Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Επαναστατικά και αντάρτικα τραγούδια από τη «Ρωμιοσύνη»

Γνωστά επαναστατικά τραγούδια παρουσίασε το μουσικό συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» στη Λαϊκή Σκηνή. Ο Τεό Λαζάρου, που έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια του Μουσικού Συνόλου, στην έναρξη της συναυλίας στάθηκε στα 12 επαναστατικά τραγούδια που έγραψαν, μελοποίησαν και τραγούδησαν νεολαίοι της ΚΝΕ ενάντια στη δικτατορία, «τραγούδια που συνόδεψαν την πάλη του λαού, όπως το "Ηρωες", το "Νέοι οικοδόμοι" και άλλα που συγκλονίζουν με την απλότητα και την ομορφιά της απόφασης για αγώνα ασυμβίβαστο και ανυπόταχτο, που παίρνεται μια για πάντα».

Η «Ρωμιοσύνη» παρουσίασε κάποια από αυτά, αποτίοντας φόρο τιμής στον Στέφανο Βακάλη, που έγραψε και τον Υμνο της ΚΝΕ. Παράλληλα είπε πως «παρουσιάζουμε αυτά τα τραγούδια ελπίζοντας πως έτσι συμβάλλουμε στη σκληρή προσπάθεια να κρατηθεί η μνήμη των αγώνων του χθες ζωντανή και να μιλήσει σαν ζωντανή προς τους ζωντανούς, στους αγώνες του σήμερα».

Ακολούθησαν τραγούδια όπως «Αυτά τα κόκκινα σημάδια» και «Δε θέλω να μου δέσετε τα μάτια» του Χρήστου Λεοντή, «Κράτησα τη ζωή μου» του Μ. Θεοδωράκη σε στίχους Γ. Σεφέρη, ενώ το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με αντάρτικα τραγούδια και τον Υμνο της ΚΝΕ.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν στη σκηνή ανέβηκε για να τραγουδήσει για λίγο μαζί με τη «Ρωμιοσύνη» η Νατάσσα Μποφίλιου, που εισέπραξε θερμό χειροκρότημα στο «Νυν και Αεί» του Στ. Ξαρχάκου σε στίχους του Νίκου Γκάτσου και ευχήθηκε «καλούς αγώνες».




Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ