Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
«Στάζουν μέλι» ο ΣΕΒ και οι υπόλοιπες Ενώσεις του κεφαλαίου

«Ανήσυχος» για «τον ανταγωνισμό των υγιών επιχειρήσεων» ο επικεφαλής της δοτής ηγεσίας της ΓΣΕΕ, Παναγόπουλος

Τα εύσημα του ΣΕΒ και των άλλων Ενώσεων του κεφαλαίου εισέπραξε η κυβέρνηση της ΝΔ στη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής για το λεγόμενο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο - σκούπα.

Στη συνεδρίαση είχαν κληθεί οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς να εκφράσουν γνώμη και τόσο οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ όσο και του ΣΕΤΕ και των Βιομηχανικών Επιμελητηρίων χαιρέτισαν το νομοσχέδιο, αφού - όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Μ. Μητσόπουλος, διευθυντής του τομέα επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ρυθμιστικών πολιτικών του ΣΕΒ - «συμβάλλει θετικά στη διαμόρφωση ενός φιλικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος», με την Κ. Δασκαλάκη, υπεύθυνη του τομέα απασχόλησης και αγοράς εργασίας του ΣΕΒ, να συμπληρώνει πως «προβλέπει πρακτικές λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα τα οποία για χρόνια εμπόδιζαν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη», όπως βαφτίζονται τα «εμπόδια» των εργατικών δικαιωμάτων για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Κ. Μίχαλος, είπε ότι «δεν μπορούμε παρά να καλωσορίσουμε τις θετικές παρεμβάσεις που προωθεί με στόχο την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών εμποδίων και την επιτάχυνση μιας σειράς διαδικασιών για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος της χώρας».

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου, μιας που... τρώγοντας έρχεται η όρεξη, κατέθεσαν και «βελτιωτικές» προτάσεις, απαιτώντας από την κυβέρνηση της ΝΔ να υλοποιήσει και το υπόλοιπο από το 30% των αξιώσεών τους που κατά δήλωσή τους δεν πρόλαβε να υλοποιήσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά, ο ΣΕΒ πρότεινε την πλήρη κατάργηση της διαιτησίας, την πλήρη υπερίσχυση των επιχειρησιακών ΣΣΕ έναντι των κλαδικών κ.ά.

Ως ...«εκπρόσωπος» των εργαζομένων είχε κληθεί ο επικεφαλής της δοτής ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ο οποίος επιβεβαιώνοντας το ρόλο του ως ανθρώπου της εργοδοσίας στο συνδικαλιστικό κίνημα, δεν είπε ούτε λέξη για την απροκάλυπτη παρέμβαση της κυβέρνησης στα συνδικάτα, δεν έβγαλε «κιχ» για την «ηλεκτρονική ψηφοφορία» στη λήψη αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων, ενώ έφτασε να ισχυριστεί ότι το νομοσχέδιο επαναφέρει και θετικές ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τα «ατομικά δικαιώματα» των εργαζομένων! Η μόνη... παράκλησή του προς τον υπουργό ήταν σε ό,τι αφορά το «ηλεκτρονικό μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων», για το οποίο είπε: «Θα παρακαλούσα τον υπουργό και θα παρακαλούσα κι αν είναι δυνατόν στην αίθουσα αυτή, αυτό να δηλώσει ότι το αποσύρει». Παρακάλεσε ακόμα τον υπουργό «να ξαναδείτε» το θέμα της διαιτησίας. Ολα αυτά μάλιστα με «ανησυχία» για τις «άσχημες συνέπειες αυτού του νομοσχεδίου, όσον αφορά τον ανταγωνισμό των υγιών επιχειρήσεων» (!), όπως χαρακτηριστικά είπε. Τα όσα ανέφερε επισφραγίστηκαν και με την παραπάνω από θερμή χειραψία που αντάλλαξε με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη.

ΚΚΕ: Η «άκρα του τάφου σιωπή» στους χώρους δουλειάς δεν θα περάσει

Παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, καταρχάς ανέφερε ότι τα όσα είπε ο τάχα εκπρόσωπος των εργαζομένων και οι θερμές χειραψίες του με τον Αδ. Γεωργιάδη είναι μια ακόμα απόδειξη ότι αυτή η «ομάδα» στη ΓΣΕΕ «θέλει να βάλει πλάτη στις ανατροπές σε βάρος των εργαζομένων» και κάλεσε τους εργαζόμενους «να την απαξιώσουν ακόμα περισσότερο».

Σημείωσε ότι αυτό που επιδιώκεται με το νομοσχέδιο, που είναι συνέχεια των διατάξεων της προηγούμενης κυβέρνησης, είναι στους χώρους δουλειάς «να μην υπάρχει τίποτα, να εφαρμόζουν ό,τι θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Εξαιρέσεις και πάλι εξαιρέσεις και πάνω από όλα ο υπερυπουργός να είναι αυτός που θα καθορίζει ποιος θα αμείβει τι και με ποιους όρους».

Ειδική αναφορά έκανε και στις ρυθμίσεις για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα λέγοντας ότι «υπάρχει η ωμή παρέμβαση της κυβέρνησης στο συνδικαλιστικό κίνημα» και ότι προετοιμάζουν «μαύρες λίστες» για όσους αγωνίζονται. «Η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει άκρα του τάφου σιωπή στους εργασιακούς χώρους, όμως αυτό δεν πρόκειται να γίνει», κατέληξε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι ευχαριστημένοι(16/9/2021)
Νέες ρυθμίσεις για fast track επενδύσεις(16/4/2021)
Ψηφίστηκε ο «φερετζές» της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης...(9/9/2017)
Επαινοι από τον ΣΕΒ(5/1/2011)
Χέρι - χέρι κυβέρνηση και ΣΕΒ(15/5/2010)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org