Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΟΡΙΑ - ΛΕΣΒΟΣ
Τραγικός θάνατος πεντάχρονου προσφυγόπουλου

Την ώρα που η κυβέρνηση κλιμακώνει την πολιτική της καταστολής και του διπλού εγκλωβισμού

Σε άθλιες συνθήκες διαμένουν χιλιάδες εγκλωβισμένοι
Σε άθλιες συνθήκες διαμένουν χιλιάδες εγκλωβισμένοι
Τραγωδία χτες στη Μόρια στη Λέσβο. Ενα πεντάχρονο προσφυγόπουλο έχασε τη ζωή του μετά από δυστύχημα με φορτηγό αυτοκίνητο, το οποίο συνέθλιψε το αγοράκι ενώ αυτό έπαιζε σε χαρτόκουτα. Το τραγικό περιστατικό έρχεται να προσθέσει ένα ακόμα θύμα στον μοιραίο κατάλογο - αποτέλεσμα της απάνθρωπης κατάστασης που επικρατεί στους καταυλισμούς, όπου χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε συνθήκες συνωστισμού και έλλειψης των στοιχειωδών υποδομών.

Το αγοράκι από το Αφγανιστάν έχασε τη ζωή του όταν, ευρισκόμενο μέσα σε χαρτόκουτα, το πάτησε φορτηγό στην αυλή ενός κτιρίου που χρησιμοποιείται από μια επιχείρηση αλλά και από ΜΚΟ που διένειμε είδη πρώτης ανάγκης στον καταυλισμό. Το φορτηγό, που βρισκόταν εκεί για δουλειά της επιχείρησης, παρέσυρε κάνοντας όπισθεν τη χαρτόκουτα, με αποτέλεσμα το παιδί να χάσει τη ζωή του. Την ώρα εκείνη, πρόσφυγες βρίσκονταν στο σημείο, περιμένοντας να πάρουν ρούχα. Η αστυνομία διερευνά τις συνθήκες του δυστυχήματος και έχει προσαγάγει τον οδηγό του φορτηγού.

Τις συνθήκες κόλασης που επικρατούν στα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης των «Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης» (ΚΥΤ) στα νησιά επιβεβαιώνουν τα αριθμητικά στοιχεία των διαμενόντων: Στη Μόρια «ζουν» 12.022 άνθρωποι, με χωρητικότητα 3.000! Από αυτούς περίπου 5.000 μένουν στον περίκλειστο χώρο του, ενώ οι υπόλοιποι σε χωράφια γύρω από τον καταυλισμό. Σε όλο το νησί διαμένουν 14.277 ξεριζωμένοι. Στη Χίο ζουν 3.853 άνθρωποι, από τους οποίους οι 3.544 στο τοπικό ΚΥΤ, το οποίο έχει χωρητικότητα 1.014. Στη Σάμο ζουν 5.527, από τους οποίους η συντριπτική πλειοψηφία (5.251) ζουν έξω από το ΚΥΤ, το οποίο χωράει 648 άτομα. Στη Λέρο ζουν 1.582 άτομα, τα 1.351 στο τοπικό ΚΥΤ, που χωράει 860. Στην Κω ζουν 3.499, οι 2.999 στο τοπικό ΚΥΤ, που χωρά 816 άτομα. Συνολικά, 28.829 πρόσφυγες και μετανάστες ζουν εγκλωβισμένοι στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

«Σφίγγει τα λουριά» στη βάση της απαράδεκτης συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας

Στο μεταξύ, την κλιμάκωση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ σηματοδοτούν οι δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να «σφίξει τα λουριά» στα σύνορα, με στόχο την αποτροπή. Οπως είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο υπό τον πρωθυπουργό, «αποφασίστηκε η ενίσχυση της επιτήρησης των συνόρων, τόσο των θαλάσσιων όσο και των χερσαίων». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «οσονούπω δεν θα περνάει κανείς από τον Εβρο, γιατί θα σφραγιστεί», όσο δε για τα νησιά, αν και δεν μπορούν να σφραγιστούν, «θα κάνουμε ό,τι πιο κοντινό υπάρχει σε αυτό». Προς αυτήν την κατεύθυνση ανήγγειλε την αύξηση των μέσων επιτήρησης «σε όλο το μήκος και πλάτος των συνόρων, χερσαίων και θαλασσίων», τονίζοντας βέβαια ότι η «αυστηρότερη επιτήρηση» δεν εξασφαλίζει και την πλήρη αποτροπή... Οσο για το τι εννοεί «σφράγισμα» του Εβρου, έκανε λόγο για περισσότερα παρατηρητήρια και μέσα περιπολίας, μέτρα που θα εκπέμπουν «αυστηρότερο σήμα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα παρατηρητήρια είναι του στρατού, αλλά επειδή «δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να εμπλέξουμε το στρατό κανονικά σε αυτήν την υπόθεση, θα βοηθά με μέσα κυρίως να ελέγξει την κατάσταση όσο μπορεί».

Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφερόμενος στις ενέργειες του αρμόδιου υπουργού για τη Μετανάστευση, Γ. Κουμουτσάκου, είπε ότι «πιέζει» για ισχυρότερη παρουσία από τη Frontex και περισσότερα ΝΑΤΟικά πλοία, όμως το ΝATO «δεν ιδρώνει» για το ζήτημα, αποδεικνύοντας ότι το Προσφυγικό ήταν η πρόφαση της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης για να μονιμοποιηθεί η παρουσία της λυκοσυμμαχίας στο Αιγαίο.

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στη δράση των ΜΚΟ και, επιβεβαιώνοντας ότι λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, είπε ότι διαχειρίζονται στρατόπεδα και ότι «αν ζητήσω να ρωτήσω τι γίνεται μέσα, θα μου πουν "δεν σε αφορά"».

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Μάλτας, παρουσία του Ευρωπαίου επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου και της φινλανδικής προεδρίας της ΕΕ, σε ένα μέτρο - «ασπιρίνη», συμφώνησαν ότι όσοι διασώζονται στη Μεσόγειο θα αποβιβάζονται σε λιμάνια της Ιταλίας, της Μάλτας και, αν παραστεί ανάγκη, και της Γαλλίας. Αυτή η «κατανομή» θα έχει ισχύ για ένα εξάμηνο και κάθε χώρα που συμμετέχει θα μπορεί να αποσυρθεί όποτε το επιθυμεί. Οπως δήλωσε δε η εκπρόσωπος της Κομισιόν αρμόδια για ζητήματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, η Επιτροπή στο πλαίσιο της «υποστήριξης» των ελληνικών αρχών είναι έτοιμη να κινητοποιήσει ό,τι μέσα διαθέτει: Την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, την Europol, την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ