Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΙΜΕΝΑΡΙΑ ΘΑΣΟΥ
Τι θα γίνει με τα μεταλλεία και το «Παλατάκι»;

Στη Βουλή το θέμα με Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Το ζήτημα της μη αξιοποίησης των Μεταλλείων και του περίφημου κτιρίου «Παλατάκι» στην πρώην κοινότητα Λιμενάρια της Θάσου φέρνει το ΚΚΕ Βουλή, με Ερώτηση των βουλευτών του Αγγελου Τζέκη και Γιώργου Χουρμουζιάδη, η οποία απευθύνεται προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Πολλές δεκαετίες πέρασαν από τότε που η πρώην κοινότητα Λιμεναρίων της Θάσου με τη συμπαράσταση ολόκληρου του νησιού επενέβη και άρχισε τις ενέργειες για τη συντήρηση και αξιοποίηση των "Μεταλλείων" της, στα οποία περιλαμβάνεται και το περίφημο «Παλατάκι»- η Ευρωπαϊκού στιλ διώροφη έπαυλη - έδρα της γερμανικής SPEIDEL που εκμεταλλεύτηκε τα κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος και μαγγανίου της περιοχής και κατόπιν αποχώρησε. Ωστόσο, στην ουσία δεν έχει γίνει τίποτα περισσότερο από μια αναγκαία μεν, στοιχειώδης όμως, συντήρηση του σκελετού του "Παλατιού" ενώ μηδενική ήταν η παρέμβαση στα ίδια τα μεταλλεία και τις εγκαταστάσεις, και όλα αυτά παρ' όλο που έχουν ανακηρυχτεί βιομηχανικό και τουριστικό δημόσιο κτήμα. Σήμερα, την προσπάθεια της πρώην κοινότητας συνεχίζει ο Δήμος του νησιού κι αυτός όμως δε βοηθιέται ανάλογα».

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί:

  • Γιατί η κυβέρνηση, εφόσον παρακρατεί τα «Μεταλλεία» και το «Παλατάκι» των Λιμεναρίων ως δημόσια περιουσία, δεν τα αξιοποιεί σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν διατυπωθεί π.χ. ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Νεολαίας;
  • Ποιο πρόγραμμα τυχόν εφαρμόζεται σήμερα και με τι σκοπό και ποιον φορέα διοίκησης, ποιες πιστώσεις έχουν προβλεφτεί και - τέλος - γιατί παραχωρούνται οριστικά και κατά κυριότητα στην Αυτοδιοίκηση της Θάσου;»

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ