Δευτέρα 23 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Ενταση της καταστολής και του απαράδεκτου διπλού εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών

INTIME NEWS

Στη γραμμή των προηγούμενων αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ για μέτρα «ανακύκλωσης» της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και έντασης της καταστολής, η οποία ακολουθεί κατά γράμμα τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και συνολικά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κινήθηκαν οι αποφάσεις της έκτακτης κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου που έγινε το περασμένο Σάββατο, με θέμα τη διαχείριση της αύξησης των προσφυγικών ροών.

Στη σύσκεψη, που έγινε υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, αποφασίστηκε να αυξηθεί η εμπλοκή των Frontex και ΝΑΤΟ, να ενισχυθούν οι δυνάμεις του Λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο ανατολικό Αιγαίο και να συνεχιστεί η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης, Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Κουμουτσάκος και οι υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας Α. Στεφανής και παρά τω πρωθυπουργώ, Στ. Πέτσας και Α. Σκέρτσος.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, από την περασμένη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή, στη Λέσβο αποβιβάστηκαν 1.383 άτομα που στο σύνολό τους ζήτησαν άσυλο. Στο ίδιο διάστημα πέρασαν στη Χίο 345 άτομα και στη Σάμο 564. Στο ΚΥΤ της Μόριας συνολικά 11.395 ξεριζωμένοι στοιβάζονται σε αυτό, την ώρα που η χωρητικότητά του είναι μόλις για 3.000 άτομα. Στο αντίστοιχο της Σάμου «ζουν» 5.385 άνθρωποι, όταν το συγκεκριμένο ΚΥΤ χωρά ...648. Στη Χίο 3.419 άνθρωποι βρίσκονται στο τοπικό ΚΥΤ (με χωρητικότητα 1.014 άτομα), στη Λέρο 1.376 άτομα (με χωρητικότητα 860 άτομα) και στην Κω 2.957 άνθρωποι (με χωρητικότητα 816 άτομα). Συνολικά, ο αριθμός των εγκλωβισμένων ξεριζωμένων στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου έχει φτάσει τα 28.150 άτομα.

Χαρακτηριστικό είναι ότι λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ο εκτελών χρέη διοικητή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών ότι αδυνατεί να υποδεχθεί νεοεισερχόμενους, αφού δεν υπάρχει πλέον χώρος ώστε να σταθούν προκειμένου να καταγραφούν. Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στον πρόχειρο σταθμό πρώτης υποδοχής που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Σκάλας Συκαμιάς.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org