Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Επαρκής» υποκρισία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε τακτική αναδίπλωση προχώρησε χτες η επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, όσον αφορά στο ζήτημα της γλώσσας. Μετά τη συνάντησή της με τον Κ. Σημίτη, κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως είπε, «βεβαίως δε συζητήσαμε το θέμα»(!), πήγε ένα βήμα πίσω από την αρχική της θέση, λέγοντας ότι το ζήτημα που είχε θέσει ήταν «η ανάγκη επάρκειας και άριστης χρήσης μιας ξένης γλώσσας». Διαμαρτυρήθηκε, μάλιστα, ότι «υπήρξαν παρερμηνείες, πολλές φορές καλόπιστα ακραίες»(!). Φυσικά και δεν είχε θέσει το θέμα της επάρκειας στη χρήση μιας ξένης γλώσσας, αλλά την καθιέρωση της αγγλικής, ως δεύτερης επίσημης γλώσσας. Η διαφορά είναι τεράστια. Αν, όμως, η επίτροπος ενδιαφέρεται να μάθουν οι Ελληνες επαρκώς τα αγγλικά, τότε ας φροντίσει να αναβαθμίσει τη διδασκαλία τους από τα δημόσια σχολεία και να καταργήσει τη φροντιστηριακή εκπαίδευση, που - εκτός των άλλων - εξαντλεί οικονομικά τα «ασθενέστερα» κοινωνικά στρώματα.

Πόσους και πώς τους μέτρησε;

Μερικοί μερικοί, ξύνονται στην γκλίτσα του τσομπάνη... «Επίσης, η ΚΕΔΑ δηλώνει, ότι στη συνδιάσκεψη πήραν μέρος 107 αντιπρόσωποι, ενώ ο "Ριζοσπάστης" μέτρησε μόλις 40...», γράφει η χτεσινή «Αυγή», δημοσιεύοντας την ανακοίνωση της ΚΕΔΑ, για την οποία γράφαμε χτες.

Δηλαδή, ο συντάκτης της «Αυγής», που παρακολούθησε τη συνδιάσκεψη και έγραψε μετά για «δεκάδες», πόσους μέτρησε; `Η, μήπως,... μέτρησε 40 το Σάββατο, άλλους 40 την Κυριακή και 27 στη συνεστίαση το Σάββατο το βράδυ, στο «Δούρειο Ιππο» κι έκανε μετά τη... σούμα;

Η δικαίωση της Αριστεράς

«Η εποχή που οι αριστερές ιδέες ήσαν ηθικά δικαιωμένες επειδή διώκονταν έχει παρέλθει» γράφει ο Ηλίας Κανέλλης, χτες, στο «Βήμα». Και το σημειώνουμε, για δυο λόγους κυρίως. Πρώτον, γιατί κάθε άλλο παρά θεωρούσαμε ποτέ και συνεχίζουμε να μη θεωρούμε, ως παράγοντα της ηθικής δικαίωσης των «αριστερών ιδεών» την όποια δίωξή τους. Αν έτσι είχαν τα πράγματα, τότε δε θα υπήρχε καν λόγος συζήτησης, αφού οι διώξεις -με άλλες μορφές, βέβαια- συνεχίζονται. Η κομμουνιστική ιδεολογία είναι τυπικά νόμιμη σήμερα στη χώρα μας -σε άλλες όχι- αλλά οι πολύμορφες πολιτικές ανισότητες και διακρίσεις, σε βάρος της Αριστεράς, ζουν και βασιλεύουν. Δεύτερον, γιατί η ηθική δικαίωση και η αδιαμφισβήτητη υπεροχή των «αριστερών ιδεών» πήγαζε, πηγάζει και θα πηγάζει, πρώτα και κύρια, από το ίδιο το βαθιά κοινωνικό, δημοκρατικό και προοδευτικό περιεχόμενό τους.

Οσο, για το ποιοι έχουν δικαιωθεί, από τις δραματικές εξελίξεις στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες της Ευρώπης, ας μας επιτρέψει ο κ. Κανέλλης να σημειώσουμε, πως η σημερινή πραγματικότητα των χωρών αυτών, αλλά και αυτή της διεθνούς κατάστασης, κάθε άλλο παρά δικαιώνουν όσους, με τον ένα ή άλλο τρόπο, πριμοδότησαν ή ανέχθηκαν έστω την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων.

ΥΓ: Στη διάθεσή του, επίσης, να συνεχίσουμε το διάλογο, όποτε θέλει και για το ζήτημα της δημοκρατίας. Διάλογο με στοιχεία και επιχειρήματα, όμως -όπως σωστά απαιτεί και ο ίδιος στο σημείωμά του- και όχι φτηνά προπαγανδιστικά τρικ, τύπου Σολτζενίτσιν.

Θα τοποθετηθούν...

«Οταν συνεδριάσουν τα όργανα της ΕΕ, θα τοποθετηθούμε»! Κάπως έτσι απάντησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν ρωτήθηκε τι έχει να πει για τις σφαγές, που συντελούνται στο Αφγανιστάν, από τους συμμάχους της Δύσης (και της Ελλάδας), από τους «μαχητές», δηλαδή, της «Βόρειας Συμμαχίας»...

«Οταν συνεδριάσουν τα όργανα της ΕΕ, θα τοποθετηθούν» (!), λοιπόν... Μέχρι τότε, ο πόλεμος κατά της «τρομοκρατίας» θα συνεχίζεται και θα κλιμακώνεται, πολύ πιθανόν και εκτός του Αφγανιστάν...

Το πραγματικό πρόβλημα των αγροτών

Το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι οι απαράδεκτα χαμηλές τιμές των προϊόντων και οι ποσοστώσεις στην αγροτική παραγωγή -το χαμηλό όριο παραγωγής αγροτικών προϊόντων, που επιβάλλει η ΕΕ με συμφωνία της κυβέρνησης, αλλά και της ΝΔ, για όλες -μα όλες!- τις καλλιέργειες στη χώρα μας. Με τους δραστικούς περιορισμούς στην αγροτική παραγωγή, τα τελευταία χρόνια, έχουν βγει, εντελώς, από την καλλιέργεια (μένουν χέρσες) μεγάλες εκτάσεις. Και κοντά στις, έτσι κι αλλιώς, χαμηλές, για να στηρίξουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες, τιμές των προϊόντων, προβλέπονται και μεγάλα πρόστιμα συνυπευθυνότητας όταν ξεπερνιούνται τα πλαφόν παραγωγής.

Για παράδειγμα: Στο λάδι, στο στάρι, στο καλαμπόκι οι αγρότες πληρώνονται με εξευτελιστικές τιμές -πολύ μικρότερες από εκείνες που πληρώνονταν πριν μια δεκαετία, ενώ έχουν μειωθεί και οι εκτάσεις που καλλιεργούνταν με αποφάσεις ΕΕ - κυβερνήσεων. Οι όποιες ενισχύσεις - επιδοτήσεις που δίνονται σαν μερικό αντιστάθμισμα για το χαμένο εισόδημα από τις μικρές τιμές, χρόνο το χρόνο περιορίζονται σχετικά. Ενώ, όταν τύχει και αυξηθεί η παραγωγή κάποια χρονιά, μειώνονται επιδοτήσεις και τιμές με το πρόστιμο συνυπευθυνότητας, όπως γίνεται, τώρα, με το βαμβάκι...

Πρόκειται πραγματικά για μια σχιζοφρενική κατάσταση. Είναι, χαρακτηριστικό ότι οι αρμόδιοι της κυβέρνησης που επιβάλλουν τους περιορισμούς της ΕΕ στις καλλιέργειες, ποτέ δεν προτείνουν στους αγρότες με τι συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις καλλιέργειες που περιορίζονται. Και είναι αδύνατον, φυσικά, να προτείνουν κάτι άλλο, αφού όλες οι καλλιέργειες περιορίζονται στα πλαίσια της αντιαγροτικής πολιτικής. Από την άλλη, όταν η παραγωγή είναι μικρή, αν και δεν μπαίνει πρόστιμο, είναι το εισόδημα μικρό λόγω χαμηλών τιμών. Και, όταν μια στα τόσα, ο παραγωγός έχει αυξημένη παραγωγή (όπως π.χ. φέτος στο βαμβάκι) με τα πρόστιμα που μπαίνουν λόγω υπέρβασης του πλαφόν, η τιμή πέφτει πολύ περισσότερο και το εισόδημα μειώνεται, πάλι, και ποτέ δεν μπορεί να ανασάνει ο μικρομεσαίος αγρότης. Ετσι, μεθοδευμένα και αναγκαστικά οδηγείται στο ξεκλήρισμα...

Την ευθύνη για την κατάσταση στην αγροτική οικονομία έχουν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η ΝΔ, που ουσιαστικά στηρίζει την αντιαγροτική πολιτική. Με αυτές τις πολιτικές, «αναδιάρθρωση καλλιεργειών» σε όφελος των μικρομεσαίων αγροτών δεν μπορεί και δεν πρόκειται να γίνει. Ο μόνος δρόμος για τους φτωχούς αγρότες είναι ο συντονισμένος, ενωτικός και έντονος αγώνας για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Κι αυτός ο αγώνας, δε μπορεί παρά να επιδιώκει μια άλλη πολιτική που θα ευνοεί την παραγωγή κλίμακας (με αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων παραγωγής και μείωση του κόστους) στη βάση των δυνατοτήτων της χώρας και τις ανάγκες των μικρομεσαίων αγροτών που μπορούν να ικανοποιηθούν, μόνο μέσω των παραγωγικών αγροτικών συνεταιρισμών. Ο άλλος δρόμος, αυτός δηλαδή που ακολουθείται μέχρι σήμερα, είναι ο αποτυχημένος και ξεπερασμένος δρόμος των καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων των μεγάλων...


Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ

Τα ... γκαντέμικα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ οι δυστυχείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εφαρμόσουν την αντιπολιτευτική τους τακτική όπως την έχουν σχεδιάσει κι όλο κάτι τους τη χαλάει. Σκάνδαλα, σκανδαλολογία και υπουργούς, για να τους επιρρίπτουν προσωπικές ευθύνες, θέλουν οι άνθρωποι και όλο κάτι προκύπτει.

Βέβαια, όχι πως δεν υπάρχουν σκάνδαλα και συλλογικές ή προσωπικές ευθύνες σε υπουργούς. Από τέτοια μπόλικα, να εξηγούμαστε. Για τη ΔΕΚΑ, π.χ., και όλη αυτήν την ιστορία του Χρηματιστηρίου, υπάρχουν πάρα πολλά ερωτηματικά. Αλλωστε, ΠΑΣΟΚ είναι αυτό και η ύπαρξή του, σύμφυτη με τέτοιες καταστάσεις.

Τους ήρθε, λοιπόν, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν (και όπου αλλού πάει) το Σεπτέμβρη και τους χάλασε τη φιέστα που ετοίμαζαν. Τώρα έχουμε τα προβλήματα των αγροτών με τις επιδοτήσεις της Κοινότητας. Ολα όσα, δηλαδή, δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο παρά να συμφωνούν με τον Σημίτη. Αγανάκτησαν, και με το δίκιο τους, οι νεοδημοκράτες.

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ στο μεταξύ έκαναν και πάλι το «θαύμα» τους χτες. Πέταξαν φορτίο «ανθρωπιστικής βοήθειας» πάνω σε ένα σπίτι στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν μια γυναίκα και ένα παιδί.

Δε γίνεται. Αυτοί ακόμα και τις κουβέρτες και το φαγητό, που περιείχε το δέμα, τα μετατρέπουν σε φονικό όπλο. Φαίνεται πως είναι θέμα ...διάθεσης. Μετά, βέβαια, δήλωσαν ότι ...πολύ λυπηθήκανε, κλπ., κλπ. Δε διευκρίνισαν, όμως, για τις κουβέρτες και το φαγητό τα έλεγαν ή για τα άτυχα θύματα..;

Σιγά μην τους πάρουν και τα κλάματα. Με τόσους άμαχους που έχουν εν ψυχρώ εκτελέσει, ένας πάνω - ένας κάτω δε χαλάει η συνταγή.

ΠΡΩΤΟΥ μας εξηγήσουν οι υπεύθυνοι ειδησεογραφίας των καναλιών, για τρίτη συνεχή μέρα, τον ψυχισμό και τα βαθύτερα αίτια της συμπεριφοράς του Κώστα Πάσσαρη, δεν κάνουν έναν κόπο να πάνε κι αυτοί για μια εξέταση; Καλό θα τους κάνει.


Γρηγοριάδης Κώστας

Τα μυστικά των «συμμάχων»

Γρηγοριάδης Κώστας

Δε γνωρίζουμε, ούτε ενδιαφέρει, αν οι 12 Βρετανοί τουρίστες έκαναν το χόμπι τους ή κατασκοπία όταν φωτογράφιζαν αεροδρόμια και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι η τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος προχτές στους ξένους ανταποκριτές εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «οι δικαστές και οι εισαγγελείς θα λάβουν υπ' όψιν τους το συγκεκριμένο χόμπι, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα και Βρετανία, ως χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, δεν έχουν ιδιαίτερα μυστικά να κρύψουν...». Και δε χωρά, βέβαια, καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση δεν κρύβει κανένα μυστικό από την κυβέρνηση της Βρετανίας, αλλά πώς είναι τόσο σίγουρη ότι ισχύει και το αντίστροφο; Τότε γιατί ο Μπλερ δεν καλεί τον Κ. Σημίτη στις μαζώξεις του Διευθυντηρίου στην Ντάουνινγκ Στριτ; Αλλά πάντα εθελόδουλοι και υποτακτικοί ήταν και δεν μπορούν να το κρύψουν.

Η πρόσθεση

Το πρώτο πράγμα που διδάσκεται ένα παιδάκι που μαθαίνει αριθμητική - και δη πρόσθεση - είναι ότι ποτέ (μα ποτέ) δεν προσθέτουμε μήλα με πορτοκάλια. Συνεπώς με τους κύριους της κυβέρνησης, που χτες διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, άρχισαν να προσθέτουν στην τιμή του βαμβακιού την τιμή του... πετρελαίου και πάνω σ' αυτά την... επιστροφή του ΦΠΑ για να βγάλουν ένα νούμερο που το βάφτισαν «εισόδημα του βαμβακοπαραγωγού», δυο τινά συμβαίνουν: `Η δε γνωρίζουν τους κανόνες της πρόσθεσης ή πιστεύουν ότι όταν απευθύνονται στους αγρότες έχουν να κάνουν με «ζούδια». Πάντως οι αγρότες τούς παρακολουθούν και θα τους απαντήσουν...

Καθαρίζει με «προειδοποιήσεις»

Να αποσείσει κάθε ευθύνη για τις καταστροφές, που έγιναν στη Σάμο από τις προχτεσινές βροχοπτώσεις, έσπευσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης. «Από την Τετάρτη είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ότι υπήρχε πρόβλεψη έντονων βροχοπτώσεων. Κινητοποιήθηκε ολόκληρος ο μηχανισμός, όλη τη νύχτα συντονιζόταν η δουλιά από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ο καιρός δεν επέτρεπε να πάνε επιτόπου δυνάμεις»! Το χειρότερο είναι πως πιστεύει ότι με αυτή την -εξόφθαλμα προκλητική - δήλωση «καθάρισε» και ότι μπορεί πλέον οι κυβερνώντες να έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους. Το ευτύχημα είναι ότι αυτή τη φορά, καθαρά από τύχη, δε θρηνήσαμε θύματα, γιατί είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση Σημίτη θα τους έριχνε ξεδιάντροπα την ευθύνη, με το γνωστό ακαταμάχητο επιχείρημα, ότι δεν πήραν υπόψη τις «προειδοποιήσεις»!

Μέρες κατοχής...

«Μέρες της κατοχής σε σύγχρονη έκδοση θυμήθηκαν οι αντιστασιακοί στον Γοργοπόταμο, όταν, κρατώντας στα χέρια κουπόνια που τους είχαν δώσει, περίμεναν περισσότερο από τρεις ώρες για ένα πιάτο φαγητό». Το απόσπασμα είναι από τοπική εφημερίδα της Λαμίας και αφορά στον γιορτασμό της επετείου -την περασμένη Κυριακή- της ανατίναξης του Γοργοπόταμου, από τις ελεγχόμενες από την κυβέρνηση αντιστασιακές οργανώσεις. Και το ρεπορτάζ συνεχίζει: «Σκηνές απείρου κάλλους με κοσμητικά επίθετα που δεν μπορούσε να ακούσει ανθρώπινο αυτί ήταν αυτά τα οποία λέγονταν... Περισσότερα από 500 άτομα περίμεναν υπομονετικά μέχρι σημείου αγανάκτησης, πότε τελικά θα έρθει η σειρά τους, για το γεύμα που τους είχαν υποσχεθεί. Οι περισσότεροι προτίμησαν να απομακρυνθούν νηστικοί παρά να υποστούν την ταπείνωση που τους επέβαλαν».

Τα δικά μας σχόλια περιττεύουν...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ιμπεριαλιστική προπαγάνδα και λαοί

Στα ψιλά των εφημερίδων δημοσιεύτηκε χτες μια είδηση, σύμφωνα με την οποία οι αμερικανικές αρχές έχουν εντοπίσει έναν Αμερικάνο μικροβιολόγο, ο οποίος πιθανόν είναι ο αποστολέας των επιστολών που περιείχαν το βάκιλο του άνθρακα! Γέννημα - θρέμμα των ΗΠΑ και μάλιστα μέλος του αμερικανικού προγράμματος έρευνας για τα βιολογικά όπλα! Η είδηση δεν έτυχε ιδιαίτερης προβολής, εν αντιθέσει με τα σενάρια - που διοχέτευαν τα καθ' ύλην αρμόδια αμερικάνικα επιτελεία και με τα οποία επί μακρόν βομβαρδιζόταν η κοινή γνώμη - πως οι ένοχοι και αυτής της πράξης προέρχονται από εκείνες τις χώρες που οι ΗΠΑ κατηγορούν για υπόθαλψη τρομοκρατών και έχουν στόχο να εκφοβίσουν το λαό της Αμερικής. Οσοι δε, αντιδρώντας με λογική και σύνεση, δεν υιοθετούσαν άκριτα τα σενάρια αυτά, λοιδορούνταν και πολύ περισσότερο όσοι εξέφραζαν υπόνοιες περί της εμπλοκής στην υπόθεση παραγόντων των ΗΠΑ ή ακόμα ακόμα και των μυστικών της υπηρεσιών. Εκ των υστέρων, μάλλον επιβεβαιώνονται.

Η «τρομοκρατία» δεν εισήχθη στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ εξάγουν χρόνια τώρα τρομοκρατία σε βάρος των λαών όλου του κόσμου. Χτες στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, σήμερα στο Αφγανιστάν. Είναι ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός «μήτρα» της τρομοκρατίας, είτε της «τυφλής» και «ανώνυμης» είτε αυτής που φέρει το «όνομα» του ΝΑΤΟ, των αμερικανικών και βρετανικών βομβαρδιστικών. Οι νούμερο ένα τρομοκράτες του κόσμου, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές και οι σύμμαχοί τους, αυτοί που εκπαίδευσαν και εξόπλισαν τύπους όπως ο Λάντεν όταν τους χρειάζονταν για τις «βρώμικες δουλιές» τους, πάει πολύ να μιλάνε για «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ αποτέλεσε την ευκαιρία που αποζητούσαν οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές για την εξαπόλυση μιας νέας επίθεσης για τον έλεγχο σφαιρών επιρροής, πετρελαϊκών δρόμων και ταυτόχρονα το τσάκισμα των λαϊκών κινημάτων με μέτρα αυταρχισμού και καταστολής. Το έτερο κέντρο του ιμπεριαλισμού, η Ευρωπαϊκή Ενωση, δε θα μπορούσε και δεν έμεινε αμέτοχο, «μυρίζοντας» πλουσιοπάροχη λεία.

Επί του παρόντος, οι μόνοι χαμένοι είναι οι λαοί, ανάμεσά τους και ο ελληνικός που θα έρθει αντιμέτωπος με πρωτόγνωρα μέτρα αυταρχισμού, με νέα αντιλαϊκή εφ' όλης της ύλης επίθεση. Οφείλει και θα απαντήσει αποφασιστικά εντείνοντας την αντιιμπεριαλιστική του πάλη. Κάνοντας το πρώτο βήμα σήμερα, το βήμα που θα τον οδηγήσει έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, στην ολονύκτια κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη και δίνοντας τη σκυτάλη στις Ελληνίδες που, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της ΟΓΕ, θα διαδηλώσουν αύριο Σάββατο έξω από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο στον Τύρναβο, αρνούμενες να ξαναγραφτούν σύνορα με το αίμα των παιδιών τους.

Ευρωστρατός

Εμείς, λέει,

θα τρέχουμε

σαν βόδια όπου λάχει,

στρατό

θα αποστέλλουμε

σε όποια ευρω-μάχη,

μα αν συμβεί

κάτι εδώ,

αν κινηθούν

οι Τούρκοι,

βγάλτε θα πουν

οι «εταίροι» μας

μονάχοι

το «παλούκι»!

***

Βεβαίως έτσι

συνεχώς

μας φέρονται

οι «φίλοι»

τους προσκυνάμε

και κλοτσιά

τρώμε απ' αυτούς

σαν σκύλοι

κι εμείς εκεί

δηλώνουμε

«ανήκομεν στη Δύση»,

στο δόγμα

επιμένουμε

που θα μας ξεκληρίσει!


Ο οίστρος



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ