Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Στους δρόμους και οι εργαζόμενοι στους δήμους

Πανελλαδική στάση εργασίας σήμερα και πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο

Σε πανελλαδική στάση εργασίας (έναρξη βάρδιας έως 11 π.μ.) κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στους δήμους, ενάντια στο αντιλαϊκό «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο πέρα από το χτύπημα στις ΣΣΕ και τη συνδικαλιστική δράση, με το άρθρο 179 διευκολύνει παραπέρα την εκχώρηση υπηρεσιών των δήμων σε ιδιώτες.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στα Χαυτεία, όπως και σε συμμετοχή στις επόμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει ο κλάδος, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 19/10 - στο πλαίσιο του οποίου καλεί σε συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Βάθης - και στην αποχή από κάθε υπερωριακή εργασία το Σαββατοκύριακο.

Αποκαλύπτοντας το περιεχόμενο του αντιλαϊκού νομοσχεδίου, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής υπογραμμίζει ότι «πέρα από τις δυσκολίες και τα εμπόδια που βάζει στις μαζικές διαδικασίες και στην απεργία, πέρα από το ηλεκτρονικό φακέλωμα και την καταβαράθρωση των κλαδικών Συμβάσεων, διευκολύνει ακόμα περισσότερο τους επιχειρηματίες να διεισδύσουν στους δήμους. (...) Δίνεται η δυνατότητα για επενδύσεις όπου και με όποιους όρους θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ξεσαλώνοντας σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος, και προβλέπονται κυρώσεις κατά δημοσίων υπαλλήλων αν δεν ανταποκρίνονται άμεσα στις προσταγές των "επενδυτών" (...). Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατώτατη πειθαρχική ποινή που προβλέπεται είναι η προσωρινή παύση τριών μηνών».

Το κλαδικό Συνδικάτο διεκδικεί: Να αποσύρει τώρα η κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο στο σύνολό του, καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, καμία περικοπή στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Χτες, σε σωματεία δήμων της Αττικής, πραγματοποιήθηκαν Γενικές Συνελεύσεις, πολλές από αυτές μαζικές, προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά οι εργαζόμενοι για το περιεχόμενο του αντεργατικού εκτρώματος. Συνελεύσεις έχουν προγραμματιστεί και για σήμερα νωρίς το πρωί, πριν την κινητοποίηση, ενώ αναμένεται να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες.

Στη μάχη σε όλη τη χώρα

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη σημερινή στάση εργασίας με παράλληλη κινητοποίηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στις 9 π.μ. Επίσης, καλεί στο πανελλαδικό συλλαλητήριο και στη συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης το Σάββατο 19/10.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Ιωαννίνων καλεί σήμερα σε συγκέντρωση στο εργοτάξιο και παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου στις 9.30 π.μ., ενώ έχει προγραμματίσει τη Γενική Συνέλευσή του για την Τρίτη 22/10.

Ανάλογη ανακοίνωση - κάλεσμα έχει βγάλει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ νομού Λάρισας.

Χέρι χέρι αντεργατικά μέτρα και ένταση της τρομοκρατίας

Στο μεταξύ, το γεγονός ότι η προώθηση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών και γενικότερα το πέρασμα αντεργατικών μέτρων πάει χέρι χέρι με την ένταση της τρομοκρατίας αναδεικνύει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγ. Αναργύρων.

Σε ανακοίνωσή του μπροστά στη χτεσινή του Γενική Συνέλευση, σημείωνε μεταξύ άλλων: «Η νέα δημοτική αρχή, πολύ πριν ψηφιστεί το λεγόμενο "αναπτυξιακό νομοσχέδιο", προχωρά στην αποφασιστική εφαρμογή του. Χαρακτηριστικά, παρά το γεγονός ότι καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου (...), έλαβε την απόφαση επί της ουσίας, μέσω της Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία έχει την πλειοψηφία, για την είσοδο ιδιωτών στο τμήμα ηλεκτροφωτισμού και μάλιστα υπό την προωθημένη μορφή της χορηγίας». Παράλληλα, ο δήμαρχος έχει δηλώσει στο Σωματείο ότι «σε όποια υπηρεσία υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, θα προχωρά στη σύμπραξη με ιδιώτες».

Ακόμα καταγγέλλει ότι το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο «για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε με την παρουσία τριών περιπολικών της αστυνομίας απέναντι από το δημαρχείο, ενώ μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου παρευρίσκονταν 5 άτομα της ασφάλειας με πολιτικά καθώς και 2 μπράβοι της νύχτας, γνωστοί χρυσαυγίτες της περιοχής».

«Οποιαδήποτε επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων, οποιαδήποτε ενέργεια που θα βάλει σε κίνδυνο τη δουλειά μας και το ψωμί των παιδιών μας, θα είναι για εμάς τους εργαζόμενους αιτία πολέμου», ξεκαθαρίζει το Σωματείο και καλεί σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πανελλαδική στάση εργασίας αύριο από τους εργαζόμενους στους δήμους(23/6/2020)
Στάση εργασίας με αιχμή το αίτημα για σταθερή δουλειά(18/1/2017)
Διήμερο δράσης ενάντια στο νέο νόμο(30/7/2013)
Κάλεσμα ενιαίας αγωνιστικής δράσης(20/11/2010)
Ξεκινάει τριήμερη κινητοποίηση(18/11/2010)
ΑΤΙΤΛΟ(3/10/2008)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org