Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΘΕΣΜΟΙ»
«Κόβουν» και «ράβουν» για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Με ορόσημο τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 4 Δεκέμβρη συνεχίζονται οι αντιλαϊκές διεργασίες γύρω από το κλείσιμο του 4ου κύκλου της «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», ενώ οι χτεσινές συνεννοήσεις της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ευρωπαϊκών «θεσμών» στην Αθήνα επικεντρώθηκαν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, στις «εκκρεμότητες» του τραπεζικού συστήματος, στα Εργασιακά και σε θέματα του προϋπολογισμού στον τομέα Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, τα πρωτογενή πλεονάσματα στο φετινό προϋπολογισμό κλειδώνουν πάνω από το στόχο (3,5% του ΑΕΠ), ενώ οι επεξεργασίες συνεχίζονται γύρω από τους τρόπους κάλυψης των «δημοσιονομικών κενών» για το 2020.

Ειδικότερα, το σύνολο των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ θα ενσωματωθεί στον νέο κρατικό προϋπολογισμό, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση αναφορικά με τις νέες μειώσεις στη φορολογία επί των επιχειρηματικών κερδών και τις άλλες παρεμβάσεις για τη στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, ενώ την ίδια ώρα αναζητούνται «αντίμετρα» στην προωθούμενη ρύθμιση για τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στη φορολογική κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων (9% από 22%). Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως για παράδειγμα η τόνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, από τις οποίες αναμένεται ότι θα υπάρχει σημαντικό εισπρακτικό αποτέλεσμα. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και διατάξεις για το «πλαστικό χρήμα» και την πάγια ρύθμιση που αφορά την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητείται η αύξηση του ελάχιστου ποσοστού της ετήσιας δαπάνης για κατανάλωση με «πλαστικό χρήμα», προκειμένου να κατοχυρωθεί το αφορολόγητο.

Οι επαφές στην Αθήνα με τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς» ολοκληρώνονται σήμερα με ατζέντα τα ζητήματα της Ενέργειας, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δημόσια διοίκηση και την ψηφιακή διακυβέρνηση. Την Παρασκευή θα υπάρξει μια τελική συνάντηση με το κλιμάκιο του ΔΝΤ, το οποίο θα παραμείνει για δύο ακόμα μέρες στην Αθήνα, δείχνοντας «ειδικό ενδιαφέρον», όπως αναφέρθηκε, για θέματα τραπεζών, για τα Εργασιακά και για τα Δημοσιονομικά.

«Θηλιές» πλειστηριασμών στη λαϊκή κατοικία

Την ίδια ώρα, στα σκαριά βρίσκονται η πλήρης ανάπτυξη και η ενεργοποίηση του αντιλαϊκού νομικού πλαισίου σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση των πλειστηριασμών απέναντι στη λαϊκή στέγη και την πρώτη κατοικία, ενώ δρομολογούνται και παραπέρα παρεμβάσεις με στόχο την απαλλαγή των τραπεζών από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων.

Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν επί τάπητος σε ξεχωριστές συναντήσεις που είχαν χτες τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ευρωπαϊκών «θεσμών» με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς και με τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζικών ομίλων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε αυτήν τη φάση οι «θεσμοί» εστιάζουν στην τόνωση της ανάπτυξης και βέβαια στο ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν οι τράπεζες σε αυτή την κατεύθυνση με την αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης προς τις ισχυρές επιχειρήσεις. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται για τη διαχείριση των «μη εξυπηρετούμενων» δανείων, ήδη υπάρχουν τα κατάλληλα «εργαλεία».

Σε αυτό το πλαίσιο:

  • Θέμα λίγου χρόνου είναι η πλήρης λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, για τον έλεγχο τόσο των υποθέσεων που ήδη έχουν ενταχθεί σε καθεστώς «προστασίας», όσο και αυτών που εκκρεμούν στα δικαστήρια.

Η διαδικασία προβλέπει την απευθείας πρόσβαση των τραπεζών (μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας) στα φορολογικά στοιχεία που τηρούνται στο Taxis, προκειμένου να διαπιστώνουν κατά πόσο τηρούνται τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια «προστασίας», που ενδέχεται να έχουν μεταβληθεί στη συνέχεια (π.χ. λόγω οριακής αύξησης των εισοδημάτων του λαϊκού νοικοκυριού). Βέβαια, οι τράπεζες με συνοπτικές διαδικασίες θα μπορούν να προσκομίζουν στα δικαστήρια τα στοιχεία που αντλούν μέσω της πλατφόρμας.

  • Προωθείται το νομοσχέδιο αναφορικά με την παροχή και νέας δέσμης κρατικών εγγυήσεων, που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που οι τράπεζες και άλλοι εμπλεκόμενοι «επενδυτές» εμφανίσουν χασούρα στο πλαίσιο της διαχείρισης των κάθε είδους προβληματικών δανείων.

Πρόκειται για το νέο εργαλείο στήριξης των τραπεζών και των επιχειρηματικών ομίλων, που θα φέρει την «κωδική» ονομασία «Ηρακλής». Λόγος γίνεται για παροχή κρατικών εγγυήσεων της τάξης των 9 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, θα τιτλοποιήσουν και στη συνέχεια θα μεταβιβάζουν σε επενδυτές προβληματικά δάνεια ύψους μέχρι 30 δισ. ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο, το ελληνικό κράτος αναμένεται να δώσει εγγυήσεις για το τμήμα των προβληματικών δανείων που έχουν ισχυρές διασφαλίσεις, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη υποθήκης στην πρώτη κατοικία ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι σχεδιάζουν να προχωρήσουν από το 2020 σε νέες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, ευελπιστώντας στο «ενδιαφέρον» ιδιωτών επενδυτών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ