Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ

Μαχητική και αισιόδοξη συνάντηση χιλιάδων λαού και νεολαίας με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, μια μεγάλη νεανική γιορτή αντάξια της πορείας των 45 χρόνων του μοναδικού αυτού πολιτικού - πολιτιστικού θεσμού είναι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», που κορυφώνεται το Σάββατο 21/9 με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση, όπου θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Και την Παρασκευή, τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, από νωρίς, ακόμα περισσότεροι νέοι και νέες από κάθε γωνιά της Αττικής πλημμύρισαν τους χώρους, τις σκηνές, τα στέκια του Φεστιβάλ στο Πάρκο «Α. Τρίτσης» στο Ιλιον.

«Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας... "θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα..." (Ν. Χικμέτ), τον Σοσιαλισμό». Αυτό το ανατρεπτικό μήνυμά του το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» το «φωνάζει» σε κάθε του γωνιά, το διαλαλεί στις μουσικές και τα αφιερώματά του που συναντούν τους ποιητές.

Γιατί «τίποτα δεν γίνεται αν μένεις θεατής, όλα ανατρέπονται αν ξεσηκωθείς», όπως λέει ένα από τα γιγαντοσυνθήματα που καλωσορίζει τους επισκέπτες στη Λαϊκή Σκηνή και όπως ακούγεται στα πηγαδάκια που συζητάνε για την απεργία της ερχόμενης Τρίτης.

Το φετινό Φεστιβάλ γίνεται βήμα καταγγελίας της επικίνδυνης Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για την επέκταση των βάσεων, ενάντια στην οποία συγκεντρώνονται υπογραφές μαζικά σε διάφορα σημεία του πάρκου.

Κοιτά με περηφάνια την Ιστορία του ΚΚΕ και του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, αντλώντας ουσιαστικά συμπεράσματα για το «σήμερα», μέσα από τις όμορφες εκθέσεις του, με κεντρική αυτή με τίτλο «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!», με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς, μέσα από τα μοναδικά αφιερώματα όπως αυτό στο πολιτικό τραγούδι του Θ. Μικρούτσικου και τα επαναστατικά τραγούδια όλου του κόσμου, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στην Κεντρική Σκηνή.

Γίνεται βήμα διεκδίκησης για το ίδιο το πάρκο που το φιλοξενεί, που παίρνει ζωή και αναμορφώνεται κάθε χρόνο από την ΚΝΕ για το Φεστιβάλ, ενώ όλο τον υπόλοιπο καιρό στενάζει από την υποχρηματοδότηση και κινδυνεύει από τα σχέδια εκμετάλλευσής του από επιχειρηματικούς ομίλους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ