Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019 - αριθ. φύλλου: 13359


«Στάζουν μέλι» οι επιχειρηματικοί όμιλοι που τους δίνει «γην και ύδωρ»

Απάντηση σε κυβέρνηση και εργοδοσία τα σημερινά συλλαλητήρια Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων σε Αθήνα (6.30 μ.μ. πλατεία Κλαυθμώνος), Θεσσαλονίκη (7 μ.μ. Αγαλμα Βενιζέλου) και άλλες πόλεις

  • Την ικανοποίησή τους για το πολυνομοσχέδιο - σκούπα, που συζητιέται στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και περιλαμβάνει πλήθος μέτρων στήριξης της κερδοφορίας τους, εξέφρασαν χτες οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής, του ΣΕΤΕ, του Συνδέσμου Επιχειρηματικών Πάρκων και άλλων εργοδοτικών ενώσεων, στη διαδικασία της ακρόασης φορέων.
  • Την «αγωνία» του να μη θιγεί ο ...«ανταγωνισμός των υγιών επιχειρήσεων» εξέφρασε ο πρόεδρος της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, στρώνοντας δρόμο σε κυβέρνηση και εργοδοσία να πάνε ένα βήμα πιο πέρα την αντεργατική επίθεση. Στο χέρι των εργαζομένων να δοθεί απάντηση, με μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που θα γίνουν σήμερα σε όλη τη χώρα.

ΣΕΛ.  10   -   11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέρισμα κοροϊδίας

Εναν ακόμα «μποναμά» για τις επιχειρήσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση, συμπληρωματικά στις φορομειώσεις και τις άλλες απαλλαγές που προβλέπει το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, διαρρέοντας ότι τον Δεκέμβρη σκοπεύει να μοιράσει περίπου 140 εκατ. ευρώ από το «υπερπλεόνασμα», τα οποία θα αξιοποιηθούν για τη φοροελάφρυνσή τους, πιθανόν ως έκπτωση στην τελευταία δόση του φόρου.

Η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι θα βγουν ωφελημένοι και οι μικροί επαγγελματίες από μια αναλογική έκπτωση του φόρου, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι έχουν να περιμένουν «μέρισμα» από την ανάπτυξη, αρκεί να είναι συνεπείς στις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις.

Αρκεί δηλαδή να υπομένουν αδιαμαρτύρητα τα χαράτσια και τα άλλα μέτρα που παραμένουν και επεκτείνονται για τους μικρούς επαγγελματίες και όλο το λαό, το ξεζούμισμα των οποίων είναι προϋπόθεση για τα υπερπλεονάσματα που διαφημίζει τώρα η κυβέρνηση, όπως έκανε άλλωστε και η προηγούμενη.

Την ίδια ώρα, μάλιστα, που όπως μαρτυρά και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, 800 εκατομμύρια επιπλέον φόρων φορτώνονται για τον επόμενο χρόνο στις πλάτες του λαού, μεταξύ άλλων σε χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι και με μαζικούς πλειστηριασμούς εξαιτίας χρεών που παραμένουν και διογκώνονται.

Η διανομή του υπερπλεονάσματος σε τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι μικροί ΕΒΕ, οι οποίοι θα συνεχίσουν να δίνουν αγώνα επιβίωσης μέσα στο συνολικό αντιλαϊκό πλαίσιο. Ούτε τους απαλλάσσει βέβαια από τις συνέπειες του καπιταλιστικού ανταγωνισμού που τους σπρώχνει όλο και πιο κάτω.

Η κυβέρνηση διαρρέει επίσης ότι πέρα από το μέρισμα στις επιχειρήσεις, θα διαθέσει και άλλα 200 εκατ. ευρώ από το υπερπλεόνασμα «για τη στήριξη των ασθενέστερων οικογενειών», ως μια κίνηση που «συνδυάζει την κοινωνική με την αναπτυξιακή διάσταση». Πρόκειται βέβαια για απάτη ολκής, αφού τα «μερίσματα» στους εξαθλιωμένους δεν είναι το αντίβαρο της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου, αλλά η άλλη όψη της. Τα μέτρα «διαχείρισης» της ακραίας φτώχειας είναι αναγκαίο «συμπλήρωμα» της υπόλοιπης αντιλαϊκής, «αναπτυξιακής» πολιτικής.

Δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη και η «χαρά» με την οποία υποδέχτηκε την εξέλιξη αυτή ο Τύπος που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, τα υπερπλεονάσματα που έρχεται τώρα να «αξιοποιήσει» η κυβέρνηση της ΝΔ, προκύπτουν από την υλοποίηση ενός ακόμα σκληρού, ταξικού προϋπολογισμού που κατάρτισε ο ΣΥΡΙΖΑ και «έτρεξε» παραπέρα η ΝΔ, με κοινή σε κάθε περίπτωση «πυξίδα» των δύο και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων το πώς θα βρεθεί περισσότερος «δημοσιονομικός χώρος» για παρεμβάσεις προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων.

Κι όλα αυτά προστίθενται βέβαια στο «κόκκινο χαλί» που στρώνει η κυβέρνηση στα μονοπώλια με το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο. Εκτός από τις φοροαπαλλαγές, τα αντεργατικά μέτρα, το νέο χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση, παρέχει «ελευθερία δράσης» στους επιχειρηματικούς ομίλους σε νέα πεδία κερδοφορίας, προσαρμόζοντας ακόμα πιο στενά τον χωροταξικό σχεδιασμό και τον κρατικό μηχανισμό στα μέτρα τους, ώστε να μη δίνουν τον παραμικρό λογαριασμό για την υγεία του λαού, την ασφάλεια των εργαζομένων, το περιβάλλον. Διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον «σκληρού ανταγωνισμού», που πιέζει ακόμα περισσότερο όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τους βιοπαλαιστές επαγγελματίες.

Αυτό είναι επομένως το «μέρισμα» που έχει να λαμβάνει ο λαός από την ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου. Οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματίες, τα λαϊκά στρώματα από το μόνο «μέρισμα» που έχουν να προσδοκούν είναι από εκείνο της δικής τους συμμετοχής στην αγωνιστική, συλλογική δράση, στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες τους, ενάντια στην πολιτική των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου. Η μαζική συμμετοχή στα σημερινά συλλαλητήρια είναι ένα ακόμα βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση.


ΛΕΣΒΟΣ
ΛΕΣΒΟΣ
ΣΑΜΟΣ
ΣΑΜΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΡΟΔΟΣ
ΠΑΝΑΙΓΑΙΑΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ
Συντονισμένη καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής σε Υγεία και Προσφυγικό

«Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία», «Κλείστε τα hot spots, τα κέντρα - φυλακές, να μην εγκλωβίζονται ανθρώπινες ζωές» είναι τα συνθήματα που κυριάρχησαν την Τρίτη στις ταυτόχρονες κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από σωματεία και φορείς σε Σάμο, Ικαρία, Χίο, Μυτιλήνη, Λήμνο, Κω και Ρόδο.


ΣΕΛ.  12


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αθλια διακομματική συναίνεση για τη νέα χωματερή στη Φυλή

ΣΕΛ.  17
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΠΑ
Δεν αποκλείει τη χρήση και άλλων βάσεων στην Ελλάδα

ΣΕΛ.  7
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΤΑ
Πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο στην Αθήνα

ΣΕΛ.  11
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Από αύριο η 21η Διεθνής Συνάντηση στη Σμύρνη

ΣΕΛ.  3


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org