Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Σοβαρές ζημιές από την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας

Ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Εμφανείς οι καταστροφές σε πολλά σπίτια της περιοχής

MotionTeam

Εμφανείς οι καταστροφές σε πολλά σπίτια της περιοχής
Τις ζωές ανθρώπων απείλησε η καταιγίδα που εκδηλώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ οι δυνατές ριπές ανέμων προκάλεσαν προβλήματα σε πολλές περιοχές και κυρίως σε Ωραιόκαστρο, Εύοσμο και Ευκαρπία. Τεράστιοι όγκοι λάσπης και άλλα φερτά υλικά κατέληξαν μέσα σε 4 σπίτια στους Ανθόκηπους, κάτω από την αερογέφυρα Σταυρούπολης, όταν υπερχείλισε ρέμα στην περιοχή. Μάλιστα, ο τοίχος μίας μονοκατοικίας κατέρρευσε.

Την ίδια ώρα, ζημιές φαίνεται πως έχουν υποστεί κτίρια και υποδομές στο Ωραιόκαστρο. Συνεργεία του δήμου χρειάστηκε να επέμβουν στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ωραιοκάστρου, για να καθαρίσουν τα χώματα, όπως και στο 1ο και 2ο Λύκειο Ωραιοκάστρου, όπου πλημμύρισαν δύο αίθουσες. Στην οδό Θεσσαλονίκης, κεντρικό δρόμο του Ωραιοκάστρου, η στάθμη του νερού κάλυψε αρκετά αυτοκίνητα. Εξαιτίας της βροχόπτωσης, κεντρικοί δρόμοι στο πολεοδομικό συγκρότημα, αλλά και η περιφερειακή οδός, μετατράπηκαν σε ποτάμια και η κίνηση των οχημάτων διεξαγόταν με δυσκολίες.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι τα σημαντικά προβλήματα από την κακοκαιρία «ανέδειξαν, για ακόμα μια φορά, τις σημαντικές ελλείψεις βασικών υποδομών και έργων αντιπλημμυρικής προστασίας καθώς και την απουσία ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης στην ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Αυτές οι καταστροφικές πλημμύρες έχουν ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, μια πολιτική που δίνει τα πάντα στο κεφάλαιο και από την άλλη στερεί από το λαό βασικές υποδομές στην κατοικία, στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών.

Μια πολιτική που ιεραρχεί και χρηματοδοτεί έργα, κατά προτεραιότητα, για την ενίσχυση (άμεση και έμμεση) της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο των κατασκευών και όχι μόνο.

Τα όσα γίνονται στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας είναι "σταγόνα στον ωκεανό" των μεγάλων ελλείψεων. Σε αυτήν τη φάση είναι κρίσιμο ο λαός με την πάλη του να διεκδικήσει πόρους από κράτος - Περιφέρεια - δήμους, για να λυθούν άμεσα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε σχολικές, οδικές και άλλες υποδομές.

Να καταγραφούν οι ζημιές και να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης και αποζημίωσης στο 100% των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών.

Να προχωρήσει άμεσα ο καθαρισμός των ρεμάτων, να μελετηθεί το θέμα που προέκυψε με την Περιφερειακή Οδό κ.λπ.

Η ολοκληρωμένη προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της περιουσίας των λαϊκών στρωμάτων προϋποθέτει τη σύγκρουση με τις αιτίες που δημιουργούν αντίστοιχα προβλήματα.

Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης υδάτινων πόρων και προστασίας από πλημμύρες έχει προϋπόθεση έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα έχει στο επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων».

  • Αργά το απόγευμα της Πέμπτης σημειώθηκε έντονη χαλαζόπτωση στα ανατολικά του νομού Τρικάλων. Σοβαρές ζημιές υπέστησαν καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού και τριφυλλιού.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ούτε «κιχ» από την κυβέρνηση για το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη»(2023-09-19 00:00:00.0)
«Πνίγηκε» η Σκύρος(2022-07-12 00:00:00.0)
Μεγάλες ζημιές στην Κάλυμνο(2022-01-11 00:00:00.0)
Μεγάλες καταστροφές εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων(2017-12-19 00:00:00.0)
Μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες(2014-12-19 00:00:00.0)
Απαιτούνται αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες(2013-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ