Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η «εξυγίανση» της ΔΕΗ συνεχίζεται...

«Η ΔΕΗ απέφυγε τη χρεοκοπία, αλλά η προσπάθεια για την εξυγίανσή της συνεχίζεται», δήλωσε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης που καταγράφουν μικρότερες ζημιές στο α' εξάμηνο του 2019 συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα ως «πράσινο φως» για τη συνέχεια της «απελευθέρωσης» που οδηγεί σε αυξήσεις στα τιμολόγια και ενεργειακή φτώχεια για το λαό, όσο και σε νέο γύρο επίθεσης στους εργαζόμενους στην επιχείρηση.

Ο υπουργός επανέλαβε την πρόσφατη δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη από τη Ν. Υόρκη ότι στην Ελλάδα δεν θα λειτουργεί καμία λιγνιτική μονάδα μέχρι το 2028, ισχυριζόμενος ότι αυτό θα γίνει «με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας» και ένα «ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων», ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη από το κλείσιμο των μονάδων.

Πρόσθεσε ότι η «απολιγνιτοποίηση» αποτελεί το πρώτο μέτρο για την «εξυγίανση» της ΔΕΗ, καθώς εξαιτίας του ύψους στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι τιμές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, εάν οι λιγνιτικές μονάδες έκλειναν, ακόμη και αν «οι εργαζόμενοι συνέχιζαν να πληρώνονται με τα χρήματα που παίρνουν σήμερα, οι μονάδες αυτές θα στοίχιζαν φθηνότερα στη ΔΕΗ, απ' ό,τι σήμερα που λειτουργούν».

Κατά τ' άλλα ο Κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι θα προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα η «μερική ιδιωτικοποίηση» του ΔΕΔΔΗΕ και εντός του Οκτώβρη θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία η ΔΕΗ θα πάψει να λειτουργεί ως ΔΕΚΟ και να μπορέσει «να λειτουργήσει με τον τρόπο που λειτουργούν οι ανταγωνιστές της, οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις σε δευτερόλεπτα, ενώ η ΔΕΗ πάει με τον αραμπά». Τέλος, ανέφερε ως βασικό μέτρο του κυβερνητικού σχεδίου την επέκταση δραστηριότητας της ΔΕΗ στις ΑΠΕ.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του α' εξαμήνου της επιχείρησης καταγράφονται ζημιές ύψους 274,8 εκατ. ευρώ έναντι 518 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο πέρσι (μείωση 48,5%), με τον συνολικό τζίρο να αυξάνεται στα 2,305 δισ. ευρώ, ενώ το ΕΒΙΤDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) σημείωσε άνοδο κατά 18,4% στα 108,6 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ