Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την πτώχευση του ομίλου

Στους εργαζόμενους στις ξενοδοχειακές μονάδες που διαχειρίζεται ο τουριστικός κολοσσός «Thomas Cook», ο οποίος κήρυξε τις προηγούμενες μέρες πτώχευση, απευθύνεται η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ και τους καλεί «να απευθυνθούν στα σωματεία τους, να μη μείνει κανείς μόνος απέναντι στους σχεδιασμούς της μεγαλοεργοδοσίας».

Η πτώχευση της επιχείρησης «Thomas Cook» αφήνει «στον αέρα» δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία στη Ρόδο, στην Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδας. «Πρόκειται για εξέλιξη που αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι τα εργασιακά δικαιώματα συνθλίβονται από τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων σε κάθε κλάδο, από τον οποίο δεν γλιτώνουν ούτε οι τουρίστες που ακριβοπληρώνουν τις διακοπές και την αναψυχή», σημειώνει η Γραμματεία. Οπως τονίζει, η «ανάπτυξη για όλους» που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ «έχει χώρο μόνο για τους μεγάλους εγχώριους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, που είτε μεγεθύνονται είτε συγχωνεύονται είτε πτωχεύουν», αφήνοντας «στο απυρόβλητο τα κέρδη τους» και «φορτώνοντας τις ζημιές στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους».

Οι εξελίξεις που δρομολογεί η πτώχευση της επιχείρησης πρέπει να συναντήσουν τη «συντονισμένη, αγωνιστική απάντηση» των σωματείων στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος, «ώστε να εξασφαλιστούν οι δουλειές, οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων», υπογραμμίζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Τέλος, με αφορμή την εξέλιξη αυτή, επισημαίνει την ανάγκη «να ανοίξει συνολικά η συζήτηση για το δικαίωμα των εργαζομένων στις διακοπές και την αναψυχή που εκμεταλλεύονται μονοπωλιακοί κολοσσοί, καθιστώντας τον τουρισμό πανάκριβο εμπόρευμα».

Να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων από τις συνέπειες της πτώχευσης του ομίλου «Thomas Cook» απαιτεί και η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ. Οπως εξηγεί, το νησί της Ρόδου επηρεάζεται άμεσα «καθώς o εν λόγω όμιλος έχει στην ιδιοκτησία του το ξενοδοχείο "Sunwing" και ενοικιασμένο το "Miramare"», ενώ «έχει πολλές αποκλειστικές συνεργασίες με μεγάλες μονάδες καθώς και μονάδες που λειτουργούν με τη μορφή του franchise».

«Γνωρίζουμε καλά ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι πρώτοι που την πληρώνουν είναι οι εργαζόμενοι», σημειώνει η Γραμματεία Ρόδου και απαιτεί μέτρα ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του προσωπικού συνολικά στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νησιού εξαιτίας αυτής της εξέλιξης.

Νωρίς χτες το πρωί, συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν εξόρμηση στο ξενοδοχείο «Sunwing» στη Ρόδο, ενημέρωσαν τους εργαζόμενους και συζήτησαν μαζί τους, δηλώνοντας πως θα βρεθούν δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν εφόσον υπάρξουν περαιτέρω αρνητικές εξελίξεις. Τους κάλεσαν να μην εφησυχάζουν και να παραμένουν ενωμένοι και σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τις όποιες εξελίξεις.

Τις επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσουν οι χιλιάδες ξενοδοχοϋπάλληλοι που δουλεύουν σε συνεργαζόμενα με τον τουριστικό κολοσσό ξενοδοχεία επισημαίνει και η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, ήδη δύο τέτοιες ξενοδοχειακές ομάδες στο νομό Ηρακλείου έκλεισαν, ενώ και τα υπόλοιπα «θα κλείσουν νωρίτερα από το τέλος της σεζόν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μη συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα και έτσι να χάσουν το επίδομα ανεργίας». Απαιτεί «να πληρωθούν και να ασφαλιστούν κανονικά όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι που δουλεύουν σε ξενοδοχεία της "Thomas Cook" ή σε συνεργαζόμενα μέχρι το τέλος της σεζόν», ενώ καλεί τους εργαζόμενους να μην εφησυχάζουν και να βρίσκονται σε ετοιμότητα να διεκδικήσουν τις δουλειές, τους μισθούς και τα δικαιώματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ