Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ
Κίνδυνοι γενικότερης ανάφλεξης και πολεμικές ιαχές

Βολική αφορμή η πρόσφατη διπλή επίθεση σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της «Αramco»

Οι επιθέσεις στα διυλιστήρια της «Aramco» ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» ευρύτερων συγκρούσεων...

Associated Press

Οι επιθέσεις στα διυλιστήρια της «Aramco» ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» ευρύτερων συγκρούσεων...
Οι «ανοικτοί» λογαριασμοί ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και η εντεινόμενη όξυνση των μεταξύ τους αντιπαραθέσεων για το ξαναμοίρασμα πηγών Ενέργειας, οδών μεταφοράς τους, αγορών και γεωστρατηγικών σφαιρών τροφοδοτούν διαρκώς την ένταση στον Περσικό Κόλπο και τα Στενά του Ορμούζ με διάφορες αφορμές. Η τελευταία «γερή» αφορμή για κλιμάκωση της έντασης ήρθε με τη διπλή επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη και ενδεχομένως με πυραύλους τύπου Κρουζ, στις 14 Σεπτέμβρη, στα μεγαλύτερα διυλιστήρια της σαουδαραβικής εταιρείας πετρελαίου «Αramco», στις περιοχές Αμπκάικ και Χουραΐς της κεντροανατολικής Σαουδικής Αραβίας, που μέσα στο πρώτο 24ωρο προκάλεσε αύξηση 20% στις διεθνείς τιμές πετρελαίου.

Η επίθεση, την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν άμεσα Υεμενίτες Σιίτες Χούτι της οργάνωσης «Ansar Allah», φάνηκε σε πρώτη φάση πως προκάλεσε «τεράστιες ζημιές», που σταμάτησαν περίπου το 50% της σαουδαραβικής παραγωγής πετρελαίου. Ωστόσο, λίγες μέρες μετά τη διπλή επίθεση, ο Σαουδάραβας νέος υπουργός Πετρελαίου πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν εμφανίστηκε «αισιόδοξος» πως οι πελάτες της Σ. Αραβίας δεν θα έχουν πρόβλημα ανεφοδιασμού, εκτιμώντας πως η παραγωγή θα αποκατασταθεί σε επίπεδα προ των επιθέσεων το πολύ έως το τέλος Σεπτέμβρη.

Σε κάθε περίπτωση, η ετοιμότητα των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας να ρίξουν το φταίξιμο στο Ιράν, επιβεβαιώνει την επιλογή τους να αξιοποιήσουν κάθε εξέλιξη προκειμένου να στριμώξουν ή να πολεμήσουν τον μεγαλύτερο γεωπολιτικά αντίπαλό τους στην περιοχή. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ενώ άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως η Γαλλία, η Γερμανία και βεβαίως η Ρωσία ή η Κίνα, τηρούν πιο επιφυλακτική στάση, τακτική που βεβαίως σχετίζεται με τα τεράστια συμφέροντα που έχουν στο Ιράν.

Πολεμική ετοιμότητα, παζάρι και νέες συμμαχίες

Η απειλή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, πως οι ΗΠΑ είναι «οπλισμένες και έτοιμες», η σπουδή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να επιρρίψει την ευθύνη στο Ιράν, δίχως απτές αποδείξεις, κάνοντας λόγο για «κήρυξη πολέμου», δείχνουν την επιδιωκόμενη κλιμάκωση. Τη δεδομένη χρονική συγκυρία κατά την οποία έγινε η επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, βρίσκονταν σε εξέλιξη μια σειρά από γεγονότα που συνδέονται άμεσα με τις επιδιώξεις του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, με κομβικό σημείο την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στο όνομα της «ασφάλειας» και «των άνισα ευνοϊκών όρων». Επίσης διαμορφώνονται ρευστές συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού, συνεχίζεται η αντιπαράθεση του Κατάρ με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η ιμπεριαλιστική επέμβαση με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη με χιλιάδες νεκρούς και τεράστια καταστροφή - που ελάχιστα έως καθόλου καταγράφεται στα διεθνή αστικά ΜΜΕ - «βαδίζει» ήδη στον πέμπτο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες μέρες πριν από τις επιθέσεις της 14ης Σεπτέμβρη, ο Ντ. Τραμπ δήλωνε ότι θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με το Ιράν και δεν απέκλειε τη γαλλική πρόταση να δοθεί στην Τεχεράνη πιστωτική γραμμή 15 δισ. δολαρίων ως αντάλλαγμα για την αγορά ιρανικού πετρελαίου και την έναρξη νέου, μεγαλύτερου παζαριού. Επίσης, ο Τραμπ δεν απέκλειε έως τότε μία συνάντηση με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, στο περιθώριο της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, προκειμένου να παζαρέψει μία νέα συμφωνία που διακήρυσσε ότι έχει τρεις βασικούς στόχους: α) Την ακύρωση κάθε προσπάθειας του Ιράν για απόκτηση πυρηνικών όπλων, β) τον περιορισμό της γεωπολιτικής και στρατιωτικής επιρροής της Τεχεράνης στην ευρύτερη περιοχή με την υποχώρηση Ιρανών στρατιωτικών και των συμμάχων τους από Συρία, Ιράκ, Λίβανο, Υεμένη και γ) την αποδυνάμωση του σημαντικού βαλλιστικού και πυραυλικού προγράμματος που αναπτύχθηκε. Σε αυτή του την προσπάθεια, ο Τραμπ προχώρησε στην κίνηση να απολύσει τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, επικαλούμενος διαφωνίες σε πολλά διεθνή ζητήματα. Οι διαφωνίες του Τραμπ με τον Μπόλτον προφανώς και δεν αφορούσαν θέματα ουσίας αλλά τακτικής. Ο διορισμός μεσοβδόμαδα ως νέου συμβούλου τού Ρόμπερτ Ο' Μπράιεν, ενός τεχνοκράτη επίσης υπέρμαχου της αποχώρησης των ΗΠΑ, φαίνεται ότι υπηρετεί τη νέα τακτική.

Η άσκηση ωστόσο της «υπέρτατης πίεσης» σε βάρος του Ιράν με κυρώσεις, σκληρά μέτρα και απειλές ενισχύει την αντίδραση της ιρανικής αστικής τάξης, που επιδιώκει να διατηρήσει και να ενισχύσει οικονομικά τη θέση της στην περιοχή αλλά και διεθνώς. Την ίδια στιγμή, βεβαίως, το Ιράν ενισχύει τις σχέσεις του με άλλες δυνάμεις, όπως η Κίνα. Το ταξίδι - αστραπή του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στο Πεκίνο στα τέλη Αυγούστου απέδωσε σημαντικές συμφωνίες. Πληροφορίες του διαδικτυακού περιοδικού «Petroleum-economist.com» επισημαίνουν πως ο Ζαρίφ έκλεισε με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Λι συμφωνία για κινεζικές επενδύσεις ύψους 280 δισ. δολαρίων στους τομείς της παραγωγής πετρελαίου, φυσικού αερίου και επεξαργασίας του στο Ιράν μέσα στην επόμενη πενταετία! Εκλεισε επίσης συμφωνία για κινεζικές επενδύσεις ύψους 120 δισ. δολαρίων στην αναβάθμιση των υποδομών μεταφορών και μεταποίησης του Ιράν. Η Σύνοδος Κορυφής που έγινε την περασμένη Δευτέρα, 16 Σεπτέμβρη, στην Αγκυρα, μεταξύ των Προέδρων Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, Ρωσίας Βλ. Πούτιν και Ιράν Χ. Ροχανί, επιβεβαιώνει τον ρόλο περιφερειακής δύναμης που παίζει η Τεχεράνη στην ευρύτερη περιοχή, στο φόντο της συνεχιζόμενης σύρραξης στη Συρία.

Ενα ακόμα στοιχείο που ενδέχεται να σχετίζεται με τη συγκυρία της επίθεσης στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις είναι οι πολύπλευρες ανακατατάξεις στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας, που προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να σταματήσει την εξάρτηση της οικονομίας της από το πετρέλαιο, προωθώντας εκσυγχρονισμούς σε διάφορα επίπεδα. Ενα από αυτά τα σχέδια αφορά π.χ. τη μετοχοποίηση της «Aramco». Ο νεαρός πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είναι υπέρμαχος και των δύο.

Απαντάει στις απειλές το Ιράν

Το βέβαιο είναι ότι οι εξελίξεις εγκυμονούν νέους κινδύνους για τους λαούς. Η πιθανότητα γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ευρύτερη περιφέρεια, μεγαλώνει. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μ. Τζ. Ζαρίφ προειδοποίησε άλλωστε την Πέμπτη για το ενδεχόμενο ενός «γενικευμένου πολέμου». Είπε με νόημα ότι «εμείς δεν θέλουμε πόλεμο, δεν θέλουμε να εμπλακούμε σε μια στρατιωτική αντιπαράθεση... Αλλά δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε το έδαφός μας». Ο στρατηγός Γιαχία Ραχίμ - Σαφαβί, διοικητής των «Φρουρών της Επανάστασης», δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν οι Αμερικανοί σκέφτονται οποιεσδήποτε συνωμοσίες, το ιρανικό έθνος θα απαντήσει από τη Μεσόγειο μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα και τον Ινδικό Ωκεανό».


Δ. O.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ