Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κρατικές εγγυήσεις στις τράπεζες για «κόκκινα» δάνεια

Στην τελική ευθεία περνούν οι αντιλαϊκές διεργασίες και τα παζάρια γύρω από την τελική διαμόρφωση του νέου νομοσχεδίου - «σκούπα» αναφορικά με την απαλλαγή των τραπεζών από τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια, καθώς και για τις άλλες «εκκρεμότητες» του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, με κεντρικό ζητούμενο την αποκατάσταση κατάλληλων συνθηκών ώστε να διασφαλίζεται η φτηνή τραπεζική χρηματοδότηση προς τις ισχυρές επιχειρήσεις και ομίλους.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί προς τα τέλη Οκτώβρη. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες:

Σε πρώτο πλάνο προβάλλει η παροχή και νέας δέσμης κρατικών εγγυήσεων που θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που οι τράπεζες και άλλοι εμπλεκόμενοι «επενδυτές» εμφανίσουν χασούρα στο πλαίσιο της διαχείρισης των κάθε είδους προβληματικών δανείων. Το συγκεκριμένο σχέδιο τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες την προσεχή περίοδο αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για τα περαιτέρω, κατ' αντιστοιχία με το μοντέλο που εφαρμόστηκε στις τράπεζες της Ιταλίας. Λόγος γίνεται για παροχή κρατικών εγγυήσεων της τάξης των 9 δισ. ευρώ.

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, θα τιτλοποιήσουν και στη συνέχεια θα μεταβιβάζουν σε επενδυτές προβληματικά δάνεια ύψους μέχρι 30 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, οι προμήθειες που θα καταβάλουν οι τράπεζες στο ελληνικό Δημόσιο θα είναι βασισμένες σε τιμές αγοράς, όπως αυτές διαμορφώνονται από τα «ασφάλιστρα κινδύνου». Σε αυτό το πλαίσιο, το ελληνικό κράτος αναμένεται να δώσει εγγυήσεις για το τμήμα των προβληματικών δανείων που έχουν ισχυρές διασφαλίσεις, όπως για παράδειγμα η ύπαρξη υποθήκης στην πρώτη κατοικία ή άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Στο ίδιο νομοσχέδιο, θα περιλαμβάνονται νομοθετικές παρεμβάσεις γύρω από το «πτωχευτικό δίκαιο» των νοικοκυριών, τη «βελτίωση» του πλαισίου για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, την «επιτάχυνση» των δικαστικών διαδικασιών, καθώς επίσης για επιχειρηματικές πτωχεύσεις, όπως για τη διευκόλυνση «ρευστοποίησης μετοχών» από τη πλευρά των τραπεζών και άλλων πιστωτών, με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των αναδιαρθρώσεων σε «προβληματικές» επιχειρήσεις.

Θυμίζουμε ότι η «μεταμνημονιακή» συμφωνία στο Γιούρογκρουπ προβλέπει ότι θα είναι «ζωτικής σημασίας να συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, προκειμένου να διασφαλιστούν (...) ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για ηλεκτρονικές δημοπρασίες, η εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την αφερεγγυότητα των νοικοκυριών, με στόχο να εξαλειφθεί το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υποθέσεων (σ.σ. εκκρεμείς υποθέσεις στα δικαστήρια) μέχρι το τέλος του 2021».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζικό φακέλωμα, εκβιασμοί και απειλές σε υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά(2020-01-09 00:00:00.0)
Φορτώνουν τα σπασμένα των επιχειρηματικών ομίλων στα λαϊκά στρώματα(2019-10-25 00:00:00.0)
«Τέλος εποχής» στην προστασία της α' κατοικίας(2019-10-23 00:00:00.0)
Προς νέα πακέτα κρατικής στήριξης για τα «κόκκινα» δάνεια(2019-06-20 00:00:00.0)
Στα σκαριά το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο(2019-01-17 00:00:00.0)
Ενταγμένοι στο σχέδιο ανάκαμψης του κεφαλαίου(2017-10-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ