Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Σε ρόλο «λαγού» η ηγεσία του ΠΙΣ για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης

Για μια ακόμα φορά οι ηγεσίες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και Ιατρικών Συλλόγων αναλαμβάνουν το ρόλο του «λαγού» σε προωθούμενες αντιδραστικές ανατροπές στην Υγεία και την Ασφάλιση.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, η ηγεσία του ΠΙΣ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των προτάσεών της, οι οποίες περιλαμβάνουν μετατροπή των νοσοκομείων από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», συνένωση τμημάτων και κλινικών, συγχώνευση νοσοκομείων, σύναψη συμβάσεων των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, πρόσβαση ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία για να νοσηλεύουν ασθενείς που παρακολουθούν, σύναψη συμβάσεων των νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς κ.ά.

Μπροστάρηδες στην υλοποίηση των αντιδραστικότερων σχεδιασμών

Με αφορμή τα παραπάνω, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Οι ηγεσίες σε Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και Ιατρικούς Συλλόγους (ΙΣ) δείχνουν για άλλη μια φορά το πρόσωπό τους. Είναι μπροστάρηδες στην υλοποίηση των αντιδραστικότερων σχεδιασμών για την Υγεία.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της διευρυμένης ολομέλειας του ΔΣ με τους προέδρους των ΙΣ αποφάσισαν και προτάσσουν τα εξής:

  • Συνεχίζουν το αντιδραστικό έργο για την εμβάθυνση στη λειτουργία των νοσοκομείων ως αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων.

Πρακτικά επεκτείνουν τους άξονες που σταθερά βάδισαν τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι προηγούμενες, στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για την Υγεία. Η πρόταση για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ "ωρίμασε" με την πολιτική και τα μέτρα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, στη χρηματοδότηση, στους όρους παροχής των εργασιών τους, στις εργασιακές σχέσεις, στα κριτήρια της "αξιολόγησης", στην άσκηση ιδιωτικού έργου των γιατρών κ.λπ. Μέτρα που αντιστοιχούν σε νοσοκομεία - επιχειρήσεις, όπου η ταμπέλα των ΝΠΔΔ δεν αποτέλεσε εμπόδιο για να εφαρμοστούν.

Από αυτήν την άποψη, ο διαφαινόμενος "καβγάς" κυρίως ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, στη βάση νοσοκομεία ΝΠΙΔ ή ΝΠΔΔ, είναι αποπροσανατολιστικός. Οδηγεί στον εγκλωβισμό για την επιλογή του "περιτυλίγματος" με το οποίο θα "σερβιριστεί" το ίδιο αντιλαϊκό περιεχόμενο. Δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό δίλημμα για νοσοκομεία και συνολικά σύστημα Υγείας που θα υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, καθολικά και δωρεάν, σε αντιπαράθεση με το σημερινό σύστημα, που αντιμετωπίζει τη λαϊκή υγεία ως "κόστος" για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους και ταυτόχρονα ως πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματιών στην Υγεία, των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των "δημόσιων" νοσοκομείων που ενισχύουν την ανταποδοτική και επιχειρηματική τους λειτουργία.

Συνεχίζουν και επεκτείνουν το αντιδραστικό έργο της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με γνώμονα τη διασφάλιση εσόδων (απογευματινά ιατρεία, ολοήμερη λειτουργία κ.λπ.). Στόχο έχουν να λειτουργούν τα νοσοκομεία και οι "δημόσιες μονάδες Υγείας" με σκοπό όχι τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, αλλά την "ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού", τις "περικοπές δημόσιων δαπανών για την Υγεία", ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες". Ολα αυτά για να διασφαλιστεί ο πακτωλός των επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών για τους επιχειρηματικούς ομίλους...

  • Συνεχίζουν το αντιδραστικό έργο της διάλυσης εργασιακών σχέσεων γιατρών που εμπέδωσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και επέκτεινε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προτάσεις τους αντιστοιχούν με την επιχειρηματική λειτουργία των "δημόσιων" νοσοκομείων, με εργαζόμενους που θα "κοστίζουν" φτηνά, με γιατρούς που ο μισθός τους, η εργασία τους και η εξέλιξή τους θα εξαρτώνται από τα έσοδα που διασφαλίζουν στο νοσοκομείο από τους πελάτες - ασθενείς, από την εφαρμογή των διαφόρων θεραπευτικών και διαγνωστικών "πρωτοκόλλων" που έχουν ως κριτήριο το πόσο πιο φτηνά θα στοιχίζει η θεραπεία - αποκατάσταση του ασθενούς. Γι' αυτό θεωρούν εμπόδιο και αναχρονισμό τη μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, γι' αυτό ανοίγουν διάπλατα τις σημερινές "μισάνοιχτες" πόρτες για την είσοδο ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία.

Γόνιμο λίπασμα για τις αντιδραστικές εξαγγελίες είναι η πολιτική που εφάρμοσαν προηγούμενες κυβερνήσεις με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων στα νοσοκομεία, την τραγική υποστελέχωση, που ιδιαίτερα για το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό φτάνει σε ακραία και επικίνδυνα όρια. Η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικευμένων γιατρών είναι διευθυντές 60 και 65 ετών, που σημαίνει ότι το πρόβλημα της υποστελέχωσης θα γίνει εκρηκτικό την επόμενη 5ετία.

Είναι κατανοητό ότι αν ένα νοσοκομείο θέλουν να επιτελεί έργο παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, δωρεάν σε όλους τους ασθενείς, τότε θα έπρεπε να σχεδιάζεται η έγκαιρη στελέχωση με νέους επιστήμονες που θα εξελίσσονται και θα εκπαιδεύονται δίπλα σε επιστήμονες με πολύτιμη πείρα δεκαετιών στα δημόσια νοσοκομεία. Κεντρική επιλογή των επιτελείων της ΕΕ, που εκφράζεται και στη στρατηγική της για την Υγεία και σταθερά υλοποιείται από όλες τις κυβερνήσεις, είναι η παροχή ενός υποβαθμισμένου, αναντίστοιχου με τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες, "βασικού πακέτου" παροχών Υγείας από "δημόσια" νοσοκομεία και μονάδες ΠΦΥ, που οδηγεί στο άγριο χαράτσωμα των ασθενών.

Η ηγεσία του ΠΙΣ έχει εμπειρία στην τέχνη του "λαγού". Θυμίζουμε ότι αυτόν το ρόλο υπηρέτησαν και όταν μπροστά στην επέλαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στο Ασφαλιστικό, με το νόμο Κατρούγκαλου, υπερθεμάτιζαν, ζητώντας "αποκλειστικά κεφαλαιοποιητικό σύστημα ασφάλισης προσαρμοσμένο στο μοντέλο της ιδιωτικής ασφάλισης", διεκδικώντας τη μετατροπή όλου ή μέρους του ΤΣΑΥ σε επαγγελματικό ταμείο.

Εχουν αξιοποιηθεί και στο παρελθόν και θα αξιοποιηθούν ξανά από την κυβέρνηση της ΝΔ για να υλοποιούνται αντιδραστικές αλλαγές, για να βαθαίνει η επίθεση στα δικαιώματα ασθενών και εργαζομένων - επιστημόνων Υγείας και γιατρών. Για να στηρίζουν την κυβέρνηση, που θα μπορεί να επικαλείται τη σύμφωνη γνώμη των ηγεσιών για να ισχυρίζεται ότι με την επίθεση συμφωνούν και οι γιατροί.

Ξεσηκωμός τώρα!

Στην επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, να απαντήσουμε όλοι μαζί, ασθενείς, γιατροί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αυτοαπασχολούμενοι. Να αντισταθούμε, να εμποδίσουμε να περάσουν αυτά τα μέτρα.

Να διεκδικήσουμε:

-- Την άμεση και πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και άλλους εργαζόμενους όλων των κλάδων, με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

-- Την κατάργηση των επικουρικών και όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και την άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και την κατάργηση κάθε πληρωμής των ασθενών για όλα όσα απαιτούνται για την πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας τους».

Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών: Θα μας βρουν απέναντί τους!

Τις απαράδεκτες προτάσεις της ηγεσίας του ΠΙΣ και Ιατρικών Συλλόγων καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της:

«Οι παραπάνω προτάσεις δεν απηχούν μόνο τις απόψεις της ηγετικής ομάδας του ΠΙΣ, η οποία πρόσκειται στη ΝΔ. Οι "ρηξικέλευθες" δήθεν προτάσεις τους δεν είναι τίποτα άλλο παρά αντιγραφή του προγράμματος της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία ήρθε με φόρα για να ολοκληρώσει το αντιλαϊκό έργο του ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο της Υγείας και να προσθέσει έναν ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Η ηγετική ομάδα του ΠΙΣ, σε ρόλο κυβερνητικού "λαγού", αναλαμβάνει πρόθυμα να "ζυμώσει" τις αντιδραστικές αλλαγές στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τις αρνητικές συνέπειες, σε υγειονομικούς και ασθενείς, της εμπορευματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (...)

Θα μας βρουν απέναντί τους. Δυναμώνουμε τους αγώνες μας για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, για ανθρώπινα ωράρια, για το δικαίωμα του λαού σε υψηλού επιπέδου, σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ