Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
45ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
ΣΤΕΚΙ ΝΕΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΩΝ
Οργάνωση και πάλη για τη ζωή που μας αξίζει

Το κάλεσμα στη «συλλογική οργάνωση και πάλη για τη ζωή που μας αξίζει» κυριαρχεί στο Στέκι των Νέων Εργαζομένων και Ανέργων, στα ταμπλό που το πλαισιώνουν, στο περιεχόμενο των εκδηλώσεων, στις κουβέντες στα «πηγαδάκια» και στις συζητήσεις με τους νέους που επισκέπτονται το χώρο. Τροφή στον προβληματισμό δίνουν και η επικαιρότητα, η επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα από τις διατάξεις του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου της κυβέρνησης, αλλά και η μάχη της απεργίας που έχουν προκηρύξει για την Τρίτη συνδικαλιστικές οργανώσεις.

«Οι ανάγκες και τα όνειρα της νεολαίας δεν χωράνε στις συμπληγάδες του καπιταλισμού», σημειώνει το πρώτο ταμπλό της μικρής έκθεσης που έχει στηθεί στο Στέκι. Η κατρακύλα των μισθών, τα ποσοστά της ανεργίας και η αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» αποτυπώνονται στα επόμενα. Μαζί με τα σχετικά στοιχεία και η διαπίστωση πως τα επιτεύγματα της επιστήμης, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην καλυτέρευση των όρων δουλειάς και ζωής, στα χέρια των καπιταλιστών γίνονται παράγοντας έντασης της εκμετάλλευσης.

Απέναντι στην επίθεση στα δικαιώματα αλλά και στη συνείδηση των εργαζομένων, η ΚΝΕ υπενθυμίζει σε κάθε νέο εργαζόμενο πως «τα Σωματεία είναι όπλο στα χέρια μας». Απέναντι στο κήρυγμα της υποταγής, που διαλαλεί πως «οι αγώνες δεν έχουν αποτελέσματα», αντιτάσσει στιγμές πρόσφατων αγώνων που οδήγησαν στην υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων από τους οικοδόμους σε εργοτάξια, στην επαναπρόσληψη απολυμένου συνδικαλιστή σε εργοστάσιο, σε απεργιακές συγκεντρώσεις που «νέκρωσαν» χώρους δουλειάς και κλάδους. Τις γραμμές αυτών των «σχολείων αγωνιστικής διαπαιδαγώγησης», δηλαδή των συνδικαλιστικών οργανώσεων που δρουν με ταξική «πυξίδα» και κριτήριο τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, πρέπει να πυκνώσει με τη δική της συμμετοχή η νεολαία. Για το σκοπό αυτό, στο Στέκι λειτουργεί χώρος με τίτλο «Γράψου στο σωματείο σου - Μάθε τα δικαιώματά σου».


Τη δική τους θέση έχουν στο Στέκι οι Οργανώσεις της ΚΝΕ στις Σχολές Κατάρτισης και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καλώντας σε οργάνωση και συλλογικό αγώνα τους νέους που ήδη γνωρίζουν την εκμετάλλευση μέσα από τη μαθητεία και την πρακτική άσκηση, που αποτελούν κομμάτι των σπουδών τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ