Σε λίγες μέρες υπογράφεται και εντός του 2020 μπαίνει σε εφαρμογή η νέα, επικίνδυνη για το λαό, «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, που θα περιλαμβάνει την αμερικανική βάση στη Σούδα, όπως και νέες σε Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλία.
Οπως είπε ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη στην «Καθημερινή», «αυτή τη στιγμή η συμφωνία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της όσον αφορά το κείμενο που θα υπογραφεί από τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, πριν από την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα» (5 - 7 Οκτώβρη).
Το σενάριο που υπάρχει στο τραπέζι είναι αυτό της επέκτασης της Συμφωνίας για 8 ή 10 χρόνια σε πρώτη φάση, ακολούθως δε επ' αόριστο, αντί της ετήσιας ανανέωσης που ισχύει έως σήμερα (με εναλλακτικό σενάριο μια ενδιάμεση, ετήσια ανανέωση).
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος είπε ότι για τη Συμφωνία «υπάρχουν αρκετά σημεία, κυρίως νομικής φύσεως, που θέλουν διευκρίνιση, αλλά βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο και θεωρώ ότι θα καταλήξουμε σε τελική συμφωνία πολύ σύντομα».
Σε ερώτηση, μάλιστα, αν βλέπει να προχωρά η Συμφωνία μέσα στο 2020, ο υπουργός Αμυνας απαντά «ασφαλώς». Για το περιεχόμενό της αναφέρει πως «τα τέσσερα βασικά σημεία είναι η χρήση του λιμανιού της Σούδας, η χρήση τμήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, η εγκατάσταση βάσης εκπαίδευσης ελικοπτέρων στην κεντρική Ελλάδα και η χρήση από τις Ενοπλες Δυνάμεις αμερικανικών UAV (μη επανδρωμένων αεροσκαφών)».
Δηλώνει επίσης ότι είναι προς «διευθέτηση» ζητήματα «όπως η συνδρομή των ΗΠΑ στην αναβάθμιση υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων, π.χ. αεροδρομίων, που είναι ακόμα προς διαπραγμάτευση».
Μια συνδρομή που δεν έρχεται βέβαια με το αζημίωτο για τις ΗΠΑ, αφού αναβαθμίζουν ό,τι θα χρησιμοποιούν και οι ίδιες: Τα αεροσκάφη τους, μαχητικά, κατασκοπευτικά, ιπτάμενα τάνκερ που πυκνώνουν την παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας δηλώνει ότι «η επίσκεψη Πομπέο θα είναι μια πράξη επικύρωσης αυτής της στρατηγικής συμφωνίας».
Προσθέτει πως «το βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό είναι ότι οι ΗΠΑ επενδύουν σε υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων έτσι ώστε η διαχείρισή τους και η αναβάθμισή τους να καθίστανται όχι μόνο εθνικό συμφέρον της Ελλάδας αλλά και των ΗΠΑ», υπό την έννοια ότι «όποιος απειλήσει το συμφέρον της Ελλάδας, ταυτόχρονα θίγει και το συμφέρον των ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».
Μια άκρως επικίνδυνη για το λαό λογική, καθώς έχει και αντίστροφή ανάγνωση: Εφόσον η Ελλάδα αναλαμβάνει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην υπεράσπιση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή, καθίσταται αυτομάτως στόχος στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων που δυναμώνουν!
Διόλου τυχαία, μιλώντας στην «Καθημερινή» και ο Νίκολας Μπερνς, πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα την εποχή του Γιουγκοσλαβικού, περιέγραψε ακριβώς τον ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που αναμένουν να επωμιστεί η Ελλάδα στην περιοχή λέγοντας: «Τώρα που το ζήτημα του ονόματος (σ.σ. των Σκοπίων) έχει επιλυθεί (σ.σ. άλλη μια απόδειξη για το αμερικανοΝΑΤΟικό υπόβαθρο της συμφωνίας των Πρεσπών) υπάρχουν λίγα εμπόδια σε έναν διευρυνόμενο ελληνικό ρόλο στη ΝΑ Ευρώπη. Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει σημαντική δύναμη για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια (σ.σ. όπως την ορίζουν οι Ευρωατλαντικοί). Μπορεί επίσης να συνεχίσει να αποτελεί σημαντική πηγή στήριξης για την Κύπρο», με βάση τα διχοτομικά σχέδια που προωθούν για το νησί.
Πρόσθεσε, άλλωστε, ότι «καθώς οι ΗΠΑ και η Τουρκία έχουν εισέλθει σε μια φάση δύσκολων σχέσεων, οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην Ελλάδα για τη διατήρηση της σταθερότητας στην Ανατ. Μεσόγειο»...