Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενας χρόνος χωρίς τον σύντροφο Γιώργη Μωραΐτη

Ενας χρόνος συμπληρώνεται στις 24 Σεπτέμβρη από το θάνατο του αγαπημένου μας συντρόφου Γιώργη Μωραΐτη, Ρουμελιώτη κομμουνιστή, μαχητή του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού, δημοσιογράφου του «Ριζοσπάστη» και συγγραφέα. Στέλεχος του Κόμματος για 75 χρόνια, ο Γ. Μωραΐτης διετέλεσε μέλος της ΚΕ από το 9ο έως και το 13ο Συνέδριο, ενώ υπήρξε μέλος της διεύθυνσης και της αρχισυνταξίας του «Ριζοσπάστη».

Η ζωή του όλη ταυτίστηκε με το Κόμμα, το οποίο υπηρέτησε από όποια χρέωση του ανατέθηκε, μέχρι την τελευταία του πνοή. Τιμώντας αυτή τη μεγάλη προσφορά του στο Κόμμα, στο κίνημα, στο λαό, η Οργάνωση Περιοχής Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ οργάνωσε εκδήλωση προς τιμήν του Γιώργη Μωραΐτη στη Λαμία το Νοέμβρη του 2018, δύο μήνες μετά το θάνατό του.

Στην εκδήλωση εκείνη, όπου παρευρέθηκαν αντιπροσωπεία της Ενωσης Φίλων Μνήμης Διαμαντή και εργαζόμενοι από τον «Ριζοσπάστη», ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας παρέδωσε τιμητική πλακέτα στην συντρόφισσα του Γ. Μωραΐτη, Ολγα.

Ο Γιώργης Μωραΐτης γεννήθηκε στη Βοδονίτσα (Μενδενίτσα) Λοκρίδας στις 3/3/1927. Το 1942 οργανώθηκε στην Ενωση Νέων Αγωνιστών Ρούμελης (ΕΝΑΡ), το 1943 στην ΕΠΟΝ και το 1944 κατετάγη στον ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος στη Μάχη της Αθήνας το Δεκέμβρη του 1944. Κατετάγη στον ΔΣΕ το Μάρτη του 1947, στο Αρχηγείο Παρνασσίδος, με επικεφαλής τον Διαμαντή.

Στην πολυτάραχη ζωή του, βρέθηκε αντιμέτωπος με διώξεις, εξορίες, φυλακές και καταδίκες σε θάνατο, όπως και χιλιάδες άλλοι αλύγιστοι αγωνιστές, στελέχη και μέλη του ΚΚΕ. Είτε στην πολιτική προσφυγιά είτε στην Ελλάδα, πρώτα με το ντουφέκι και μετά με την πένα του, ο σύντροφος Γιώργης υπερασπίστηκε την υπόθεση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Το ίδιο έκανε σε όλες τις κρίσιμες φάσεις για το Κόμμα, συμβάλλοντας στη διατήρηση των επαναστατικών του χαρακτηριστικών.

Από το 1974 τοποθετήθηκε στη διεύθυνση και την αρχισυνταξία του «Ριζοσπάστη», ενώ από το 1991 έως το 2004 ήταν μέλος της διεύθυνσης της εφημερίδας. Επίσης διετέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ). Εχει γράψει 12 βιβλία και έχει τιμηθεί με Μετάλλιο από το Ανώτατο Σοβιέτ στα σαραντάχρονα της Αντιφασιστικής Νίκης.

  • Στον ένα χρόνο από το θάνατο του Γιώργη Μωραΐτη (24/9/2018), η συντρόφισσά του Ολγα προσφέρει στο ΚΚΕ 300 ευρώ μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη».

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ