Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ
Πληθαίνουν οι αναγγελίες συλλαλητηρίων

Στις 3 του Δεκέμβρη στη Αρτα, στις 10 στο Μεσολόγγι, και στις 11 σε Πάτρα και Γιάννενα

Παναχαϊκό - παναγροτικό συλλαλητήριο προκήρυξαν από κοινού, μετά από σύσκεψη, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας, ο Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αχαΐας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Αιγιάλειας, τη Δευτέρα 10 του Δεκέμβρη στις 11 π.μ. στην Πάτρα.

Ηδη, μέλη των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των αγροτών και τα αγροτικά συνδικαλιστικά στελέχη της περιοχής, με περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις στα χωριά ενημερώνουν και ξεσηκώνουν τους αγρότες και τους καλούν να συμμετάσχουν μαζικά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με βάση το διεκδικητικό πλαίσιο, στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

  • Στο λάδι, να λειτουργήσει η παρέμβαση - ακόμα και με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης - και να επαναφερθεί η τιμή παρέμβασης. Η τιμή να καλύπτει το κόστος παραγωγής (1.000 δραχμές ανά κιλό αρχική τιμή) και οι παραγωγοί να εξοφλούνται με την παράδοση του προϊόντος.
  • Να σταματήσει η αισχροκέρδεια και να προστατευτούν οι καταναλωτές και οι παραγωγοί από τη νοθεία και τις προσμείξεις.
  • Στήριξη των λεμονοπαραγωγών με κατώτερη τιμή της 90 δραχμές το κιλό.
  • Να μην ισχύσει ο κανονισμός της ΕΕ για τα οπωροκηπευτικά, να καταργηθούν τα πλαφόν και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας και να επανέλθει η θεσμική τιμή στη βιομηχανική ντομάτα.
  • Οχι στις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και τις Ομάδες Παραγωγών, να συνεχίσουν οι συνεταιρισμοί την εμπορία των βιομηχανικών οπωροκηπευτικών.
  • Οχι στη νομιμοποίηση της ζάχαρης στα κρασιά και στο πάγωμα νέων φυτεύσεων μέχρι το 2010. Αμεση εξόφληση των παραγωγών για την παραγωγή που παρέδωσαν στα εργοστάσια και τους εμπόρους.
  • Λαϊκές αγορές των αγροτών - παραγωγών και όχι των εμπόρων. Ελεύθερη πρόσβαση των παραγωγών στις αγορές της επικράτειας. Ελεγχος στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από άλλες χώρες.
  • Κατάργηση του αντισταφιδικού κανονισμού και επαναφορά της τιμής ασφάλειας για την κορινθιακή σταφίδα.
  • Να χρηματοδοτηθούν αρδευτικά έργα (όπως ο Πύρρος - Παραπύρρος, επέκταση φράγματος Πηνειού) για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της λειψυδρίας.


Επίσης ο Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών του νομού καλεί σε συγκέντρωση του κλάδου τη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου (Φωκαίας 26), στα Προσφυγικά.

Επιπλέον, αγροτικά συλλαλητήρια διοργανώνουν: Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την Κτηνοτροφία και τη Σωτηρία της ΔΩΔΩΝΗΣ, η οποία καλεί σε κοινό συλλαλητήριο στη Φιλιππιάδα, τη Δευτέρα 3 Δεκέμβρη, με προσυγκέντρωση των αγροτών της Αρτας στη γέφυρα του Καλογήρου στις 10 π.μ. και των αγροτών της Πρέβεζας στο Λούρο στις 10 π.μ.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας καλεί τους βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής του Μεσολογγίου σε συλλαλητήριο, τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, στις 10:30 π.μ., στην είσοδο της πόλης επί της Εθνικής οδού.

Ακόμα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την Κτηνοτροφία και τη Σωτηρία της ΔΩΔΩΝΗΣ, καλεί τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας σε συλλαλητήριο την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. με συγκέντρωση στο εργοστάσιο της ΔΩΔΩΝΗΣ και στη συνέχεια σε πορεία προς την Περιφέρεια Ηπείρου.

Τέλος, στην Κόρινθο, αγρότες που συγκρότησαν την «Πρωτοβουλία για την Αγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση» καλούν τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν μαζικά σε σύσκεψη που θα γίνει την Κυριακή 2 Δεκέμβρη στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορίνθου για να καθοριστούν οι μορφές της αγωνιστικής παρέμβασης το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στην Εύβοια

Οι αγρότες της Βορειοκεντρικής Εύβοιας σε μαζική σύσκεψη που πραγματοποίησαν προχτές το απόγευμα στην Κήρινθο, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε Πανευβοϊκό συλλαλητήριο την Τετάρτη 5 Δεκέμβρη στη Χαλκίδα και να συντονίσουν των αγώνα τους με τους αγρότες της υπόλοιπης χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ