Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Η ΕΕ επιφυλάσσει χειρότερες μέρες για τους αγρότες

Διαπιστώσεις της αντιπροσωπείας των αγροτών, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες

Εντατικοποίηση της καταστροφικής, αντιαγροτικής πολιτικής, ξεκλήρισμα του μικρομεσαίου αγροτικού κλήρου και ακόμα δυσκολότερες μέρες για τους Ελληνες αγρότες προετοιμάζει η ΕΕ. Αυτά διαπίστωσε η αντιπροσωπεία των αγροτών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας που επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες, από τις 26 έως τις 29 Νοέμβρη, μετά από πρόσκληση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Στις επαφές που είχε η αντιπροσωπεία με αρμόδιους για αγροτικά θέματα, εκπροσώπους της Κομισιόν και της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας, μετέφερε τα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων Ελλήνων αγροτών και των κινητοποιήσεών τους, που συγκλονίζουν τη χώρα από άκρη σε άκρη, για κατάργηση των στραγγαλιστικών ποσοστώσεων, ιδιαίτερα για ελλειμματικά για την Κοινότητα προϊόντα - όπως είναι το βαμβάκι, ο καπνός, τα σιτηρά κ.ά. - καταβολή ολόκληρων των ενισχύσεων, στήριξη της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος, ιδιαίτερα των νέων αγροτών που επιθυμούν να παραμείνουν στην ύπαιθρο και η εφαρμοζόμενη πολιτική κυριολεκτικά τους εκδιώκει.

Η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες αγρότες, αποτέλεσμα της πολιτικής που εκπορεύεται από την ΕΕ, εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις, τους μεγαλομεσάζοντες και τις πολυεθνικές, συρρικνώνοντας δραματικά το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και οδηγώντας την ελληνική ύπαιθρο στην εγκατάλειψη και την απερήμωση, δεν πάει άλλο, επισήμαναν εκπρόσωποι των αγροτών, ζητώντας την άμεση άρση της.

Κοινή συνισταμένη των απαντήσεων που έλαβαν οι Ελληνες αγρότες είναι ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική όχι μόνο δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά αντίθετα θα ενταθεί, αφού αναντίρρητος στόχος της κοινοτικής πολιτικής είναι ο περιορισμός του αγροτικού τομέα, η μείωση των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών και η διαμόρφωση μεγάλων καλλιεργητικών μονάδων, που θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στους νόμους της παγκοσμιοποιημένης ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους αρμόδιους, οι αγρότες μας πρέπει να είναι «ρεαλιστές» (βλέπε μοιρολατρικά υποταγμένοι) και να προσαρμοστούν στο «μονόδρομο» των «διαρθρωτικών αλλαγών» (έτσι λέγεται στην κοινοτική ορολογία το ξεκλήρισμα), αναζητώντας «εναλλακτικές καλλιέργειες» (αδιευκρίνιστο παραμένει ποιες) ή ακόμα και εναλλακτικές μορφές ενίσχυσης του εισοδήματός τους (κοινώς, αλλάξτε επάγγελμα!). Δέχτηκαν επίσης παροτρύνσεις για εθελοντική, οικειοθελή μείωση των καλλιεργειών, μέχρι δε του σημείου να αφήσουν χέρσα τα χωράφια τους, προχωρώντας στην επιλεγόμενη «λιβανοποίηση»!!!

Μόνο που για τον αγροτικό κόσμο μονόδρομος είναι η αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στη γη τους. Αυτό επισήμαναν οι εκπρόσωποι των αγροτών στις Βρυξέλλες, την ίδια δηλαδή ηχηρή απάντηση που στέλνουν προς πάσα κατεύθυνση όλοι οι Ελληνες αγρότες με τις όλο πιο μαχητικές και αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους. Τα σύγχρονα φέουδα και οι κολίγοι μπορεί να είναι το «αγροτικό όραμα» της ΕΕ, αλλά έχει σίγουρα υπολογίσει χωρίς την αγροτιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η προοπτική του αγώνα της αγροτιάς(2008-12-20 00:00:00.0)
Ανοιχτή στήριξη από το ΠΑΣΟΚ(2005-06-30 00:00:00.0)
Αγώνες με ξεκάθαρο προσανατολισμό(2002-02-23 00:00:00.0)
Ψευτοδιλήμματα(2002-02-09 00:00:00.0)
Γιάννης Χώτος(2000-12-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ