Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο,τι κινείται

Ολοένα και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα, οι υπηρεσίες αποδεσμεύουν μαγνητοσκοπημένο υλικό από επιχειρήσεις της Αστυνομίας ή του Λιμενικού, άλλοτε για την εκκένωση κατειλημμένων κτιρίων, άλλοτε για την εξάρθρωση εγκληματικών συμμοριών, άλλοτε για την πάταξη του παρεμπορίου και πάει λέγοντας. Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που οι επιχειρήσεις καταστολής εξελίσσονται ακόμα και σε ζωντανή μετάδοση! Η κυβέρνηση «πουλάει» αυτές τις εικόνες για να τονώσει το «αίσθημα ασφάλειας», όπως ισχυρίζεται. Στην πραγματικότητα, όμως, άλλος είναι ο σκοπός της: Να δημιουργήσει κλίμα μαζικής τρομοκράτησης του λαού και να εμπεδωθεί ευκολότερα το δόγμα «νόμος και τάξη», με τις δυνάμεις καταστολής «πανταχού παρούσες», όχι βέβαια για να προστατέψουν από το οργανωμένο έγκλημα το λαό, αλλά για να στραφούν εναντίον του, όποτε και όπου το επιβάλλουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι στην κυβερνητική προπαγάνδα που συνοδεύει αυτές τις επιχειρήσεις, κάτω από τον τίτλο «αποκατάσταση της βιωσιμότητας και της λειτουργικότητας της πόλης» χωράνε τα πάντα: Από την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και την ...«ανάκτηση» των Εξαρχείων μέχρι τον περιορισμό των διαδηλώσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε τις προάλλες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος! Να λοιπόν ποιον στόχο εξυπηρετούν οι ...χολιγουντιανές υπερπαραγωγές, με τους πάνοπλους «ράμπο» να σπάνε πόρτες, να σημαδεύουν, να απειλούν και τελικά να συλλαμβάνουν μπροστά στην κάμερα ό,τι κινείται.

Λάσπη

Χολή στάζουν αυτές τις μέρες πολλές πένες στον αστικό Τύπο, με αφορμή την 30ή επέτειο από την «επανένωση» της Γερμανίας μετά την πτώση του τείχους στο Βερολίνο. Το έργο τους συνδράμουν και διάφοροι αμετανόητοι οπορτουνιστές, που έχουν πάρει εργολαβία να σπιλώσουν την πρώτη απόπειρα οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Πίσω από τη σκόπιμη παραχάραξη της Ιστορίας και την προπαγάνδα για τη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, κρύβεται η προσπάθεια συκοφάντησης του σοσιαλισμού και των αδιαμφισβήτητων επιτευγμάτων του, που θέλουν να μη μάθουν κυρίως οι νεότερες γενιές. Πέρα από κάθε κριτική προσέγγιση σε αδυναμίες, λάθη και παραβιάσεις που έγιναν στη ΓΛΔ, ο σοσιαλισμός κατάφερε μέσα σε ένα σύντομο ιστορικά διάστημα να εξαλείψει την ανεργία, να εξασφαλίσει σε όλους δωρεάν Υγεία και Παιδεία υψηλού επιπέδου, ανεμπόδιστη πρόσβαση στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στην αναψυχή, που ο σημερινός κάτοικος της «ενωμένης» Γερμανίας δεν μπορεί ούτε να φανταστεί. Οση λάσπη κι αν ρίξουν επομένως χοντροκομμένοι και εκλεπτυσμένοι αντικομμουνιστές, δεν πρόκειται ποτέ να θαμπώσουν την υπεροχή του σοσιαλισμού απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που βιώνουν σήμερα εκατομμύρια εργαζόμενοι και βιοπαλαιστές σ' αυτές τις χώρες.

Κατάλληλη εποχή

Τώρα είναι η «κατάλληλη εποχή» για επενδύσεις στην Ελλάδα, υποστήριξε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Σαγκάη. Τι είναι όμως αυτό που κάνει «κατάλληλη» την εποχή για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αν όχι οι εκατοντάδες αντεργατικοί - αντιλαϊκοί νόμοι, που κάνουν πιο φτηνή την εργατική δύναμη και καταργούν οποιαδήποτε χρονοτριβή ή εμπόδιο για τους επενδυτές, ακόμα κι όταν πρόκειται για την προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής του λαού; Το κάλεσμα αυτό δεν αφορά βέβαια μόνο τους Κινέζους επιχειρηματίες, αφού τα ίδια είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ή προηγουμένως στη Γερμανία. Τα ίδια θα πει και ο Ελληνας ΥΠΕΞ, που από σήμερα βρίσκεται στη Ρωσία. Και επειδή σ' αυτές τις συνθήκες τα μονοπώλια μυρίζονται «ευκαιρίες» στην Ελλάδα, εντείνεται ο μεταξύ τους ανταγωνισμός, καθιστώντας το λαό μαγνήτη μεγάλων κινδύνων, όπως δείχνουν για παράδειγμα οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ να μην αναλάβουν κινεζικές επιχειρήσεις την ανάπτυξη του δικτύου 5G, οι αντιθέσεις γύρω από το λιμάνι του Πειραιά, η κόντρα ΗΠΑ - Ρωσίας με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη ή το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και πάει λέγοντας. Ολα αυτά λοιπόν δημιουργούν την «κατάλληλη εποχή» για το λαό να βγάλει συμπεράσματα. Να χαράξει πορεία προς τα μπρος, οργανώνοντας την πάλη του ενάντια στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του κεφαλαίου και των κομμάτων του, από τον οποίο, το μόνο που μπορεί να «προσδοκά», είναι ένταση της εκμετάλλευσης, χειρότερους όρους δουλειάς και ζωής, ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους από την εμπλοκή της χώρας σε λυσσαλέους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Κίτρινη δημοσιογραφία

«Τραμπουκισμούς του ΠΑΜΕ» στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), εξαιτίας των οποίων μάλιστα δεν ολοκληρώθηκε το συνέδριο, «είδε» η χτεσινή «Αυγή», προσθέτοντας ψευδώς ότι μία μέρα πριν από το συνέδριο το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος σωματείων με νόθους αντιπροσώπους, τα οποία όμως εκδικάζονται αύριο! Από την άλλη, βέβαια, η «Αυγή» δεν είδε κανέναν νόθο αντιπρόσωπο, ούτε τις εκφυλιστικές διαδικασίες της πλειοψηφίας, που εμφάνιζε εργαζόμενο να έχει ψηφίσει την ώρα που αυτός έλειπε σε διακοπές! Ούτε άκουσε τίποτα για την άρνηση των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ να αφήσουν τους συνέδρους να αποφασίσουν για τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων, όπως προβλέπεται και όπως πρότεινε η ΔΑΣ. Αντί όλων αυτών, η «Αυγή» αναπαράγει όλα τα ψέματα και τις συκοφαντίες σε βάρος των ταξικών δυνάμεων, «ξεθάβοντας» ακόμα και την αθλιότητα που έγραψε το άλλο γνωστό δημοσιογραφικό φερέφωνο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι συνδικαλιστικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συνεργάστηκαν τάχα με την ΠΑΣΚΕ στους σιδηροδρομικούς! Βέβαια, η «Αυγή» ούτε δημοσιογράφο είχε στο συνέδριο, ούτε κάποιο συνδικαλιστικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε σε αυτό, τουλάχιστον επίσημα... Επομένως, στο ρεπορτάζ της αναπαράγει ό,τι της σφύριξαν οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και όποια βρωμιά εκτοξεύει στις ανακοινώσεις της η ΓΣΕΕ, παραδίνοντας μαθήματα κίτρινης δημοσιογραφίας, στην υπηρεσία της συνδικαλιστικής μαφίας, που θέλει τα σωματεία υποχείρια της εργοδοσίας και του κράτους της.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1917 Παραμονές της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, ο Β. Ι. Λένιν απευθύνει «Γράμμα προς τα μέλη της ΚΕ», στο οποίο τονίζει μεταξύ άλλων ότι «πραγματικά τώρα πια κάθε καθυστέρηση της εξέγερσης ισοδυναμεί με θάνατο (...) στην ημερήσια διάταξη μπαίνουν ζητήματα που δε λύνονται με συσκέψεις, ούτε με συνέδρια (έστω και με συνέδρια των Σοβιέτ), αλλά αποκλειστικά από τους λαούς, από την πάλη των οπλισμένων μαζών (...) Πρέπει με κάθε θυσία, σήμερα το βράδυ, απόψε τη νύχτα, να συλλάβουμε την κυβέρνηση (...) Δεν πρέπει να περιμένουμε!! Μπορεί να τα χάσουμε όλα!! (...) Η ιστορία δεν θα συγχωρήσει την καθυστέρηση στους επαναστάτες που θα μπορούσαν να νικήσουν σήμερα (και σίγουρα θα νικήσουν σήμερα), αλλά που θα κινδύνευαν να χάσουν πολλά αύριο, θα κινδύνευαν να τα χάσουν όλα. Παίρνοντας την εξουσία σήμερα, την παίρνουμε όχι ενάντια στα Σοβιέτ, αλλά για τα Σοβιέτ. Η κατάληψη της εξουσίας είναι έργο της εξέγερσης. Ο πολιτικός σκοπός της θα διευκρινιστεί ύστερα από την κατάληψη της εξουσίας (...) Η καθυστέρηση της δράσης ισοδυναμεί με θάνατο».

1926 Στη φασιστική Ιταλία ξεκινά η θέσπιση μιας σειράς νόμων για την απαγόρευση της λειτουργίας των μη φασιστικών πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων της χώρας.

1937 Η φασιστική Ιταλία προσχωρεί στο Αντικομιντέρν Σύμφωνο (ενάντια στην Κομμουνιστική Διεθνή).

1940 Οι κρατούμενοι κομμουνιστές της Ακροναυπλίας υποβάλλουν και δεύτερο υπόμνημα στην κυβέρνηση Μεταξά, εκδηλώνοντας την υποστήριξή τους προς το Ανοιχτό Γράμμα του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη και ζητώντας για μια ακόμη φορά να σταλούν στο μέτωπο για να πολεμήσουν τους φασίστες εισβολείς. Και πάλι, η απάντηση που θα πάρουν θα είναι αρνητική. Οι κομμουνιστές κρατούμενοι της Ακροναυπλίας θα στείλουν ξανά σχετικό υπόμνημα στις 13 Νοέμβρη, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

1943 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Κίεβο από τους Γερμανούς κατακτητές.

1961 Μεγάλες πλημμύρες σημειώνονται στην Αθήνα με 43 νεκρούς.

1978 Με εντολή του Σάχη του Ιράν συγκροτείται στρατιωτική κυβέρνηση, για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες λαϊκές κινητοποιήσεις κατά του καθεστώτος. Τελικά ο Σάχης θα ανατραπεί μόλις το επόμενο έτος («ιρανική ισλαμική επανάσταση»).

1985 Ξεσπά το σκάνδαλο του «Ιρανγκέιτ», που είχε ξεκινήσει με την αποκάλυψη παρασκηνιακών συναλλαγών της κυβέρνησης Ρίγκαν με την κυβέρνηση του Ιράν, την οποία ωστόσο είχε - επισήμως - καταδικάσει ως «υποστηρικτή της διεθνούς τρομοκρατίας».

1989 Πεθαίνει η συγγραφέας Μαρία Ιορδανίδου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ