Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Αντικομμουνιστικό ντελίριο με το βλέμμα στο σήμερα και το αύριο

Υιοθετήθηκε το κατάπτυστο ψήφισμα εξίσωσης του φασισμού με τον κομμουνισμό

Με 535 ψήφους υπέρ, 66 κατά και 52 λευκά υπερψηφίστηκε την Πέμπτη το κατάπτυστο αντικομμουνιστικό ψήφισμα απ' το Ευρωκοινοβούλιο, που ήρθε για να αποδείξει ότι είναι όργανο - σημαιοφόρος του αντικομμουνισμού, της εξίσωσης του φασισμού με το σοσιαλισμό.

Το κοινό ψήφισμα κατέθεσαν οι πολιτικές ομάδες του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελεύθερων, των Πρασίνων και των Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών, με αφορμή τα 80 χρόνια από την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, απαιτώντας επί της ουσίας τη λήψη σκληρών αντικομμουνιστικών μέτρων, όπως απαγόρευση συμβόλων, μνημείων και καταστολή σε βάρος Κομμουνιστικών Κομμάτων.

Ο ωμός αντικομμουνισμός τους φτάνει στο σημείο να παρουσιάζουν τη Σοβιετική Ενωση ως σύμμαχο του Χίτλερ και συνυπεύθυνη για την έναρξη του πολέμου, κι ας ήταν αυτή που έδωσε τον ανθό της, εκατομμύρια νεκρούς στον αντιφασιστικό αγώνα, συντρίβοντας τους ναζί στα πεδία των μαχών. Μάλιστα, ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούν να στηθεί μια νέα «Νυρεμβέργη», αυτήν τη φορά για τον κομμουνισμό, κάνοντας λόγο για «επείγουσα ανάγκη πλήρους συνειδητοποίησης και ηθικής αλλά και νομικής εκτίμησης των εγκλημάτων του σταλινισμού και των κομμουνιστικών δικτατοριών».

Αμεση ήταν η αντίδραση, μόλις κατατέθηκε το κατάπτυστο αυτό ψήφισμα, από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η οποία απευθύνθηκε με επιστολή στο σύνολο των ευρωβουλευτών - πλην των προερχόμενων από ακροδεξιά, φασιστικά μορφώματα - ζητώντας τους να μην το ψηφίσουν. Την επιστολή αυτή μετέφερε το ΚΚΕ και στην ελληνική Βουλή.

Σφυροκόπημα στον αντικομμουνιστικό οχετό από τους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στηλίτευσαν το ντελίριο χυδαίου αντικομμουνισμού, προειδοποιώντας ότι οι λαοί θα κρίνουν αυστηρά αυτούς που θα το στηρίξουν υπερψηφίζοντας το ψήφισμα.

«Ο στόχος που κρύβεται πίσω από αυτά τα κατασκευάσματα σκοπιμότητας που νομιμοποιούν την απαγόρευση της δράσης των ΚΚ, των κομμουνιστικών συμβόλων, της κομμουνιστικής ιδεολογίας και γενικεύουν τις διώξεις ενάντια στους κομμουνιστές και τις λαϊκές δυνάμεις που αγωνίζονται, είναι οι λαοί και οι αγώνες τους», τόνισε ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, προσθέτοντας ότι «η καθοριστική συνεισφορά της Σοβιετικής Ενωσης στη συντριβή του φασισμού - ναζισμού και στην αιώνια καταδίκη των εγκλημάτων τους είναι ποτισμένη με το αίμα εκατομμυρίων νεκρών, εκατομμυρίων τραυματιών, ανυπολόγιστων θυσιών του αντιφασιστικού αγώνα των λαών της Ευρώπης. Εκείνους που αγωνίστηκαν αποκαλείτε με θράσος "συνεργάτες του Χίτλερ". Οσο βρώμικο μελάνι κι αν χύσετε η ιστορική αλήθεια θα λάμψει. Ο καπιταλισμός προκαλεί τεράστια βάσανα στους λαούς. Ο σοσιαλισμός, ένας κόσμος χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια και ανεργία, είναι η διέξοδος, είναι το μέλλον. Την Ιστορία τη γράψανε οι λαοί και δεν ξαναγράφεται με ψηφίσματα. Ο αντικομμουνισμός δεν θα περάσει».

Ενώ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην ομιλία του σημείωσε: «Με πρωτόγονο αντικομμουνισμό και ανιστόρητο βιασμό της αλήθειας, ΕΕ και Ευρωκοινοβούλιο επιχειρούν να αθωώσουν το φασισμό. Συμπλέετε με όσους στις χώρες του Βίσεγκραντ και της Βαλτικής αποδίδουν τιμές στους συνεργάτες των ναζί και έχουν το θράσος να αποκαλούν "εγκληματίες" και "συνεργάτες του Χίτλερ" τους κομμουνιστές, τη Σοβιετική Ενωση, που πρωτοστάτησαν στην πάλη των λαών για να ξεριζώσουν το τέρας του φασισμού στην Ευρώπη. Η Ιστορία έγραψε ότι συνεργάτες των ναζί ήταν τα μονοπώλια που η ΕΕ στηρίζει και άνοιξαν το δρόμο στον Χίτλερ. Ηταν αστικές κυβερνήσεις όπως του Βισί στη Γαλλία, των Κουίσλινγκ στην Ελλάδα. Η προκλητική εξίσωση του κομμουνισμού με το έκτρωμα - γέννημα του καπιταλισμού, το φασισμό, δεν θα περάσει. Ματαιοπονείτε αν νομίζετε ότι με ιστορικές αθλιότητες και παχυλά κονδύλια θα νομιμοποιήσετε απαγορεύσεις, διώξεις σε βάρος των κομμουνιστών και θα αποτρέψετε το ότι ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον του κόσμου.

Αποσύρετέ το τώρα. Κάθε ευρωβουλευτής να καταψηφίσει αυτήν την προσβολή στην Ιστορία, τη χαραγμένη με το αίμα των λαών».

Η στάση των άλλων κομμάτων

Τελικά, στην ψηφοφορία, από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ η Αννα - Μισέλ Ασημακοπούλου το ψήφισε, η Μαρία Σπυράκη καταψήφισε, οι Ευ. Μεϊμαράκης, Μ. Κεφαλογιάννης και Ελ. Βόζενμπεργκ απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ λευκό ψήφισαν οι Στ. Κυμπουρόπουλος, Θ. Ζαγοράκης και Γ. Κύρτσος.

Από το ΚΙΝΑΛ ο Ν. Ανδρουλάκης καταψήφισε, ενώ απείχε η Εύα Καϊλή.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισαν οι Δ. Παπαδημούλης. Κ. Αρβανίτης και Π. Κόκκαλης, ενώ απείχαν οι Ελ. Κουντουρά, Αλ. Γεωργούλης και Στ. Κούλογλου.

Τέλος, από την Ελληνική Λύση ο Εμ. Φράγκος υπερψήφισε, ενώ ο Ι. Λαγός (πρώην χρυσαυγίτης) ψήφισε λευκό και ο Αθ. Κωνσταντίνου, επίσης από τη Χρυσή Αυγή, απείχε, προφανώς γιατί τους φάνηκε «λίγος» ο αντικομμουνισμός του ψηφίσματος.

Το κατάπτυστο περιεχόμενο του ψηφίσματος

Στο ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο την Πέμπτη ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος παρουσιάζεται ως η απαρχή της «κατοχής επί πολλές δεκαετίες χωρών της Ευρώπης».

Αναπαράγεται η μαύρη προπαγάνδα για το Σύμφωνο Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ, που κατά τους εμπνευστές του εμετικού αυτού κειμένου σηματοδότησε το μοίρασμα της Ευρώπης σε σφαίρες επιρροής ανάμεσα στον Χίτλερ και τον Στάλιν, ενώ φτάνουν στο σημείο να ισχυριστούν ότι «ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος (...) ξεκίνησε ως άμεσο αποτέλεσμα της συνθήκης μη επιθέσεως της 23ης Αυγούστου», δηλαδή του παραπάνω Συμφώνου.

Στη βάση αυτών των ανιστόρητων ισχυρισμών, οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες μπόρεσαν να προχωρήσουν στην ανοικοδόμηση και να ξεκινήσουν μια διεργασία συμφιλίωσης, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες «παρέμειναν υπό δικτατορικά καθεστώτα - ορισμένα υπό άμεση σοβιετική κατοχή ή επιρροή - επί μισό αιώνα και συνέχισαν να στερούνται την ελευθερία, την κυριαρχία, την αξιοπρέπεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη»!

Απαιτούν να στηθεί μια «Νυρεμβέργη», αφού, όπως υποστηρίζουν, «εξακολουθεί να υφίσταται επείγουσα ανάγκη για ευαισθητοποίηση, ηθική αξιολόγηση και νομική διερεύνηση των εγκλημάτων του σταλινισμού και άλλων δικτατορικών καθεστώτων».

Ζητάνε, ακόμα, με το βλέμμα στραμμένο στη θωράκιση του συστήματος και με το φόβο της ταξικής πάλης και των διαχρονικών διδαγμάτων απ' τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, να διατηρηθούν οι «μνήμες ζωντανές», δηλαδή να γενικευτεί η διαστρέβλωση που επιχειρούν. Προαναγγέλλουν μάλιστα την κλιμάκωση της επιχείρησης «ξαναγράψιμο της Ιστορίας», με «επιχορήγηση» από την ΕΕ. Γι' αυτό, το ψήφισμα «καλεί την Επιτροπή να παράσχει ουσιαστική στήριξη τόσο σε σχέδια ιστορικής μνήμης και εορτασμού της μνήμης στα κράτη - μέλη», και «να διαθέσει επαρκή χρηματοδοτικά κονδύλια στο πλαίσιο του προγράμματος "Ευρώπη για τους πολίτες", προκειμένου να στηρίξει την απότιση φόρου τιμής και τη μνήμη των θυμάτων του ολοκληρωτισμού...».

Ενώ, προειδοποιώντας για κλιμάκωση της καταστολής σε βάρος των Κομμουνιστικών Κομμάτων, το ψήφισμα αναφέρει ότι «καταδικάζει όλες τις εκδηλώσεις και τη διάδοση, μέσα στην ΕΕ, ολοκληρωτικών ιδεολογιών, όπως ο ναζισμός και ο σταλινισμός». Επίσης, ότι «ανησυχεί με τη συνεχιζόμενη χρήση των συμβόλων των ολοκληρωτικών καθεστώτων σε δημόσιους χώρους και για εμπορικούς σκοπούς, υπενθυμίζοντας ότι διάφορες ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση των ναζιστικών και των κομμουνιστικών συμβόλων». Κι αυτό την ίδια στιγμή που, με τις ευλογίες της ΕΕ, μαζί με το ξήλωμα κομμουνιστικών συμβόλων και τις διώξεις βετεράνων αντιστασιακών, αποκαθίστανται και αποδίδονται τιμές σε συνεργάτες των ναζί, αποδεικνύοντας ότι η εξίσωση του κομμουνισμού με τον φασισμό σκοπό έχει να θάψει τον πρώτο για να ξεπλύνει τον δεύτερο.

Σε άλλο σημείο, το ψήφισμα εγκαλεί τη σημερινή Ρωσία καθώς, όπως λέει, «συνεχίζει να ξεπλένει τα κομμουνιστικά εγκλήματα και να εξυμνεί το σοβιετικό ολοκληρωτικό καθεστώς» και την καλεί «να συμβιβαστεί με το τραγικό παρελθόν της».

Φυσικά εγκωμιάζει τη στάση των κρατών - μελών της ιμπεριαλιστικής ένωσης, όπου Κομμουνιστικά Κόμματα διώκονται, την ίδια ώρα που αποδίδονται τιμές σε συνεργάτες των ναζί!

Είναι δε χαρακτηριστικό της αντικομμουνιστικής υστερίας που διαπνέει τους εμπνευστές του ψηφίσματος ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή της ψηφοφορίας πρόσθεταν τροπολογίες στο κατάπτυστο κείμενο, κάνοντάς το ακόμα πιο αντιδραστικό, ακόμα πιο επικίνδυνο για τους λαούς. Ανάμεσα σε αυτές και μία που έγινε δεκτή και «καλεί τα κράτη - μέλη να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τις διατάξεις της απόφασης πλαισίου του Συμβουλίου, ούτως ώστε να καταπολεμήσουν τις οργανώσεις που διαχέουν τη ρητορική του μίσους και τη βία στους δημόσιους χώρους αλλά και επιγραμμικά, και, με παράλληλο σεβασμό της εγχώριας έννομης τάξης και δικαιοδοσίας, να απαγορεύσουν ουσιαστικά τις νεοφασιστικές και νεοναζιστικές ομάδες και κάθε άλλο ίδρυμα ή ένωση που εξαίρει και εξυμνεί τον ναζισμό και τον φασισμό ή κάθε άλλη μορφή ολοκληρωτισμού», ταυτίζοντας και εδώ τον φασισμό - ναζισμό με τον κομμουνισμό και αφήνοντας ορθάνοιχτη την πόρτα για μέτρα περιορισμού και απαγόρευσης της δράσης Κομμουνιστικών Κομμάτων στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Τη συγκεκριμένη τροπολογία, μάλιστα, κατέθεσε ευρωβουλευτής των Γερμανών Πρασίνων.

Επίσημη ιδεολογία της ΕΕ ο αντικομμουνισμός

Το ψήφισμα αυτό έρχεται σε συνέχεια της αντικομμουνιστικής εκστρατείας της ΕΕ που έχει αναγάγει τον αντικομμουνισμό σε επίσημη ιδεολογία της. Στο πλαίσιο αυτό η 23η Αυγούστου έχει ανακηρυχθεί σε «Ευρωπαϊκή Μέρα μνήμης στα θύματα του ολοκληρωτισμού και των αυταρχικών καθεστώτων», με αφορμή την επέτειο της υπογραφής του Συμφώνου Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ το 1939 και κάθε χρόνο η λυκοσυμμαχία την τιμά δεόντως με φιέστες κατασυκοφάντησης του σοσιαλισμού.

Κάθε τρεις και λίγο «σκάνε» αντικομμουνιστικά μνημόνια, εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες. Η αντικομμουνιστική υστερία της ΕΕ αποτυπώθηκε εξάλλου με τον πλέον επίσημο τρόπο σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Μάη, με την υπογραφή και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε, ανήμερα της 74ης επετείου της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, υπογράφτηκε στο Σιμπίου της Ρουμανίας διακήρυξη - μνημείο αντικομμουνισμού, η οποία δικαιώνει όλη τη μεταπολεμική ρητορική που δικαιολογούσε τα εκτελεστικά αποσπάσματα, τις φυλακίσεις, τις εξορίες και τους βασανισμούς χιλιάδων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών: «Τριάντα χρόνια πριν, εκατομμύρια άνθρωποι πολέμησαν για την ελευθερία τους και για την ενότητα και γκρέμισαν το Σιδηρούν Παραπέτασμα», ανέφερε η διακήρυξη του Σιμπίου, στην οποία φιγουράρει και η υπογραφή του Αλ. Τσίπρα.

Το τελευταίο αυτό αντικομμουνιστικό ντελίριο της ΕΕ ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων από μαζικούς φορείς και οργανώσεις. Ανάμεσά τους και 28 Οργανώσεις Νεολαίας από όλη την Ευρώπη, που υπέγραψαν κοινό ψήφισμα μετά από σχετική πρόταση της ΚΝΕ. Πρόκειται για Οργανώσεις που συμμετέχουν στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην Αθήνα και σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Το μέλλον δεν μπορεί να απαγορευτεί! Το μέλλον της νεολαίας είναι ο Σοσιαλισμός!».


Β. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ