Σάββατο 21 Σεπτέμβρη 2019 - Κυριακή 22 Σεπτέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ 2019 - 2020
Στο λαό η λυπητερή για τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου

Eurokinissi

Με προδιαγεγραμμένη την αντιλαϊκή ατζέντα γύρω από τα προαπαιτούμενα του 4ου κύκλου της «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», επανέρχονται τη Δευτέρα στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των ευρωπαϊκών «θεσμών» με τη συνοδεία του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση της ΝΔ δρομολογεί σειρά από νέες νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως η μείωση της φορολογίας επί των επιχειρηματικών κερδών, οι «εμβληματικές» διατάξεις του λεγόμενου «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου, η παροχή νέας φουρνιάς κρατικών εγγυήσεων για τη στήριξη των τραπεζικών ομίλων στην προσπάθεια απαλλαγής από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων.

Στο κάδρο προβάλλει και η διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, όπου βέβαια ενσωματώνεται και το κόστος που θα έχουν για το λαό οι παρεμβάσεις οι οποίες ξεδιπλώνονται για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το κλίμα των επιχειρηματικών προσδοκιών αποτυπώνεται σε ανακοίνωση - παρέμβαση του ΣΕΒ, σύμφωνα με τον οποίο «η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να επωφελείται από τις ευμενείς επιδράσεις των πρώτων μέτρων της νέας κυβέρνησης που προέκυψε από τις εκλογές».

Κάνοντας ειδική αναφορά στο υπό κατάθεση «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο επισημαίνουν ότι «η ενίσχυση του λειτουργικού πλαισίου των επιχειρήσεων, μέσω απλοποίησης των διαδικασιών και επιτάχυνσης των αποφάσεων που αφορούν σε στρατηγικές επενδύσεις, δημιουργούν ένα κλίμα ευφορίας όχι μόνο στις αγορές, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στη σημαντική πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, αλλά και στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Μάλιστα, εν αναμονή της πρόβλεψης σχετικά με το ρυθμό ανάκαμψης που θα ενσωματωθεί στο προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού - κατατίθεται στη Βουλή στις 7 Οκτώβρη - ο ΣΕΒ προδιαγράφει ρυθμό πάνω από 3% για το 2020.

Να σημειωθεί ότι το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο εμπλουτίζεται με τις διατάξεις που αφορούν τους άξονες κατάρτισης του «Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης» (ΕΠΑ), οι οποίοι δόθηκαν την Παρασκευή σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

Το ΕΠΑ έρχεται να «κουμπώσει» με το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), δηλαδή με τη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, σε συνδυασμό βέβαια και με τα κονδύλια του ΠΔΕ μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Μεταξύ άλλων, το ΕΠΑ θα έχει 5ετή περίοδο αναφοράς, ενώ για κάθε προγραμματική περίοδο - η πρώτη θα ξεκινήσει το 2021 - θα καθορίζει τις προτεραιότητες ανά τομέα πολιτικής, «στο πλαίσιο των εθνικών αναπτυξιακών στόχων, τους ειδικούς στόχους και δράσεις» κ.ά.

«Δημοσιονομικός χώρος» για το κεφάλαιο

Σε αυτό το φόντο, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού 2020, έχει δρομολογήσει την επέκταση της «αξιολόγησης» των δαπανών σε όλα τα υπουργεία και τους κρατικούς φορείς, ενώ ταυτόχρονα ψαλιδίζονται και οι «οροφές δαπανών» που έχουν υποβάλει τα υπουργεία και οι κρατικοί φορείς ενόψει του νέου προϋπολογισμού.

Την ίδια ώρα, σχεδιάζεται η κατάρτιση ειδικών δεικτών για την παρακολούθηση της «αποδοτικότητας των δαπανών», που με τη σειρά τους στρώνουν το έδαφος για νέες περικοπές κονδυλίων που αφορούν την κάλυψη λαϊκών αναγκών για τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, κυβερνητικά στελέχη εστιάζουν στην ανάγκη διαμόρφωσης «ρεαλιστικού προϋπολογισμού», με γνώμονα την κάλυψη των στόχων για τα πλεονάσματα, αλλά και την απόδοση «δημοσιονομικού χώρου» σε λεγόμενες «αναπτυξιακές» παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα υπουργεία είχαν δεσμεύσει 248 εκατ. ευρώ «ελαστικών δαπανών», που δεν επρόκειτο να τα χρησιμοποιήσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, τα αδιάθετα ποσά έρχονται να διασφαλίσουν το φετινό πλεόνασμα, αλλά και να αξιοποιηθούν ως «δημοσιονομικός χώρος» στον υπό διαμόρφωση κρατικό προϋπολογισμό του 2020, με επίκεντρο βέβαια τα μέτρα για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του απροκάλυπτου εμπαιγμού απέναντι στα λαϊκά στρώματα αποτελεί η περίπτωση του κρατικού επιδόματος για τα «κόκκινα» δάνεια λαϊκών νοικοκυριών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση «προστασίας», κάτω από τους λεόντειους όρους και τις προϋποθέσεις (εισοδηματικά, περιουσιακά κριτήρια) που προβλέπονται σε αυτή.

Ενώ ο σχετικός κωδικός του προϋπολογισμού για το επίδομα «κόκκινων» στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας προβλέπει ποσό ύψους 148 εκατ. ευρώ (με αρχική εκτίμηση για 150.000 δανειολήπτες), για την ώρα μόλις 10 δανειολήπτες έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία. Ετσι, ολόκληρο το ποσό παραμένει αδιάθετο και βέβαια προς αξιοποίηση σε άλλες παρεμβάσεις, καθώς η παρεχόμενη «προστασία» έχει ημερομηνία λήξης στο τέλος Δεκέμβρη του 2019!

Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, σφίγγοντας τη θηλιά των πλειστηριασμών, αποστέλλουν τις τελευταίες μέρες μαζικά ειδοποιητήρια στους οφειλέτες, προκειμένου να τους εξαναγκάσουν στην υποβολή του σχετικού αιτήματος μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

«Τελευταία ευκαιρία» για οφειλές λαϊκών νοικοκυριών

Την ίδια ώρα, η θηλιά των κατασχέσεων (σε μισθούς, συντάξεις κ.ά.) σφίγγει και από την πλευρά του φοροεισπρακτικού μηχανισμού σε ό,τι αφορά ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών.

Με την τακτική του «καρότου και του μαστιγίου» το υπουργείο Οικονομικών ξεκινά τις επόμενες μέρες διαφημιστική καμπάνια αναφορικά με την τρέχουσα ρύθμιση «διευκόλυνσης» για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών μέχρι σε 120 δόσεις.

Πρόκειται για την «τελευταία ευκαιρία», όπως τονίζεται από την κυβέρνηση, με στόχο βέβαια να πειθαναγκάσουν λαϊκά νοικοκυριά στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων φόρων και άλλων χαρατσιών νέας και παλαιότερης κοπής.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), από την πλευρά της, αποστέλλει μαζικά ειδοποιητήρια θυμίζοντας ότι οι οφειλές αυτές μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 δόσεις, αλλά στο «διά ταύτα» υπογραμμίζει ότι «είναι δυνατή η λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, ήδη από την ημερομηνία που αυτές κατέστησαν ληξιπρόθεσμες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιστροφή στην «κανονικότητα» με μπαράζ αντιλαϊκών παρεμβάσεων(2021-05-19 00:00:00.0)
Αντιλαϊκά παζάρια με την ατζέντα του κεφαλαίου(2019-10-22 00:00:00.0)
«Κόβουν» - «ράβουν» για το κεφάλαιο, στέλνουν το λογαριασμό στο λαό(2019-09-28 00:00:00.0)
«Κράχτης» προσέλκυσης «επενδυτών» με θωράκιση του αντεργατικού πλαισίου(2019-08-27 00:00:00.0)
«Ποδαρικό» με νέα μέτρα και φοροληστεία(2019-01-04 00:00:00.0)
«Πράξεις» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, «κυνήγι» στα λαϊκά στρώματα(2017-09-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ