Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
«Εσβησαν» 95.000 τόνους από το κυβερνητικό κοντέρ

Το υπουργείο Γεωργίας άλλα λέει στους αγρότες, άλλα στους εκκοκκιστές και άλλα στον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ

Το 13,2% της πραγματικής παραγωγής βαμβακιού που μπήκε στα εκκοκκιστήρια μέχρι το τέλος του Οκτώβρη είναι μη επιλέξιμο, δηλαδή δε δικαιούται επιδότησης. Το στοιχείο αυτό βγαίνει από σχετική επιστολή που απέστειλε η Πανελλήνια Ενωση Εκκοκκιστών στις 23 του Νοέμβρη στον υπουργό Γεωργίας Γ. Δρυ και στην οποία αναφέρεται πως από τους 720.000 τόνους που είχαν εισκομιστεί στα εκκοκκιστήρια μέχρι 31/10 οι 95.000 τόνοι υπερέβαιναν την ηρτημένη παραγωγή και παραμένουν μέχρι σήμερα σε εκκρεμότητα. Στην ίδια επιστολή επισημαίνεται πως η εκτίμηση ότι η τελική παραγωγή βάμβακος ανέρχεται σε 1.146.000 τόνους δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και σημειώνεται πως η τελική παραγωγή θα είναι 1.300.000 τόνοι.

Η απαντητική επιστολή του υπουργείου Γεωργίας που υπογράφει ο Βαγ. Αργύρης και η οποία στάλθηκε στους εκκοκκιστές στις 26 του Νοέμβρη, δυο μέρες πριν το στραπάτσο της διαχειριστικής επιτροπής στο βαμβάκι, φαντάζει ακόμα πιο θλιβερή μετά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Στην επιστολή αυτή ο Βαγ. Αργύρης, με ένα κράμα επιχειρημάτων που χρησιμοποιεί για τον εμπαιγμό των βαμβακοπαραγωγών, επιχειρεί να καθησυχάσει και τους εκκοκκιστές, οι οποίοι ανησυχούν για τους δικούς τους αποκλειστικά λόγους. Στα αξιοσημείωτα όμως είναι ότι ο υφυπουργός παραδέχεται πως υπάρχουν 95.000 τόνοι μη επιλέξιμο βαμβάκι στα εκκοκκιστήρια με βάση την ηρτημένη παραγωγή της πρώτης εκτίμησης μέσω των εμφανιζομένων στοιχείων του ΟΣΔΕ.

Από την αλληλογραφία αυτή, σε συνδυασμό με τις μεθοδεύσεις του υπουργείου Γεωργίας προκύπτουν κάποια εύλογα συμπεράσματα και ερωτήματα. Πρώτον: Ετσι εξηγείται γιατί το υπουργείο Γεωργίας απαγόρευσε στις 12/11 να παραδίδονται στα εκκοκκιστήρια οι ποσότητες βαμβακιού πάνω από την επιβαλλόμενη ηρτημένη παραγωγή. Δεύτερον: Αν στους 720.000 τόνους που μπήκαν στα εκκοκκιστήρια οι 95.000 τόνοι είναι μη επιδοτούμενοι, τότε πού θα φτάσει αυτό το νούμερο στο τέλος της εκκοκκιστικής περιόδου, με βάση τη δεύτερη «μαγειρεμένη» εκτίμηση παραγωγής 1.146.787 τόνων, ενώ η τελική αναμενόμενη παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στους 1.300.000 τόνους;

Και μπορεί ο υφυπουργός Γεωργίας να λέει, προκειμένου να κερδίσει χρόνο, πως δεν υπάρχουν μη επιλέξιμες ποσότητες, όμως η πραγματικότητα τον διαψεύδει και τώρα και επιπλέον θα τον διαψεύσει οικτρά με το κλείσιμο της εκκοκκιστικής περιόδου μετά από 2 μήνες. Οσο για τις δεκάδες χιλιάδες ενστάσεις των βαμβακοπαραγωγών, που υποτίθεται ότι άρχισαν να εξετάζονται, ένα άλλο «μυστικό ανεπίσημο έγγραφο» του υπουργείου Γεωργίας, που βγήκε στις 29/11, με οδηγίες προς τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ αναφέρει και κάτι που δε διαλαλούν αυτές τις μέρες τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή ότι «το άθροισμα της εισκομισμένης ποσότητας και της επιπλέον ποσότητας με βάση τις ενστάσεις δε δικαιολογεί αύξηση ποσότητας μεγαλύτερη του 10%». Αυτό αποκαλύπτει το πόσο τελικά θα δικαιωθούν οι παραγωγοί, που ζητούν να επιδοτηθεί ολόκληρη η παραγωγή τους και προσμένουν σε δίκαιη εξέταση των ενστάσεών τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ