Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ωμός Φίσλερ

Προέχουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ!

Τον πολιτικό «κουτσαβακισμό» της κυβέρνησης Σημίτη και το στυγνό αντιαγροτικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης έρχονται να αποκαλύψουν, για άλλη μια φορά, τα λεγόμενα του επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ, Φρ. Φίσλερ, που χτες «φιλοξενήθηκαν» σε συνέντευξη που δημοσίευσε η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ».

Στο πρώτο ερώτημα που τέθηκε στον επίτροπο Γεωργίας και αφορούσε στο βαμβάκι και στην πρόσφατη απόφαση της διαχειριστικής επιτροπής, ανάμεσα στις άλλες διπλωματικές διατυπώσεις, ειπώθηκε: «Νομίζω ότι τώρα βρήκαμε μια λύση, η οποία εγγυάται ένα λογικό επίπεδο προκαταβολών και ταυτόχρονα εξασφαλίζει ότι δε θα τεθούν σε κίνδυνο τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ». Ακολούθως, ο επίτροπος πρόσθεσε πως «η οικονομική βοήθεια ανά χώρα πρέπει να μειωθεί, εάν μια χώρα υπερβεί την ποσότητα παραγωγής». Δηλαδή, από τα παραπάνω συμπεραίνεται πως τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ τιμωρούν κάθε απόπειρα ανάπτυξης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής. Και όχι μόνον αυτό, αλλά έχουν ξεγράψει τα συμφέροντα των βαμβακοπαραγωγών και όλων των αγροτών, που στην προκειμένη περίπτωση λέγεται εισόδημα επιβίωσης.

Σε ένα άλλο επίκαιρο ερώτημα, που τέθηκε στον Φίσλερ και αφορά τους καπνοπαραγωγούς, ο επίτροπος ανέφερε: «Ειδικά όσον αφορά στα καπνά, δεν είναι μυστικό το ότι διάφορες περιοχές της Ελλάδας δεν έχουν τη δυνατότητα εναλλακτικών καλλιεργειών». Και τι πρότεινε ο ίδιος για τους καπνοπαραγωγούς; «Οι παραγωγοί αυτοί μπορούν να πουλήσουν τις ποσοστώσεις στην ΕΕ, με εγγυημένο αντίτιμο για τα επόμενα τρία χρόνια». Λέει, δηλαδή, με άλλα λόγια, ο Φίσλερ, να δοθούν κάποιες σύντομες ψευτοεπιδοτήσεις στους καπνοπαραγωγούς για να φύγουν από τη μέση. Αλλά ούτε η ΕΕ, ούτε ο Φίσλερ, ούτε και η κυβέρνηση δεν τους λένε τι θα κάνουν μετά. Και σε ένα από τα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν εδώ είναι, τι θα γίνει αν πολλές καπνοπαραγωγικές περιοχές στραφούν μέσα στα επόμενα χρόνια, για παράδειγμα, στη βαμβακοκαλλιέργεια; Ομως, ούτε ο Φίσλερ, ούτε η κυβέρνηση Σημίτη δίνουν κάποια πειστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα-πρόβλημα.

Εκτός αυτού πρέπει να σημειωθεί πως ο Φίσλερ, παρά τις διπλωματικές διατυπώσεις του, έφτασε σε σημείο να υποτιμά πλήρως τη νοημοσύνη των Ελλήνων αγροτών, λέγοντας πως κατανοεί τις ανησυχίες τους για τα όσα συμβαίνουν όσον αφορά στα μεσογειακά προϊόντα, και αμέσως μετά τόνισε: «Οι Ελληνες αγρότες ευεργετούνται και από τη στήριξη των λεγόμενων "βορείων προϊόντων" όπως το γάλα, τα δημητριακά και το πρόβειο κρέας». Αυτή η διατύπωση αποτελεί μέγιστη πρόκληση για τους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους, που βιώνουν στο πετσί τους τα όσα έχει προκαλέσει η ΕΕ και η πολιτική της στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία. Μήπως η κυβέρνηση έχει να προσθέσει τίποτα παραπάνω επ' αυτού;


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ