Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ (ΔΕΗ)
Ιδιωτικοποίηση με... αυξήσεις τιμολογίων

Παρουσιάζοντας χτες σε δημόσια εκδήλωση τους όρους εκποίησης του πρώτου πακέτου μετοχών (μέχρι 18%) της ΔΕΗ, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση - για να καλοπιάσει τους υποψήφιους αγοραστές - προανήγγειλε και αυξήσεις τιμολογίων

Η αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι γρήγορα - γρήγορα το πρώτο «κέρδος» του ελληνικού λαού από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Στ. Νέζης μιλώντας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, στην οποία παρουσιάστηκαν στο επενδυτικό κοινό - ενόψει της δημόσιας εγγραφής για την εισαγωγή των μετοχών της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) - οι όροι εκποίησης της Επιχείρησης.

Με ακροατήριο, κυρίως, εκπροσώπους τους ιδιωτικού κεφαλαίου, ο διευθύνων σύμβουλος, με την αναφορά του αυτή, προσέβλεπε σε δύο, κυρίως, στόχους:

-- Πρώτον, να διαβεβαιώσει τους ιδιώτες - που θα σπεύσουν να αγοράσουν τη ΔΕΗ - ότι θα έχουν απρόσκοπτη κερδοφορία.

-- Δεύτερον, να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς ότι το αίτημά τους για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, προκειμένου να βρουν το έδαφος στρωμένο, ικανοποιείται.

Μολονότι ο Στ. Νέζης δεν ανακοίνωσε το χρόνο και το ύψος του νέου χαρατσώματος του ελληνικού λαού, ωστόσο στο ενημερωτικό δελτίο αναφέρεται ότι «τα νέα αυτά τιμολόγια θα οριστικοποιηθούν και θα εφαρμοστούν μετά τη συνδυασμένη προσφορά». Δηλαδή, ακόμα και σε διάστημα λίγων ημερών.

Το «χορό» έσυρε πρώτος ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, που συσχέτισε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με «μεγάλη μέρα για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα» να συνεχίσει ότι ο δρόμος εξυγίανσης του δημόσιου τομέα (με τις ιδιωτικοποιήσεις) είναι μονόδρομος (!) Φροντίζοντας να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του εκλεκτού ακροατηρίου, ο υπουργός- με τις γνωστές «κοινωνικές ευαισθησίες»- έσπευσε να προσθέσει: «Θα στηρίξουμε τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, ώστε να διαδραματίσουν, να έχουν το δικό τους ρόλο στην απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας».

Απ' όλες τις πλευρές είναι σκάνδαλο

Η απόφαση της κυβέρνησης κατ' επιταγήν του μεγάλου κεφαλαίου να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ, φέρνει στο φως ένα τεράστιο σκάνδαλο άνευ προηγούμενου. Είναι σημαντικό, γι' αυτό και το καταγράφουμε, ότι αν διαβάσει κανείς το ενημερωτικό δελτίο, δεν έχει κανένα λόγο να αγοράσει μετοχές της ΔΕΗ. Κυριολεκτικά, ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης, αφήνει έκθετη την κυβέρνηση και ξεκάθαρα ενημερώνει τους υποψήφιους αγοραστές, ότι καλύτερο θα ήταν να μην αγοράσουν μετοχές. Ο συνδυασμός των αιρέσεων που θέτει ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης, αλλά και οι πιέσεις του ιδιωτικού κεφαλαίου, οδήγησαν την κυβέρνηση, να υποτιμήσει σε εξευτελιστικό επίπεδο την αξία της ΔΕΗ. Είναι πρόκληση για τον ελληνικό λαό, για τους ίδιους τους εργαζομένους της ΔΕΗ, τους συνταξιούχους της, όταν ανακοινώνεται ότι η αξία της ΔΕΗ κυμαίνεται μεταξύ 972 δισεκατομμυρίων δραχμών έως 1,16 τρισ. δρχ. Πρόκληση, είναι ο έμμεσος εκβιασμός των εργαζομένων να αγοράσουν μετοχές της ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση, αποφάσισε να δώσει νέα παράταση για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ να αγοράσουν μετοχές, εφόσον διαβλέπει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Επίσης, παρατείνει τη διάρκεια του «δανείου» για την αγορά μετοχών από 6 μήνες στο ένα έτος. Αυτά, τη στιγμή που στο ενημερωτικό δελτίο αναφέρονται ως αρνητικά

  • η περιορισμένη δυνατότητα μείωσης του προσωπικού στο βέλτιστο βαθμό, προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία,
  • το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού της Επιχείρησης είναι μέλη των εργατικών σωματείων και ενδεχομένως να προβούν σε ενέργειες οι οποίες πιθανόν να επηρεάσουν την ομαλή λειτουργία της Επιχείρησης,
  • όταν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας με τα σωματεία υπονομεύουν την κερδοφορία της Επιχείρησης.

Οταν αυτά δημοσιοποιούνται επισήμως, η κυβέρνηση και οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ - ΣΥΝ) ζητούν από τους εργαζόμενους να συναινέσουν στην καταδίκη τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Τρόπαιο» για το μεγάλο κεφάλαιο(2006-12-03 00:00:00.0)
Και άλλο πακέτο στους ιδιώτες(2002-11-27 00:00:00.0)
Ξεπούλημα και με το δόλωμα του «λαϊκού καπιταλισμού»(2001-12-02 00:00:00.0)
Το μόνο σίγουρο, είναι το ξεπούλημα(2001-11-20 00:00:00.0)
Αυξημένα κέρδη για το ιδιωτικό κεφάλαιο(2001-07-06 00:00:00.0)
Να αυξηθούν τα τιμολόγια, για να κερδίσουν οι ιδιώτες(2001-06-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ