωκίδας, υπογραμμίζοντας πως ο εργαζόμενος «που δούλευε σε εργολάβο, τραυματίστηκε σοβαρά καθώς εργαζόταν σε μεγάλο ύψος, σε στέγη κτιρίου χωρίς να είναι δεμένος».

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς: Να γίνει ολοκληρωμένη διερεύνηση του εργατικού «ατυχήματος», να αποδοθούν οι ευθύνες και να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες του εργαζόμενου. Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Την ενίσχυση των Υπηρεσιών του ΣΕΠΕ προκειμένου να διενεργεί συστηματικούς ελέγχους.

Το νέο εργατικό «ατύχημα» «αναδεικνύει τις άθλιες συνθήκες εργασίας - ασφάλειας που επικρατούν στους περισσότερους χώρους δουλειάς», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο και τονίζει πως οι αιτίες των ατυχημάτων είναι «η εντατικοποίηση της εργασίας, η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, τα χαμηλά μεροκάματα. Ολα αυτά δηλαδή που γίνονται με ευθύνη των μεγαλοεπιχειρηματιών με σκοπό να μεγαλώνουν τα κέρδη τους».

Επικίνδυνη εργοδοτική ασυδοσία στη Ναυπηγοεπισκευή

Σε παγίδες θανάτου μετατρέπονται οι χώροι δουλειάς στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Η υπονόμευση της λειτουργίας των 5μελών μεικτών Επιτροπών Ελέγχου για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα επισκευαζόμενα πλοία δίνει «αέρα στα πανιά» της ασυδοσίας των εργοδοτών (εργολάβων - εφοπλιστών), οι οποίοι επιβάλλουν από ανασφάλιστη δουλειά μέχρι εργασία με χρήση φλόγας χωρίς να έχει εκδοθεί πιστοποιητικό καθαρισμού από εύφλεκτα αέρια και συνολικά υλικά!

Απόδειξη αποτελούν τα όσα εντόπισε η Επιτροπή σε έλεγχο που διενήργησε από κοινού με το Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Νοτίου Τομέα Πειραιά, στις 31/10, στο πλοίο «ΙΟΝΙΑΝ ΣΤΑΡ» που επισκευάζεται στο ναυπηγείο Κόρου στη Σαλαμίνα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών της Ζώνης:

  • «Στο πλοίο γίνονταν εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες, αλλά και εργασίες με χρήση φλόγας χωρίς να υπάρχει η απαιτούμενη άδεια εργασιών, αλλά και χωρίς να υπάρχει στο πλοίο Τεχνικός Ασφαλείας».
  • «Γινόταν χρήση εργαλείων 220 volt χωρίς μετασχηματιστή ασφαλείας, με κίνδυνο ηλεκτροπληξίας, επίσης υπήρχε φορητός φωτισμός 220 volt, αντί για 42 volt που ορίζει ο νόμος».
  • Υπάρχουν «σοβαρές υπόνοιες ότι σχεδόν σε όλο το πλοίο υπάρχει μόνωση αμιάντου, καθώς δεν υπήρχαν τα απαιτούμενα έγγραφα ότι το πλοίο είναι ελεύθερο αμιάντου».

Για όλα τα παραπάνω δόθηκε διακοπή εργασιών και ελήφθησαν δείγματα για περαιτέρω εξέταση όσον αφορά την ύπαρξη ή μη αμιάντου.

Ακόμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση επιβεβαιώθηκε παράβαση από την Επιθεώρηση Εργασίας προς το ναυπηγείο «για απασχόληση επτά ανασφάλιστων εργαζομένων».

Από το Λιμεναρχείο Σαλαμίνας με εισαγγελική εντολή ασκήθηκε αυτόφωρη διαδικασία και κρατήθηκαν ο πλοίαρχος και ο υπεύθυνος της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ειδικά στην περιοχή της Σαλαμίνας (ναυπηγεία και Κυνοσούρα), αλλά και στη ράδα του Πειραιά, «λόγω της υπολειτουργίας των Επιτροπών Ελέγχου και των ελάχιστων ελέγχων που γίνονται, υπάρχει καθεστώς ασυδοσίας, με αποτέλεσμα να πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι το τίμημα της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με τη σωματική ακεραιότητα και τη ζωή τους, λόγω της παντελούς έλλειψης των απαιτούμενων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας».

Από τα σωματεία γίνεται σαφές ότι θα συνεχίσουν τη μάχη για την ουσιαστική λειτουργία των Επιτροπών Ελέγχου στη Ζώνη και ζητάνε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας.

ΛΑΡΚΟ: Τεράστιες ελλείψεις μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων

Την έλλειψη των αναγκαίων μέτρων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων αναδεικνύει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας με αφορμή το προχτεσινό συμβάν στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, όταν κόπηκε συρματόσχοινο με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί πτώση φορτίου, χωρίς ευτυχώς να χτυπήσουν εργαζόμενοι.

«Καταγγέλλουμε και πιστοποιούμε», τονίζει το Συνδικάτο, «πως στο σύνολο του εργοστασίου η κατάσταση ως προς την ασφάλεια της εργασίας έχει ξεφύγει σε επίπεδο ρεκόρ. Υπάρχουν ελλείψεις στη χορήγηση μέτρων ατομικής προστασίας, αλλά και όταν δίνονται είναι κακής ποιότητας. Ολόκληρες εγκαταστάσεις και μηχανήματα έχουν άμεση ανάγκη από επισκευές, δεν λειτουργούν οι αυτοματισμοί ασφαλείας, έχει σαπίσει μεγάλο μέρος τους. Το (...) μη αναρτημένο οργανόγραμμα της ΛΑΡΚΟ (...) έχει κατακρεουργηθεί. Είναι καθημερινό φαινόμενο να βλέπεις (...) συνεργεία δίχως αριθμητικά επαρκείς εργαζόμενους για να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες. Πάγιες και διαρκείς ανάγκες του εργοστασίου καλύπτονται με εργαζόμενους στις εργολαβίες εδώ και χρόνια. Παράλληλα είναι ανύπαρκτα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής, όπως πόσιμο νερό, καμαράκια με θέρμανση, ντουλάπες για τα προσωπικά αντικείμενα των εργαζομένων κ.ά.».

«Η αιτία που γεννά όλα τα παραπάνω», υπογραμμίζει το Συνδικάτο, «είναι η συνειδητή γενική απαξίωση της ΛΑΡΚΟ από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ. Στόχο έχουν την εκποίηση αυτής, για να προσφέρουν ανταγωνιστικότητα και κέρδη σε επιχειρηματικούς ομίλους. (...) Οποιος κλείνει τα μάτια ή αποσπά αυτή τη συνολική εικόνα από τη γενική πολιτική που ακολουθείται, προσπαθώντας να μας πείσει πως δεν συνδέονται όλα μεταξύ τους, είναι συνένοχος στο έγκλημα».

Και το κλαδικό Συνδικάτο καταλήγει: «Είναι μονόδρομος ο αγώνας για να σταματήσει η συνειδητή απαξίωση και μην ιδιωτικοποιηθεί παραπέρα η ΛΑΡΚΟ για να εκποιηθεί. Είναι ανάγκη και όρος για την ασφαλή εργασία, να καταργηθεί το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών, να γίνουν προσλήψεις και να υπογραφεί η συμφωνημένη Επιχειρησιακή ΣΣΕ. Επιβάλλεται να διεκδικήσουμε να χρηματοδοτηθεί η ΛΑΡΚΟ από τον κύριο μέτοχο, το κράτος, για τον εκσυγχρονισμό της, την παραπέρα αξιοποίηση του νικελίου, τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της, τη διασφάλιση των συμφερόντων του λαού μας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ