Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗσεις να αυτοϋπονομευτούν

Τελικώς, τι είναι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ για την κυβέρνηση και το ιδιωτικό κεφάλαιο; Υπονομευτές των κερδών της Επιχείρησης ή εν δυνάμει «επενδυτές»; Μπορεί να φαίνεται, οξύμωρο, αλλά είναι και τα δύο! Ανάλογα με το κατά πώς συμφέρει το ιδιωτικό κεφάλαιο. Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις, δεν είναι υποθετικές. Ο χαρακτηρισμός των εργαζομένων της ΔΕΗ άλλοτε ως «επικίνδυνοι» για την κερδοφορία της Επιχείρησης, άλλοτε ως «επενδυτές» προκύπτει από το ενημερωτικό σημείωμα που συνέταξε ο σύμβουλος της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Αναφέρεται λοιπόν στο ενημερωτικό δελτίο, που απευθύνεται στους «θεσμικούς επενδυτές» ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ ανήκουν σε εργατικά σωματεία, και πιθανά να προβούν σε ενέργειες που να υπονομεύσουν την κερδοφορία της ΔΕΗ. Αναφέρει επίσης, ότι η κερδοφορία της Επιχείρησης, επηρεάζεται και από τη δυσκολία της ΔΕΗ να μειώσει το προσωπικό στο βέλτιστο βαθμό, που να εξασφαλίζεται η βέλτιστη κερδοφορία. Το ίδιο, αρνητικές, είναι και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας! Από την άλλη, όμως, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, όχι μόνο καλούνται, αλλά προτρέπονται ακόμα και με εκβιαστικά διλήμματα να αγοράσουν μετοχές της ΔΕΗ, να γίνουν μέτοχοί της!

Ενα είναι το ζητούμενο, για την κυβέρνηση και το ιδιωτικό κεφάλαιο. Να τα πάρουν από τους εργαζόμενους, που θα αγοράσουν μετοχές, αλλά και να αυξήσουν στη συνέχεια την κερδοφορία τους, με συρρίκνωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, με μείωση του προσωπικού, με μείωση των μισθών, προκειμένου, η Επιχείρηση στην οποία είναι μέτοχοι και οι εργαζόμενοί της να πάει καλά. Ταυτόχρονα, θα τα παίρνει και από την τιμή του ρεύματος. Ηδη προχθές, ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ανακοίνωσε ότι επίκεινται νέες αυξήσεις. Από πόσες πλευρές, θέλουν να τα πάρουν;

Αποδείχτηκε όμως, ότι οι εργαζόμενοι δεν πιάστηκαν κορόιδα ώστε να βάλουν το «κεφάλι τους στον τορβά». Πανικός χθες, από την κυβέρνηση και την πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ και τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ (ΣΥΝ). Ανέλαβαν να καταστήσουν τους εργαζόμενους συνενόχους στο ξεπούλημα. Ο λόγος; Οι εργαζόμενοι δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν μετοχές της ΔΕΗ, παρά τα όσα τάζουν οι εκσυγχρονιστές και τα τσιράκια τους.


Στ. Ζ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρώτα «εξυγίανση» και μετά πώληση(2019-07-16 00:00:00.0)
«Μικρή ΔΕΗ» αλά... ΣΥΡΙΖΑ(2015-12-12 00:00:00.0)
Για την απεργία στη ΔΕΗ, με αφορμή την πώληση του ΑΔΜΗΕ(2014-01-31 00:00:00.0)
Στρατηγικής σημασίας για τα μονοπώλια ο ΑΔΜΗΕ(2014-01-09 00:00:00.0)
Από αύριο η δημόσια εγγραφή(2003-10-21 00:00:00.0)
ΔΕΗ για τις ανάγκες του λαού και του τόπου(2001-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ