Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Αυταρχισμός και αντεργατικές μεθοδεύσεις για τις σχολικές καθαρίστριες

«Απαράδεκτη προσπάθεια φίμωσης» της αντιπροέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Ζωγράφου, εκλεγμένης με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, σχολικής καθαρίστριας, από την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρο των σχολικών επιτροπών, Αναστασία Μπότου, στέλεχος της ΝΔ, καταγγέλλει η ΔΑΣ Εργαζομένων Δήμου Ζωγράφου, όπως και το γεγονός ότι με εκφοβισμό των σχολικών καθαριστριών και εθνικιστικές αναφορές η δημοτική αρχή προωθεί την είσοδο εργολάβων σε σχολεία του δήμου.

Στην καταγγελία της η ΔΑΣ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Την Τετάρτη 30 Οκτώβρη (...) πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τις εργαζόμενες σχολικές καθαρίστριες με συμβάσεις έργου. Στη συνάντηση παραβρέθηκε, ως όφειλε, και η αντιπρόεδρος του Σωματείου μας, καθώς πλήθαιναν οι φήμες και τα μισόλογα ότι επίκειται ιδιωτικοποίηση τμήματος της συγκεκριμένης υπηρεσίας (...) Οι συναδέλφισσες σχολικές καθαρίστριες με συμβάσεις έργου εργάζονται για πάνω από 10 χρόνια με μισθούς πείνας, κάτω από τον κατώτατο μισθό, ουσιαστικά με εργασία με το κομμάτι (πληρώνονται ανάλογα με τις αίθουσες που καθαρίζουν), χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα».

Οπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, η πρόεδρος των σχολικών επιτροπών «αφού εκδίωξε την αντιπρόεδρο του Σωματείου, ανακοίνωσε στις συναδέλφισσες ότι θα ξεκινήσουν εργολαβίες σε 4 σχολεία της περιοχής και θα υπάρξει και συνέχεια. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει στις συναδέλφισσες, πολλές από τις οποίες είναι μετανάστριες, ότι τα "δουλεμπορικά" γραφεία που θα αναλάβουν το έργο θα δουλεύουν "μόνο με Ελληνίδες εργαζόμενες". Αραγε πώς θα το διασφαλίσει αυτό η κ. Μπότου; Θα προσλάβει τα "δουλεμπορικά" γραφεία των υπόδικων της Χρυσής Αυγής, θα βάλει όρο αίματος στα συμβόλαια ή θα αναλάβει προσωπικά να κάνει τη διαλογή ανάλογα με το χρώμα ή το επίθετο;».

«Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η επιχείρηση άμεσης εφαρμογής του άρθρου 178 του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης της ΝΔ πάει χέρι χέρι με το μίσος και τον εκφοβισμό», καταγγέλλει η ΔΑΣ. «Κάθε φορά που θέλουν να χτυπήσουν τους μισθούς και τα δικαιώματά μας, θυμούνται τις εθνικότητες, για να μας διαιρέσουν».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η ΔΑΣ καλεί «κάθε συνάδελφο να οργανώσουμε μαζί τον αγώνα ώστε να μην εφαρμοστούν οι εξαγγελίες της δημοτικής αρχής και οι νόμοι της κυβέρνησης της ΝΔ. Να μη γίνει καμία ιδιωτικοποίηση! Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συνάδελφοι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση συναδέλφου! Καλούμε κάθε εργαζόμενο, κάθε Σύλλογο, κάθε φορέα του δήμου μας να καταδικάσουν την απαράδεκτη στάση της προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org