Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΑΙΓΑΙΑΚΗ ΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ
Συντονισμένο αγωνιστικό μήνυμα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική σε Υγεία και Προσφυγικό

ΛΗΜΝΟΣ
ΛΗΜΝΟΣ
«Δώστε λεφτά για Πρόνοια - Υγεία, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία», «Κλείστε τα hot spot, τα κέντρα - φυλακές, να μην εγκλωβίζονται ανθρώπινες ζωές» και «Κάναν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών, όχι στους πολέμους των ιμπεριαλιστών» είναι μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν την Τρίτη 15/10 στις συντονισμένες και πολύμορφες πρωτοβουλίες που οργανώθηκαν σε Σάμο, Ικαρία, Χίο, Λέσβο, Λήμνο, Κω και Ρόδο, στο πλαίσιο της Παναιγαικής Μέρας Δράσης για την Υγεία και το Προσφυγικό.

Με αποφάσεις Εργατικών Κέντρων, Νομαρχιακών Τμημάτων της ΑΔΕΔΥ, σωματείων και φορέων πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, εξορμήσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας σε νοσοκομεία και δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας.

Τα αιτήματα αιχμής των σωματείων και των μαζικών φορέων των νησιών είναι τα εξής:

  • Αμεση και πλήρης στελέχωση όλων των μονάδων Υγείας των νησιών, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδοχή. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Κανένας άνεργος, ανασφάλιστος, Ελληνας ή πρόσφυγας, χωρίς δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες δομές Υγείας και στα νοσοκομεία.
  • Αμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων - μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα, να κλείσουν τα hot spots. Μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε κέντρα φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες. Να καταργηθεί η Συμφωνία Ελλάδας - ΕΕ - Τουρκίας, να σταματήσουν η καταστολή και ο διπλός εγκλωβισμός τους. Να αποζημιωθούν όσοι έχουν υποστεί ζημιές.
Στη Σάμο

ΛΕΣΒΟΣ
ΛΕΣΒΟΣ
Με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων, συλλόγων και μαζικών φορέων πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση στη Σάμο, που έγινε με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου.

Στον απόηχο των σοβαρών επεισοδίων στο ΚΥΤ της Σάμου το βράδυ της Δευτέρας, εκφράστηκε η αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους, στα θύματα του πολέμου και της φτώχειας, καταγγέλθηκε έντονα η πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, ενώ παράλληλα αναδείχθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις στις μονάδες Υγείας του νησιού.

Για τα αιτήματα και τις θέσεις τους, οι διοργανωτές ενημέρωσαν στα Αγγλικά πρόσφυγες και μετανάστες.

Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυναν η Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, και ο Σταμάτης Φιλιππής, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.

Στη Χίο

Οι αγωνιστικές δράσεις στη Χίο ξεκίνησαν από το Νοσοκομείο. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε με κάλεσμα του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Συλλόγου Γυναικών και του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο (ΣΕΣΝΟΧ).

Στο ραντεβού ανταποκρίθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι του νοσοκομείου, υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενώ δυναμικό «παρών» έδωσαν και μέλη του Παγχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία.

ΧΙΟΣ
ΧΙΟΣ
Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην είσοδο της Απλωταριάς.

Στην Ικαρία

Στην Ικαρία πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στην πλατεία Ευδήλου, με τη συμμετοχή εργαζομένων, συνταξιούχων, ανέργων, γυναικών από κάθε γωνιά του νησιού.

Στην κινητοποίηση μίλησαν: Ο Αποστόλης Δημόπουλος από το Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου, ο Σωτήρης Κόχυλας εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Νίκος Καλαφάτης από το Σωματείο Συνταξιούχων Μισθωτών και η Πόπη Λάκκα από την Ενωση Δημοκρατικών Γυναικών, η οποία αναφέρθηκε στην καμπάνια των γυναικών της Ικαρίας με συλλογές υπογραφών, με αιχμή τις τεράστιες ελλείψεις στην Παιδιατρική και στη Γυναικολογική Κλινική του νοσοκομείου.

Εκ μέρους της Επιτροπής Γονέων του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ευδήλου, ο Γιάννης Κράτσας «έθεσε προ των ευθυνών τους το υπουργείο Παιδείας, τον τοπικό βουλευτή, την Περιφέρεια, τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης για το ζήτημα της ανεπαρκούς φοίτησης παιδιών με ειδικές ανάγκες λόγω έλλειψης δασκάλων και θεραπευτών, καθώς και της μη μεταφοράς τους στο σχολείο».

Στη Ρόδο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων της Νότιας Ρόδου, ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου Υγείας να σταματήσουν οι εφημερίες στο Περιφερειακό Ιατρείο Γενναδίου.

ΣΑΜΟΣ
ΣΑΜΟΣ
Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Σύλλογος Γονέων του Δημοτικού Σχολείου Γενναδίου. Συμμετείχαν επίσης οι πρόεδροι των χωριών.

Η Γραμματεία της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα τοπικά συμβούλια των χωριών να ψηφίσουν τα δίκαια αιτήματά της.

Επόμενο αγωνιστικό ραντεβού είναι την Παρασκευή 1/11, στις 11 π.μ., σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Νοσοκομείου.

Στη Λέσβο

Πικετοφορία στην πόλη της Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης, με πρωτοβουλία του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.

Το πρωί, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου, συνταξιούχοι και υγειονομικοί πραγματοποίησαν παρέμβαση στην είσοδο του Νοσοκομείου, καλώντας το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να συμμετάσχει στην απογευματινή κινητοποίηση.

Στη Λήμνο

Στη Λήμνο, με μαζική συμμετοχή εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, κατοίκων του νησιού, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση στο Νοσοκομείο.

Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, της Ενωσης Ιατρών του Νοσοκομείου, του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο και του Ιατρικού Συλλόγου.

ΡΟΔΟΣ
ΡΟΔΟΣ
Από τη συγκέντρωση εγκρίθηκαν δύο ψηφίσματα: Για την Υγεία - Πρόνοια, το οποίο επιδόθηκε στον εκτελούντα χρέη διοικητή του Νοσοκομείου, και για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό.

Στην Κω

Στην Κω, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου, όπου κατατέθηκε υπόμνημα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται την επόμενη βδομάδα σε παρέμβαση στον δήμαρχο του νησιού, κινητοποίηση στο προαύλιο του Νοσοκομείου και πορεία στην πόλη.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org