Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Συνεδριάζει με διευρυμένη σύνθεση το Σάββατο στη Λάρισα

Το Σάββατο 19/10 θα συνεδριάσει στη Λάρισα με διευρυμένη σύνθεση η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, στις 12 το μεσημέρι, σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τη συνεδρίαση «θα απασχολήσει η οργάνωση και ανασυγκρότηση των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων», καθώς «βασικό ζητούμενο είναι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα να αποκτήσει ουσιαστική λειτουργία, να συσπειρώνει στους Συλλόγους τη μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών και κτηνοτρόφων και να παίρνει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που απαιτούνται ώστε τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που προβάλλει να ικανοποιούνται και να ανακόπτει τη νέα επίθεση στη ζωή και το εισόδημα».

Στόχος είναι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα «να αναδεικνύει όλα τα προβλήματα που απασχολούν τη ζωή των κατοίκων στην ύπαιθρο, με το δυνάμωμα πρωτοβουλιών και κοινή δράση μαζί με το εργατικό κίνημα και τους αυτοαπασχολούμενους».

Παράλληλα, η ανακοίνωση - κάλεσμα αναφέρει ότι «θα συζητηθούν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, συνέπεια των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων και η αναθεώρηση της ΚΑΠ, η οποία θα κινηθεί σε ακόμη χειρότερη κατεύθυνση». Θα συζητηθούν «οι ανοιχτές και εξευτελιστικές τιμές κάτω και από το κόστος παραγωγής στα προϊόντα, η κερδοσκοπία σε βάρος μας από τις βιομηχανίες και τους εμπόρους με τις πλάτες και ευλογίες των κυβερνήσεων, το εμπάργκο στη Ρωσία που συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική καταστροφή μιας σειράς παραγωγών».

Οπως επισημαίνεται, «θα αποφασιστούν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου και η διοργάνωση πανελλαδικής σύσκεψης».

Σύσκεψη αγροτικών συλλόγων της Λάρισας

Στο μεταξύ, με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, μια σειρά αγροτοκτηνοτροφικών συλλόγων σε όλη τη χώρα προχωρούν σε συσκέψεις, πρωτοβουλίες συντονισμού, Γενικές Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες, αναδεικνύουν νέα Διοικητικά Συμβούλια και χαράσσουν τους άξονες της αγωνιστικής τους δραστηριότητας για το επόμενο διάστημα.

Την Τετάρτη 9/10 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου - Λυγαριάς. Σε αυτήν συζητήθηκαν τα ζητήματα που προκλήθηκαν τη φετινή καλλιεργητική περίοδο (χαμηλές τιμές δεντροκαλλιέργειας - αμπελοκαλλιέργειας, αποζημιώσεις ΕΛΓΑ, εξελίξεις στην απόσταξη διημέρων) και οι δράσεις του επόμενου διαστήματος.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκε η ανάγκη για τη συγκρότηση μετώπου διεκδίκησης και πάλης ώστε να υπάρξουν αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών, που για μια ακόμη χρονιά πλήττονται από τις χαμηλές τιμές και την απούλητη παραγωγή λόγω των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία και του ρωσικού εμπάργκο, σε συνεννόηση με συναδέλφους τους από περιοχές της Μακεδονίας. Οπως επισημάνθηκε, μέχρι το τέλος Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη Βέροια για τα ροδάκινα, στην οποία θα μετάσχουν και αγρότες της περιοχής. Στην ίδια βάση, στη σύσκεψη για μια ακόμη φορά τονίστηκε ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ικανοποιητική στρεμματική ενίσχυση στους ροδακινοπαραγωγούς.

Παράλληλα, έγινε αναφορά και στο πρόβλημα με τις χαμηλές τιμές στα αχλάδια, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Αμβυκούχων, Αντώνης Τσικριτσής, ενημέρωσε τους αγρότες για τις εξελίξεις γύρω από τη φετινή απόσταξη.

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας

Την Κυριακή 13/10 πραγματοποιήθηκε η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Αργολίδας.

Κατά τη διάρκειά της τονίστηκε η ανάγκη μαζικοποίησης των γραμμών του συλλόγου, συσπείρωσης των μικρομεσαίων παραγωγών του νομού με το αγωνιστικό πλαίσιο δράσης που προβάλλει.

Τις επόμενες μέρες θα γίνουν περιοδείες στα χωριά με σκοπό να δημιουργηθούν τοπικά παραρτήματα του συλλόγου, αλλά και να γίνουν νέες εγγραφές μελών. Τέλος, αποφασίστηκε οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου να πραγματοποιηθούν το διάστημα 23 - 27 Οκτώβρη.

Παγκρήτιο Συντονιστικό στις 21 Οκτώβρη

Τη Δευτέρα 21/10 θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο συνεδρίαση του Παγκρήτιου Συντονιστικού των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, στο Εργατικό Κέντρο, στις 6.30 μ.μ.

Σε σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα το Παγκρήτιο Συντονιστικό υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

«Η εμπειρία των αγώνων προηγούμενων χρόνων μάς έδειξε ότι ο οργανωμένος και συντονισμένος αγώνας, σε πανελλαδικό και παγκρήτιο επίπεδο, μπορεί να έχει αποτελέσματα και να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης.

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά τα προβλήματα παραμένουν αφού όλοι μαζί εφαρμόζουν με συνέπεια την ΚΑΠ, που με την επόμενη αναθεώρησή της θα γίνει ακόμη χειρότερη με στόχο να εξασφαλίσει την κερδοφορία των πολυεθνικών εταιρειών και να υπηρετεί τον ανταγωνισμό τους σε βάρος μας (...) Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Στη συνεδρίαση θα συζητηθούν η οργάνωση της δράσης και ο συντονισμός σε επίπεδο Κρήτης για να μπορέσουμε να αποκρούσουμε πιο αποτελεσματικά την επίθεση που δεχόμαστε».

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται από χτες οι αρχαιρεσίες που πραγματοποιεί ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων, οι οποίες θα συνεχιστούν με το εξής πρόγραμμα: Σήμερα Πέμπτη (5 μ.μ. - 8 μ.μ.) στα Πραιτώρια (παλιό Δημοτικό Σχολείο). Αύριο Παρασκευή (5 μ.μ. - 8 μ.μ.) στο Τεφέλι (καφενείο Βουγιούκα Νίκου). Το Σάββατο 19/10 (5 μ.μ. - 8 μ.μ.) στο Μεσοχωριό (καφενείο Σταύρου). Την Κυριακή 20/10 (5 μ.μ. - 8 μ.μ.) στον Χάρακα (πρώην καφετέρια ΜΠΟΚΟΚΟ).

Παράλληλα, την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του δάκου προκειμένου να διασωθεί η ελαιοπαραγωγή ζητά η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων με ανακοίνωσή της. Οπως τονίζει, και η φετινή σοδειά της ελιάς κινδυνεύει εξαιτίας του ελλιπούς προγράμματος δακοκτονίας και διεκδικεί: Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά, άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του. Να μην ιδιωτικοποιηθεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς. Να γίνουν άμεσα όσοι δολωματικοί ψεκασμοί απαιτούνται για να διασωθεί η φετινή χρονιά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ