Παρασκευή 18 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Μήνυμα συνέχισης του αγώνα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο - σκούπα που χτυπά ΣΣΕ και συνδικαλιστική δράση

Κινητοποιήσεις στην Αθήνα και πόλεις όλης της χώρας χτες - Νέο συλλαλητήριο τη μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου

ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ
ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ
Μήνυμα συνέχισης του αγώνα με ακόμα μεγαλύτερη μαχητικότητα και αποφασιστικότητα, ενάντια στο αντιλαϊκό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που έχει στον τίτλο του την «ανάπτυξη» και τις «επενδύσεις» και στα άρθρα του την αναγκαία προϋπόθεσή τους, δηλαδή το χτύπημα στις Συλλογικές Συμβάσεις και την επίθεση στα συνδικάτα και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, έστειλαν με τις χτεσινές κινητοποιήσεις τους στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, συνδικάτα και μαζικοί φορείς.

Δυναμική κινητοποίηση στην Αθήνα

Στην Αθήνα, με συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια με πορεία που πέρασε από το υπουργείο Εργασίας και τα γραφεία του ΣΕΒ, καταλήγοντας στη Βουλή, σωματεία και φορείς διαδήλωσαν για μια ακόμα φορά ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Το μήνυμα παραδόθηκε και γραπτώς στο υπουργείο: Καθώς τα μπλοκ των σωματείων και των φορέων περνούσαν μπροστά του, διαδηλωτές έγραψαν στην είσοδό του τα συνθήματα που έχουν κυριαρχήσει στις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος: «Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας, οργάνωση κι αγώνας η απάντησή μας» και «Κάτω τα χέρια από τα σωματεία».

Στην κινητοποίηση συμμετείχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ.

Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση της Αθήνας έκανε ο Β. Συρίγος
Την κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση της Αθήνας έκανε ο Β. Συρίγος
Η συνέχεια θα δοθεί, όπως ανακοινώθηκε στη συγκέντρωση, με νέο συλλαλητήριο την επόμενη βδομάδα, τη μέρα που θα προγραμματιστεί η ψήφιση του νομοσχεδίου.

Παράλληλα, η αγωνιστική συνέχεια δίνεται και μέσα από κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε κλάδους και χώρους δουλειάς. Μεταξύ αυτών, οι πρωτοβουλίες των εργαζομένων στα νοσοκομεία, που προχωρούν σε πανυγειονομική κινητοποίηση στις 23 Οκτώβρη, και των εργαζομένων στους δήμους, που συνεχίζονται με πανελλαδική συγκέντρωση αύριο Σάββατο στην Αθήνα.

Φτάνουμε σε κάθε χώρο δουλειάς, οργανώνουμε τη συνέχεια της πάλης

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος μίλησε ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Θέλουν οι εργοδότες να κρυφτούν και η χαρά δεν τους αφήνει», σχολίασε με αφορμή τα εγκώμια που πλέκουν στο πολυνομοσχέδιο εκπρόσωποι εργοδοτικών φορέων που παρελαύνουν ως «κοινωνικοί εταίροι» από τις συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής. Οπως επισήμανε, εκπρόσωποι του ΣΕΒ, του ΣΕΤΕ και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων χαιρέτισαν το νομοσχέδιο και τη συμβολή του στη διαμόρφωση «φιλικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος», στην επίλυση ζητημάτων που «εμποδίζουν» τις «επενδύσεις» και την «ανάπτυξη», ενώ κατέθεσαν και «βελτιωτικές» προτάσεις, προωθώντας την ατζέντα των αξιώσεών τους. Ετσι, τις προηγούμενες μέρες «αναστέναξαν τα έδρανα από φιλοφρονήσεις και εναγκαλισμούς εταίρων και κυβερνητικών υπουργών που οδηγούν το άρμα της "ανάπτυξης" εκεί που τα κέρδη θα αυγαταίνουν και ο λαός θα γίνεται θυσία για το καλό των λίγων».

ΣΤΑΔΙΟΥ
ΣΤΑΔΙΟΥ
Ο Β. Συρίγος έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στη στάση του επικεφαλής της δοτής ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, ο οποίος κλήθηκε ανάμεσα στους άλλους «κοινωνικούς εταίρους» να παίξει το ρόλο του... «εκπροσώπου» των εργαζομένων. «Από την αγωνία του να μην του ξεφύγει κανένας υπουργός, τις χαιρετούρες και τα χειροφιλήματα τα ξεκίνησε από τα λουλουδάδικα», καταλήγοντας στον υπουργό Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, σημείωσε ο Β. Συρίγος. Οσο για τις «παρακλήσεις» του προς τον υπουργό, τόνισε, αυτές δεν αφορούσαν την απροκάλυπτη παρέμβαση της κυβέρνησης στα συνδικάτα και την επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις, αλλά «ανησυχίες» σχετικά με τις «άσχημες συνέπειες αυτού του νομοσχεδίου, όσον αφορά τον ανταγωνισμό των υγιών επιχειρήσεων».

Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Β. Συρίγος αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων:

«Οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα Συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ συνεχίζουμε με μεγαλύτερη δύναμη, μαχητικότητα και αποφασιστικότητα τη δράση μας ενάντια στο κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο, διεκδικώντας σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής. Πατάμε πάνω στις κινητοποιήσεις που πρωτοστατήσαμε για να οργανωθούν το προηγούμενο διάστημα, με κορύφωση τις δυο απεργιακές μάχες 24 Σεπτέμβρη και 2 Οκτώβρη που πέταξαν στα σκουπίδια τους σχεδιασμούς κυβέρνησης, εργοδοτών και των "συν αυτώ", να περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα χωρίς να κουνηθεί φύλλο. Συνεχίζουμε.


Να πάρει τώρα πίσω η κυβέρνηση της ΝΔ το νομοσχέδιο - σκούπα για τους μισθούς των εργαζομένων και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες. Εχουμε ευθύνη να φτάσουμε παντού, σε κάθε χώρο εργασίας, να μεταφέρουμε αυτά που ετοιμάζουνε για να μας καταδικάσουν στη δουλειά χωρίς δικαιώματα, με συνδικάτα δεμένα χειροπόδαρα. Να μη μείνει κανείς χωρίς να γνωρίζει το μαύρο μέλλον που του ετοιμάζουν.

Καλούμε τα σωματεία με κάθε τρόπο, με στάσεις εργασίας, με Γενικές Συνελεύσεις, να ενημερώσουν τους συνάδελφους στους χώρους δουλειάς. Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τον αγώνα των εργαζομένων στους δήμους, τους υγειονομικούς που προχωρούν σε απεργία στις 23 του μήνα. Απαντάμε με νέο συλλαλητήριο την επόμενη βδομάδα, τη μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή».

Αλληλεγγύη στο λαό της Συρίας

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Β. Συρίγος καταδίκασε την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ και των εργαζομένων της Ελλάδας στο λαό της Συρίας, που βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για τη διαμαρτυρία που οργάνωσε χτες το πρωί στην πρεσβεία της Τουρκίας η Επιτροπή ενάντια στη Συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας για τις στρατιωτικές βάσεις, ενώ προανήγγειλε νέα μεγάλη διαδήλωση όταν η συγκεκριμένη Συμφωνία έρθει στη Βουλή.

Το υπουργείο σημαδεύτηκε ξανά με τα συνθήματα των εργαζομένων
Το υπουργείο σημαδεύτηκε ξανά με τα συνθήματα των εργαζομένων
Στην ίδια κατεύθυνση, τα συνθήματα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις επεμβάσεις δεν έλειψαν από την πορεία που ακολούθησε.


ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΣΥΝΤΑΓΜΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ